RECENZE: Král je mrtev! Noví Support Lesbiens zpívají anglicky i česky, a hlavně svěže

Vydáno 24.10.2015 | autor: David Stoklas

O Support Lesbiens je v posledních letech slyšet převážně díky soudním tahanicím ohledně práv na jméno, naštěstí ale stíhají nahrávat i nová alba. Čerstvě vydaná nahrávka K.I.D. je možná důkazem toho, že právní spory mají na hudební tvorbu blahodárný vliv.

RECENZE: Král je mrtev! Noví Support Lesbiens zpívají anglicky i česky, a hlavně svěže Support Lesbiens zpívají na nové desce anglicky i česky

SUPPORT LESBIENS
K.I.D.
Warner Music
16 trax

Tracklist: K.I.D., Burn, River, Liar, Dunno, Solitary Twins, Stupid Little Lie, Paranoid, Digital Aliens, My Confession, X-tyna, Řeka, Země, Himaláj, Řeka Chris Sadler RMX, Skořicová

Poté, co v roce 2012 odešla z kapely Support Lesbiens její značná část včetně frontmana Kryštofa Michala, si málokdo myslel, že by Supporti ještě něco stvořili. A vydat další desku? Holý nesmysl. Nicméně se o rok později objevila nahrávka Leave A Message. Škarohlídi utřeli nos a kytarista Hynek Toman, poslední mohykán z původní formace, se mohl poplácat po zádech s novými spoluhráči.

VIDEO: Podívejte se, jak se v La Loce křtil nový iREPORT

Přišel čas zabít krále. Udělat změnu a jeho smrt nechť je symbolem krásného nového světa. K.I.D. kromě dítěte znamená zkratku "King is dead“. Takových frází by se dalo najít více. Kdyby se šlo do extrému, tak se nabízí třeba "Kryštof is dick“, jako ventilace pachuti z otravných soudních přelíčení. Právě ono pomyslné pohřbení panovníka znamená razantní změnu. Zvuk je svěží, našlapaný a lze v něm vycítit jemný punc světovosti. V kombinaci s častou přítomností hlučných stadiónových refrénů to vypadá, jako by si už vyřídili pasy a chtěli odletět někam hodně daleko.

Díky tomu, že převážnou část tvoří svižnější a údernější songy, by se dala nahrávka použít jako fajn soundtrack do auta. Jak na daleké cesty, tak i na otravné popojíždění v kolonách. Pozitivita z nových skladeb prýští. Žádné podzimní chmury a lov na démony se nekonají, spíše se jedná o přípravu na další léto, neboť tracklist je jako ulitý pro naditou louku letních festivalů.

Je ale velká škoda, že album, ač zní jako celek dobře, postrádá hitového tahouna. Skladby zní místy jednolitě a občasná zpestření syntezátorem či klávesami tomu bohužel nepomohou. Největší hit z nové desky je tak sama nová deska. Dominantní alfa samec, který by si na úkor ostatních usurpoval rádiový éter, se zkrátka nedostavil.

Novinky u Support Lesbiens: vyhraný soud a nové album

Zajímavým kontrastem k první desetitrackové části alba je přidaná pětice songů (a jeden remix), která obsahuje několik českých ekvivalentů nových skladeb. Supporti ukazují, že i čeština jim moc sluší. Jednotlivé písničky se tak stávají ještě více zpěvné a chytlavé.

V pořadí druhá deska od jejich znovuzrození je dalším povedeným krokem k opětovnému návratu na výsluní. Vyložené hitovky se na ní budou hledat těžko, ale o to více působí album K.I.D. uceleně a vyrovnaně.

BEST TRAX: K.I.D. , Solitary Twins, Paranoid
ZKUS TAKY: Support Lesbiens - Leave A Message, Portless – New Ride

text: David Stoklas

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít