RECENZE: No Name připravili desku s nostalgií i lehkou filosofií. A hlavně S láskou

Vydáno 19.01.2016 | autor: Hana Poláchová

Na deváté řadové album skupiny No Name čekali fanoušci čtyři roky. Kapela nijak nevybočuje ze zajetých kolejí a znovu přináší sbírku chytlavých melodií a textů ze života. Koneckonců, proč měnit něco, co funguje a její posluchači oceňují?

RECENZE: No Name připravili desku s nostalgií i lehkou filosofií. A hlavně S láskou No Name během rozhovoru pro iREPORT. Foto: Tomáš Vlach


No Name

S láskou

Skladby:
Povedz mi, Tango s dejinami, Život, O aký život by som stál, Pamäte, S láskou, Človek v čase, Mám len pár chvil, Všetko, Dar, Povedz mi (bonus)

11 trax / 39:12 min

Vydavatel: No Name music s.r.o.

Igor Timko, který je autorem většiny skladeb, zpívá i na novince S láskou přesvědčivě, zatímco jej citlivě doplňují (nejen) kytary. Milým oživením jsou vícehlasy nebo zvuk violoncella, což vynahrazuje i fakt, že kapela se tentokrát rozhodla nejít cestou dvou tří výrazných singlů, ale celá deska působí hezky kompaktně.

Jejich rukopis je za léta na české a slovenské scéně tak rozpoznatelný, že většinou už s prvními tóny poznáte, že jde o písničku No Name. U těch z nové desky je tomu zrovna tak. Trochu se liší snad jen druhá skladba Tango s dejinami, která je svižnější a namísto tématu lásky v ní dojde na lehké filosování. Celkovému vyznění pomáhá souhra bicích, basové kytary i violoncella. 

Celkově je album hlavně klidné, místy až teskné. Hlavní slovo tu má, jak už napovídá název, láska. Někdy ale jemnější polohu protrhne rockový drive, třeba v písničce O aký život by som stál. Kapela se do ní vrhá s elánem a možná by na ni mohla v budoucnu dobře reagovat i česká rádia. 

No Name interview: Dobré slovo a slušné chování ještě zabírá

No Name už nejsou žádní začátečníci, proto není vůbec od věci si občas zavzpomínat. V songu Pamäte rekapitulují svůj dosavadní profesionální život, do textu umně zapojili názvy svých největších hitů a shrnuli svoje pocity za téměř dvacet let existence. A nezapomínají poukázat na to, že věřit, snít, bojovat a vytrvat se vyplatí.



Také ve skladbě Človek v čase kapela lehce filosofuje, přemítá o mezilidských vztazích v souvislosti s časoběhem a vzpomínkami. Ve velmi romantické závěrečné písni je víc než patrné, že tuto skladbu věnovali svým drahým polovičkám a očekávaným přírůstkům. Rozehráli svou něžnou strunu, jemně podtrženou příjemnou klavírní linkou.

VIDEO: Tomáš Hanák, No Name, Tata Bojs, Jelen, Barbora Poláková a další zvou na Žebřík

Bonusová skladba Povedz mi je na albu v různých úpravách hned dvakrát. V této verzi je syrová, zpěv je doplněn pouze kytarou a klavírem. Jinak je ale S láskou hlavně deskou pro citlivé duše. Všechny jsou zvány i na vyhlášení letošního Žebříku, kde No Name 11. března zahájí své turné. 

text: Hana Poláchová, foto: Tomáš Vlach

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít