ROCK BLOG | Tereza Rays: Koronavirem zrušené plány, rozchod a na konci toho povedená Trilogy

Vydáno 04.12.2020 | autor: redakce

Když se Electric Lady na začátku letošního roku chystala změnit styl, stopla její plány pandemie koronaviru. Kapela v čele s frontmankou Terezou Rays se však nevzdala, zaimprovizovala a vydala Trilogy. O tom, jak vše bylo a nebylo, se zpěvačka rozepsala ve svém blogu pro iREPORT.

ROCK BLOG | Tereza Rays: Koronavirem zrušené plány, rozchod a na konci toho povedená Trilogy ROCK BLOG | Tereza Rays: Koronavirem zrušené plány, rozchod a na konci toho povedená Trilogy

Všechno to začalo někdy kolem roku 2018, kdy mi můj nový producent Roman Rossi řekl: „Musíme změnit styl Electric Lady a nastartovat něco novýho! Tak, a teď mi pošli svý top písničky." Poslala jsem mu jich asi pět, on na ně ale reagoval slovy: „Nuda. Nic. Další." Až na poslední skladbu, která byla multiinstrumentální a vlastně jsem ani nesázela, že se mu bude líbit, překvapivě napsal: „Super, to je ono!“

VIDEO: Electric Lady přichází s letním pop-funkem. Zpívá o tom, že nic není navěky

Byla jsem z toho v šoku, protože dneska vám každej producent řekne: „Když to není rádiovej hit do tří minut, tak mě to nezajímá.“ Fakticky to byla písnička, která měla přes osm minut, nebo možná deset... Vlastně taková multi-skladba. Poté mě Roman poslal k Jirkovi Vidasovi, aby mi s písní pomohl. A on přišel se zajímavým návrhem:„Rozsekej to na tři části a budeš mít tři singly," řekl.

Bylo to vtipné. Představte si, že vezmete písničku a la Bohemian Rhapsody s různými kytarovými riffy, houslemi a dalšíma nástroji, no a teď ji rozsekejte na tři díly. Byla to výzva. Hned na to jsem přišla s konceptem TRILOGY. Roman Rossi zavolal na pomoc britského producenta a skladatele Nigela Lowise, držitele několika zlatých a platinových desek. Za svou kariéru prodal na 15 milionů alb a pracoval třeba se Steviem Wonderem, Celine Dion nebo s Mariah Carey.

Spolupráce s Nigelem byla neuvěřitelná. Seděli jsme třeba tři dny od rána do večera u počítače a skládali hudbu, psali texty a promýšleli celou story trilogie. Jsem si jistá, že bez spolupráce s ním by můj projekt TRILOGY 2020 nikdy nevypadal tak, jak nyní, a jsem na to opravdu pyšná. Každopádně nic nebylo zadarmo, dostala jsem šanci, ale také tvrdý deadline, který byl šílený. K tomu jsme plánovali točení klipů hollywoodských rozměrů, které by byly konkurenceschopné. Za asi čtyři měsíce jsme museli zvládnout natočit tři klipy, lokace, kostýmy, vizážistku, tanečnice, bubeníky, spolupráci s Pepou Vojtkem, kapelu, bylo to šílené.

VIDEOPREMIÉRA: Electric Lady spolupracovala na novince s Ivanem Králem i Borisem Carloffem

Bohužel do toho skočil koronavirus a spousta věcí se musela posunout. Odpadlo nám dokonce 20 profi tanečnic, protože každá holka se bála zatančit. Všichni byli poplašení z koronaviru. Zároveň nám vypadly i nějaké lokace k natáčení. Zajistit prostory nemocnice bylo šílené.

Koronakrize způsobila taky to, že Nigel Lowis nemohl přijet a my jsme byli odkázaní jen sami na sebe, tedy co se týče aranžmá a mixu. V tomto čase jsem se navíc rozešla s přítelem, protože už nebylo udržitelné, že jsem pořád pryč a stále pracuju. Stalo se mi, že jsem skoro čtyři měsíce nebyla doma, maximálně na skok na dva až tři, zalejt kytky, zaplatit nájem (za prázdný byt) a zase odjet do studia tvořit. Za pár měsíců jsem se musela naučit, jak aranžovat bicí, basu, synťáky a další věci.

Producent zaštítil mix a celkový nový zvukový koncept Electric Lady sám. Samozřejmě jsme využili některá studia, jako je Rooftop nebo studio Pyha v Plzni, abychom ty nahrávky měli zvukově vymazlené. Stálo nás to hodně úsilí. Výsledek můžete posoudit sami. První díl z Trilogy jsme vydali v září pod názvem Rebelia. Pojednává o ekologické apokalypse. Druhý díl Politica je o politice a jejím dopadu na nás. Poslední díl Influenza vyjde příští rok v lednu. Zároveň chystáme turné TRILOGY Tour, na které bychom rádi vyrazili s Českým národním symfonickým orchestrem a hostem Pepou Vojtkem.

Text: Tereza Rays, foto: archiv zpěvačky
Témata: Electric Lady, Roman Rossi, Jiří Vidas, Pepa Vojtek, Nigel Lowis, Trilogy

zavřít