ROCK BLOG | "Dnes je zločin dýchat vzduch," zní fráze z posledního dílu Trilogy od Electric Lady

Vydáno 18.04.2021 | autor: redakce

Když Electric Lady psala Trilogy, neměla vůbec v úmyslu poukazovat na pandemii či současný stav politiky ve světě. Dílo vlastně začalo vznikat už v roce 2018, kdy bylo na Zemi ještě všechno v pořádku. Vzhledem k událostem, které se s námi však táhnou už od počátku minulého roku, se z hudebnice doslova stala vědma. Ale více už v jejím Rock blogu.

ROCK BLOG | ROCK BLOG | "Dnes je zločin dýchat vzduch," zní fráze z posledního dílu Trilogy od Electric Lady

"Dnes je zločin dýchat vzduch," tak jsem napsala jednu z frází posledního dílu TRILOGY 2020  - INFLUENZA 3/3.  Námět, na kterém jsem pracovala, vznikl už v roce 2018 a je šílené, že než jsem celou Trilogy vydala, tak už tohle byla v našem světě realita. Když jsme s anglickým producentem Nigel Lowisem pak dílo rozpracovali, byli jsme v šoku, jak vlastně obsáhlé dílo jsme dali dohromady. Muzika a námět  ze mě vyšli spontánně někdy ve čtyři ráno, což je můj čas na psaní hudby.

ROCK BLOG | Tereza Rays: Koronavirem zrušené plány, rozchod a na konci toho povedená Trilogy

Úpadek, to je téma mě trápí už dlouho. Je to stav nenasytné "přežrané" společnosti bez úcty a respektu. Je o ztrátě hodnot, nedostatku lásky sebe i bližních a také o necitelném chování jednoho člověka k druhému. Téma Influenza vyeskalovalo až do podoby hollywoodskýho krátkýho filmu, kterej vzniknul v českých podmínkách. Ta videa k tomu mají obsáhlý scénář a právě v posledním dílu Influenza je i kromě bojové scény, která pro mě byla výzvou a skončila jsem po natáčení s několika desítkami odřenin a modřin, taky chování lidí reprezentovaný ignorancí personálu v nemocnici, kupou mrtvol, která má znamenat "konec dobrých časů" a zaprodání našich duší ve jménu výdělku. Můžete si to přeložit jako konec kreativity a otroctví, strach o svobodu.

Tohle byly věci, nad kterými už den co den poslední léta přemýšlím a jak říkám, než jsem to dopsala, stalo se, co se stalo. Dílo vůbec nemělo v záměru poukazovat na pandemii ani na současný stav politiky ve světě. Ale jaksi jsem se trefila do doby a lidi a fanoušci mi to kolem říkaj "ty vole, ty jsi vědma".

V Influenze, stejně tak jako v prvním i druhém dílu Rebelia a Politica, je vidět několikrát scéna komunikace mezi dvěmi světy mezi mnou - Terezou z reality a Electric Lady z budoucnosti. Tohle vymyslel Nigel a řekla bych, že je to skvělý nápad. Vymyšleli jsme příběh spolu, avšak vychází z mé reality - skončila jsem v nemocnici, bojovala jsem o život, přepadli mě, okradli, vyhodili z domu a tak dále. Jsou tam příběhy inspirované životem, ale také strachem z budoucnosti, když je člověk citlivý na to, co se děje, nemůže mu to být lhostejné. S klipem máme záměry jít do mezinárodních filmových soutěží, ale také do těch hudebních. Už nyní víme, že v Anglii bude mít premiéru v MTV, a pak jsou tu i další obdobné vlaštovky, ze kterých máme radost.

Text: Tereza Rays, foto: archiv Terezy Rays
Témata: Tereza Rays, Electric Lady, Trilogy, Influenza

zavřít