HITPARÁDY (57.): V českých žebříčcích nejvíc táhnou Justin Timberlake a žijící smrt

Vydáno 03.08.2016 | autor: Josef Martínek

Justin Timberlake se po třech měsících v éteru vydrápal na čelo českého rádiového žebříčku, v prodejnách nadále vládnou Prago Union. V Británii skončila dlouhodobá vítězná série Drakea, jehož na pozici lídra singlů po patnácti týdnech střídají Major Lazer. Ti pomalu začínají pokukovat po zlatě i v Americe. 

HITPARÁDY (57.): V českých žebříčcích nejvíc táhnou Justin Timberlake a žijící smrt Justin Timberlake kraluje oběma českým singlovým hitparádám - boduje v rádiích i v digitálních službách

DVOJITÝ TRIUMF TIMBERLAKEA

Naše minulé odhady se vyplnily a Justin Timberlake s letním hitem Can't Stop The Feeling dobyl po USA, Kanadě, Brazílii, Francii, Německu, Slovensku a mnoha dalších zemích i Českou republiku. V žebříčku digitálních singlů už u nás vedl hned po květnovém vydání, nyní přidává i zlato v rádiích a slaví tak double. Zato Chinaski ani tentokrát nepřerušili stříbrnou šňůru a přidávají druhé místo už podeváté za sebou. Že by duetu Slovenský klín s Bárou Hosnedlovou nebylo číslo jedna souzeno? Sia se z pozice minulé vítězky s Cheap Thrills propadla na bronz. Výrazně si polepšili Adele (šestá s When We Were Young) a Calvin Harris s Rihannou (osmí s This Is What You Came For), kandidáty příštích triumfů bychom tedy mohli hledat mezi nimi. 

HITPARÁDY (56:): Sia kosí Čechy i Američany, v prodejnách vládnou Prago Union

Prodejní hitparáda je i nadále ve znamení smrti. Deska Smrt žije hiphopových Prago Union totiž vítězí podruhé, což je v tomto žánru u nás nepříliš často vídaný výsledek. Na záda jim tentokrát nedýchali nejvíc Red Hot Chili Peppers, kteří s The Getaway sestoupili na trojku, ani Adele, pátá s 25. Na stříbro se totiž prodrala Slza, která s debutem Katarze získala oproti minulému týdnu tři místa k dobru. Nejspíš zabralo i vydání dalšího singlu Vstříc nekonečnům. Hodně se mluvilo i o pražském koncertě Rihanny, a tak není divu, že se deska ANTi posunula hned na sedmé místo. Minule přitom v elitní stovce vůbec nefigurovala. 

vložte odkaz, text nemažte

PO PATNÁCTI TÝDNECH STŘÍDÁNÍ STRÁŽÍ

Impozantní start předvedli v Británii s novým singlem Major Lazer. Píseň Cold Water ukončila po patnácti týdnech kralování Drakea a stala se prvním #1 hitem elektronické party. Diplo a spol. vsadili co se týče hostů na model, který prostě musel zafungovat: dánskou zpěvačku si fanoušci ještě dobře pamatují z loňského hitu Lean On a Justin Bieber je poslední dobou zase v kurzu. Drake se propadl s One Dance až na pětku, když ho přeskočili i Jonas Blue, Calum Scott a The Chainsmokers. Nebezpečně stoupá Shawn Mendes s Treat You Better, minule devátý, nyní už šestý. 

Zajímavé věci se dějí v albovém pořadí. Kapela ELO (Electric Light Orchestra) se totiž už několik týdnů potulovala v první desítce s výběrem All Over The World - The Very Best Of a nyní si došlápla na samotný vrchol. I když formace už několikrát ukončila činnost a pak se zase vrátila, je o ni stále zájem. Překvapením jsou i výkony Franouzky Héloïse Letissier, která vystupuje pod pseudonymem Christine And The Queens. Její deska Chaleur Humaine si polepšila už na dvojku a přeskočila i stálice, jakými jsou třetí Drake (Views) a čtvrtá Adele (25). 

V USA STÁLE TANČÍ SE SIOU

Sia drží Američany v šachu také tento týden, jejímu hitu Cheap Thrills ale přibyla silná konkurence. Major Lazer totiž s Cold Water vletěli do hitparády na dvojce, což je při dnešním systému, který se opírá hned o tři měřítka (prodeje, rádia, streamy), nepříliš obvyklý start. Drake s One Dance pokračuje v sestupné tendenci a nyní mu patří trojka, další pozice první desítky velké zvraty nepřinesly.

Alba má ovšem Drake nadále plně pod kontrolou. S Views vévodí už dvanáct týdnů a i tentokrát platí, že k tomu nepotřeboval prodat nejvíc kopií - vynahradily mu to streamy. Jeho kralování vyvolává otázku, zda je současný systém adekvátní a jestli má kvantum přehrání na streamovacích službách skutečně stejnou hodnotu jako nákup desky. Stříbro si tentokrát odnesl další rapper Gucci Mane s Everybody Looking a bronzoví jsou již tradičně Twenty One Pilots s Blurryface. 

Nejžádanější nahrávky v Česku i ve světě můžete otestovat poslechem či koupí na Alza.cz.

Témata: Justin Timberlake, Prago Union, Electric Light Orchestra, Major Lazer, Christine And The Queens, Adele, Slza, Red Hot Chili Peppers, Sia, Chinaski, Rihanna, Drake, Justin Bieber

zavřít