BLOG: Aerodrome festival přinesl nejen vytoužené hvězdy, ale i problémy s placením a kyvadlovou dopravou

Vydáno 01.07.2018 | autor: Josef Martínek

Při pohledu na line-up nejeden hudební nadšenec pokyvoval hlavou: Tohle bude událost letní sezóny. Aerodrome festival se rozrostl do tří dnů, přesunul se z Prahy na letiště do Panenského Týnce a především zabookoval přes třicet (!) zahraničních jmen. A ne ledajakých – na Lanu Del Rey, Macklemorea nebo Wize Khalifu nejsme v zemi milující rockové dinosaury zvyklí. O to větší škoda organizačních neduhů.

BLOG: Aerodrome festival přinesl nejen vytoužené hvězdy, ale i problémy s placením a kyvadlovou dopravou BLOG: Aerodrome festival přinesl nejen vytoužené hvězdy, ale i problémy s placením a kyvadlovou dopravou

Samostatnou kapitolou bylo bezhotovostní placení. Po Metronome festivalu převzal přídavné jméno cashless také Aerodrome a za pár dní otestují tuto formu úhrady i desítky tisíc fanoušků na koncertě Rolling Stones. Systém, kdy si návštěvník musí pro možnost nákupu na festivalu dobít čip vyměněný za vstupenku, přičemž hned poté mu je z kreditu stržen aktivační poplatek 50 korun, ovšem přináší víc nevýhod než předností. Pokud vám na kontě nějaké peníze zbudou a požádáte o jejich vrácení, budete vedle vstupního poplatku chudší o další padesátku. Stovka vyhozená do koše už asi při ceně lístků a proviantu v areálu nikoho nevytrhne, dobrou vizitku však také neudělá.

LIVE: Aerodrome festival završil Macklemore, Nine Inch Nails publikum nadchli a Hollywood Undead bavili

S takovými podmínkami by bezhotovostní způsob placení vyvolával kontroverzi i v případě, že by stoprocentně fungoval. Jenže on ani nefungoval. Docházelo tak k paradoxním situacím, kdy si návštěvník ještě hodinu po aktivaci na místě nemohl koupit ani vodu, přestože měl konto nabité již předem přes internetovou aplikaci a u sebe ještě navíc hotovost. Argument, že "jde přece o to, aby nebyly u stánků fronty", tady neobstojí, organizátoři totiž nepřinesli divákům komfort, ale jen náležitě zpoplatněnou byrokracii. 

Ještě větší zklamání čekalo toho, kdo se rozhodl využít lákavé možnosti bezplatné kyvadlové dopravy z Prahy do Panenského Týnce a zpět. I když si zájemci předem svá místa rezervovali, množství autobusů bylo zoufale nedostatečné. Projevilo se to v noci z pátku na sobotu, když po koncertě Lany Del Rey zamířily čekat na svůj spoj davy lidí, pro které však v první vlně přijely směšné tři autobusy.

LIVE: Aerodrome festival - Druhý den strhli Stone Sour, Lana Del Rey se místo zpěvu podepisovala fanouškům

Některé spoje byly naplněny až po střechu, to když jimi mohli lidé cestovat i "na stojáka". Značné rozhořčení však vyvolala situace, kdy z Panenského Týnce odjížděl autobus obsazený jen místy na sezení, zatímco na odvoz nadále čekaly stovky lidí. Pán s megafonem, sem tam významně hlásající "Netlačte se, ku*va", sice ujišťoval, že "Další autobusy jsou na cestě“, zapomněl však dodat, že přijedou až déle než za hodinu.

Také systém rezervací se ukázal jako nezvládnutý, protože i někteří z těch, co měli přislíbené místo v autobusech odjíždějících o půl druhé, se do spoje nasoukali až před půl čtvrtou ranní. A to ani nemluvě o tom, že vozy v pozdějších hodinách bez udání důvodu místo avizovaného Anděla nebo Nových Butovic vyložily cestující v Dejvicích.

Jestliže se na sociálních sítích množí názory, že největším zklamáním festivalu byla Lana Del Rey, pak je třeba říci, že větším průšvihem než pár frází puštěných do jejího zpěvu z reproduktorů byly právě tyto organizační nedostatky. Snad se pořadatelé z prvního ročníku konaného v takto velkém měřítku poučí a příští rok si budeme moci užívat žánrově pestré složení vystupujících naplno.

text: Josef Martínek, foto: Daniel Košťál (úvodní), Marek Holoubek

Témata: Aerodrome festival, cashless, Rolling Stones, Lana Del Rey

zavřít