Support Lesbiens interview: Představení nové desky chceme pojmout jako mejdan

Vydáno 23.10.2018 | autor: Jitka Fialková

Teprve krátce je na pultech obchodů další řadové album Support Lesbiens, které vzniklo v pozměněné sestavě. Nejen o desce Glow jsme si povídali s kytaristou Hynkem Tomanem, bubeníkem Radkem Tomáškem a novým zpěvákem Dušanem Markem. 

Support Lesbiens interview: Představení nové desky chceme pojmout jako mejdan Support Lesbiens interview: Představení nové desky chceme pojmout jako mejdan

Proběhla u vás personální změna. Máte nového zpěváka a řekla bych, že ne ledajakého. Pochlubte se, jakou posilu jste získali.
Hynek: Když jsem Dušana před více než rokem oslovil, měl jsem k dispozici jen pár videí z YouTube. Bylo to většinou akustické živé hraní. Vlastně jsem vůbec nevěděl, co dělá. To jsem se snažil vyzvědět až na naší první schůzce. Teď už vím, že zpívá v Michael Jackson Symphony (projekt Martina Kumžáka, pozn. red.), pak jsou to ta akustická tria. Spíš bych představení nechal na Dušanovi. My se teď sami během rozhovorů dozvídáme spoustu informací.

Se Support Lesbiens ve studiu: S novým zpěvákem přišel na desce Glow jiný přístup k tvorbě

Dušan: Vždycky jsem muzikou žil. Nepamatuju si den, kdy bych hudbu neřešil. Obrovskou inspirací pro mě byla rodina. Děda i máma krásně zpívali. Právě maminčiny ukolébavky mě asi ovlivnily úplně nejvíc. Když mi bylo šest, začal jsem hrát na housle. Pak jsem přijel do Prahy studovat muziku. Měl jsem skvělé kantory, ale nejvíc jsem se naučil tím, že jsme toho hodně poslouchali, často jamovali. Sám bych se proto necharakterizoval jako zpěvák. Cítím se spíš muzikantem. Nástroje mi pomáhají ve frázování i rytmickém vnímání.

Jaká byla vaše reakce, když přišla nabídka stát se členem Support Lesbiens?
Dušan: Support Lesbiens byla první velká kapela, kterou jsem viděl na koncertě. Bylo mi třináct a šel jsem na vystoupení IMT Smile v Košicích, kterým předskakovali právě Supporti. Ten jejich zvuk mě hrozně zasáhl. Hynek za mnou původně přišel s tím, že chce natočit jen jednu písničku.

Hynek: Dušana jsem prvně oslovil v jiné souvislosti. Před dvěma lety jsme vydali skladbu Pohádka. Vybírali jsme přitom mezi ní a Movin' On, která se tak v té době ještě nejmenovala. Czenda (Czenda Urbánek, bývalý zpěvák Support Lesbiens, pozn. red.) se s ní nějak nepopasoval, a tak jsme ji nenatočili. Já v ní ale viděl potenciál a chtěl jsem najít zpěváka, který umí dobře anglicky. Nahrát ji s ním, jen tak sobě pro radost. Kamarád mi doporučil Dušana. Pak nastala situace, kdy se od nás Czenda rozhodl odejít. Řešili jsme, jestli to úplně zabalíme. V tu chvíli mě napadlo, že bychom to mohli zkusit s Dušanem. Když jsem ho pozval na kafe, myslel si, že se budeme bavit jen o té jedné písničce. Donesl jsem mu CDčka a zeptal se, jestli by k nám nenastoupil. Pak mi volal a říkal: "Je to dobrý. Myslel jsem, že hrajete funky."

Dušan: Chtěl jsem zpívat pop rock. Fakt mě potěšilo, když jsem si všechny nahrávky poslechl. Musím se totiž přiznat, že sleduju především zahraniční scénu. Hlavně kvůli angličtině. Je to rytmická, tvárná řeč, která mě v muzice baví. Proto jsem byl překvapený, co Support Lesbiens hrají. Měl jsem ale velkou radost, že mám možnost stát se jejich součástí. Líbí se mi jemnější věci i ty nadupané. Mám velký prostor k tomu se projevit.

