POST SCRIPTUM (71): Kanye West se po propuštění z léčebny sešel s Trumpem. Znovu avizoval vlastní kandidaturu na prezidenta

Vydáno 15.12.2016 | autor: Simona Knotková

Jaká je první věc, kterou uděláte, když vás pustí z psychiatrické léčebny domů? Sejdete se s Donaldem Trumpem. Mezitím se ve Švédsku oceňovalo Nobelovkami a Patti Smith si tam lehce pokazila své vystoupení.

POST SCRIPTUM (71): Kanye West se po propuštění z léčebny sešel s Trumpem. Znovu avizoval vlastní kandidaturu na prezidenta Do konce roku zbývá pořád šestnáct dnů. Co dalšího nás ještě potká?


OKÉNKO PATTI SMITH

10. prosince se ve švédském Stockholmu předávaly Nobelovy ceny. Ocenění za literaturu si možná nečekaně měl převzít hudebník Bob Dylan. Ten už ale dříve avizoval, že kvůli dalším povinnostem se na předávání možná nedostaví, a tak se také v sobotu stalo.

POST SCRIPTUM (65): Bob Dylan získal Nobelovku. Nejeví o ni ale žádný zájem

Na ceremoniálu ho symbolicky zastoupila Patti Smith, která hostům zazpívala jeho píseň A Hard Rain's A-Gonna Fall. Na začátku vystoupení jí však vypadl text a ona se omluvila za svou nervozitu. Pro New Yorker devětašedesátiletá umělkyně podala později vysvětlení, podle něhož to bylo všechno tak trochu jinak.

"Po dojemné úvodní řeči věnované Dylanovi bylo vyřčeno mé jméno a já povstala. Jako v pohádce jsem se náhle ocitla před švédským králem a královnou a některými z největších myslitelů našeho světa, vyzbrojena skladbou, v jejímž každém řádku je zakódovaná zkušenost a houževnatost básníka, který ji napsal. Začaly první akordy a já se pak slyšela, jak zpívám. První sloka byla ucházející. Sice jsem se třepala, ale věděla jsem, že to ze mě opadne. Namísto toho mě ale zasáhla lavina emocí, která se valila s takovou intenzitou, že jsem nebyla schopná ji zvládnout. Bokem jsem zahlédla televizní kameru a pak všechny ty hodnostáře a lidi v publiku. Nenavyklá na podobný příval nervů, nebyla jsem schopná pokračovat. Nezapomněla jsem slova, která v tu chvíli byla částí mě. Jednoduše jsem je nedokázala ze sebe dostat. Když jsem si znovu sedala, cítila jsem ponižující selhání, ale také podivné uvědomění, že se mi nějak podařilo skutečně zažít slova té písně," píše v článku.

vložte odkaz, text nemažte

Uf, jako bychom na tom pódiu sami stáli. Snad se už ale v letech příštích Patti Smith nezúčastní jako vystupující; Patti Smith si jednoznačně zaslouží sama být jednou z oceněných.

KANYE WEST NA MÍTINKU S DONALDEM TRUMPEM

Kanyeho Westa bylo letos zase všude plno. Bohužel to opět ne vždy bylo kvůli hudbě. V listopadu se mluvilo především o jeho tirádě na koncertu, při níž si stačil píchnout do Beyoncé či vyjádřit podporu Donaldu Trumpovi. Většina fanoušků opravdu nebyla potěšena, co z úst jejich idolu vyšlo. Jednalo se ale jenom o předzvěst závažnějších problémů a krátce nato byl West hospitalizován kvůli špatné psychické kondici. Příznivci tedy opomněli všechny prohřešky a jenom se modlili, aby se jejich "yeezus" zase uzdravil. Jenže Kanye je opět podrazil. Namísto domácího klidu a chvil strávených s rodinou šel rapper jen pár dnů po svém propuštění navštívit Donalda Trumpa.

POST SCRIPTUM (68): Rasista, nepřítel žen či novodobý Hitler - hudební svět reaguje na vítězství Donalda Trumpa

Novinářům zapózovali pro pár foteček, Donald věnoval Kanyemu podepsaný Time se svou titulkou a osobním věnováním a všechno to ukončili přátelským objetím. "Už dlouho jsme kamarádi," rozplýval se před fotoaparáty Trump. Asi tak trochu zapomněl, že ještě před pár měsíci nebyl příliš šťastný z toho, že ho West zahrnul do svého nahého videa pro Famous.

Hudebník setkání později odůvodnil prostřednictvím několika tweetů. "S Trumpem jsme se dnes sešel, abychom prodiskutovali multikulturní problémy. Tyto problémy zahrnují šikanu, podporu učitelů, modernizování učebních osnov a násilí v Chicagu. Myslím, že je důležité probírat to přímo s naším budoucím prezidentem, pokud chceme skutečně dosáhnout změny," píše v nich.

Snad abychom se propadali hanbou. Vždyť zatímco jsme vyráběli posměšné meme, Kanye jednou nohou ještě v léčebně už řešil světové problémy. Až tak kvůli naší budoucnosti riskoval zdraví. Svá slova na Twitteru ještě doplnil hashtagem #2024.

Dobře. Teď konec legrace. Možná je načase se už začít trochu bát.

text: Simona Knotková

Témata: Kanye West, Donald Trump, Patti Smith, Bob Dylan, Nobelova cena

zavřít