VIDEO: Support Lesbiens se posouvají dál. Připravovanou desku avizují singlem Movin' On

MÁME NOVOU PÍSNIČKU DO AUTA

Zatím jsme mluvili o anglických textech, ale na nové desce máte i jednu českou píseň. Dušan pochází ze Slovenska, ale jeho podání českého textu se mi paradoxně ze všech zpěváků, kteří kapelou prošli, líbí nejvíc.
Dušan: Já mám třeba hodně rád Pohádku nebo Řeku od Czendy. Podle mě jsou to jedny z nejlepších českých písniček, jaké jsem slyšel.
Hynek: Ať chceme, nebo ne, v češtině zní naše kapela jinak. A na písničce Hazardér jsme si dali záležet, co se týče nazpívání. Dušan je Slovák, ale skvěle slyší. Nemá problém třeba se "ř". Já tam nějaké věci slyším, ale kamarádům, kterým jsem to pouštěl, připadala v pořádku. Nic je tam nevyrušilo. Je to i tím, že Ondra (Ondřej Ládek alias Xindl X, pozn. red.) napsal super text. Dostal k dispozici anglickou verzi Still Myself a na 99 procent se jí přiblížil.

Proč jste se rozhodli dát na desku jednu totožnou písničku s anglickým i českým textem?
Hynek: Před natáčením přišli Dušan s Radkem, jestli neuděláme zase nějakou českou věc.
Radek: Mně se tenhle model líbí v tom, že i pro nás je to úplně jiný pohled na písničku. Člověk si ji může přirozeně zazpívat. Sice už je angličtina v dnešní době běžná, ale čeština do pusy vletí hned. Potřebovali jsme najít kvalitního textaře, sami jsme si na česká slova netroufli, a to se povedlo.

Můžeš říct, že máš radši českou verzi?
Radek: Mám. Nevěřil jsem tomu, že to řeknu. Když jsme s Dušanem udělali Still Myself, říkal jsem si, že je to ta nejlepší věc. Měl jsem hroznou radost. Když jsem ji pak slyšel poprvé v češtině, trochu jsem se lekl. Ale po patnácti vteřinách jsem věděl, že je to super. Rád si ji zpívám.
Hynek: Máme aspoň novou písničku do auta.
Radek: Stala se z toho taková halekačka.

Nabízí se tedy, že dalším videoklipem bude právě Hazardér...
Hynek: Uvidíme, jestli to bude singl. Ale pokud natočíme video k Hazardérovi, bude muset být strašně dobré.
Radek: Už teď přesně vím, jak by měl klip vypadat. Akorát moje nápady začínají tak na dvou milionech.
Hynek: Klipy jsou hrozně nákladná záležitost. Rádi bychom, aby každá píseň měla video. K tomu bychom ale potřebovali tolik peněz… nebo nadšenou produkci.

Kdo vám dělal obal desky? Chtěli jste tam barvy? Třeba mně Glow asociuje jen světlo.
Hynek: Obal pro nás udělal Dan Kurz, se kterým už jsme v minulosti spolupracovali. Ještě před tím, než jsme měli název, věděl jsem, že chci něco čistého, barevného, pozitivního. Vzniklo tohle a moc se mi to líbí. Klidně bych si to pověsil ve velkém formátu na zeď.
Radek: To já taky. A chtěl bych, aby nad tím bylo napsáno Platinová deska. (směje se)

Turné k nové desce bude až příští rok. Chystáte letos alespoň nějaké menší hraní, kde album představíte?
Hynek: Na prosinec jsme vybrali termín a ještě hledáme to správné místo. Zatím se rozhodujeme, jestli udělat koncert, nebo zahrát třeba jen čtyři písničky poloakusticky a pojmout to jako mejdan.
Radek: Spíš se nám chce do mejdanu.

text: Jitka Fialková, foto: Petr Kurečka

Témata: Support Lesbiens, Glow, Hazardér, Still Myself, pop rock, Xindl X

zavřít