ROCK BLOG | Kurt Cobain za sebe nechal mluvit své činy. Odmítal sexuální násilí a bavil chaotickým vystupováním

Vydáno 14.04.2022 | autor: redakce

Kurt Cobain byl známý pro své netradiční, někdy až chaotické vystupování, nezvyklý a genderově neutrální styl oblékání a ironii. Často parodoval sám sebe. Díky tomu vzniklo mnoho ikonických momentů, které si jeho fanoušci dodnes rádi připomínají.

ROCK BLOG | Kurt Cobain za sebe nechal mluvit své činy. Odmítal sexuální násilí a bavil chaotickým vystupováním ROCK BLOG | Kurt Cobain za sebe nechal mluvit své činy. Odmítal sexuální násilí a bavil chaotickým vystupováním

Koncerty Nirvany často provázela show. Kurt svým vystupováním bavil fanoušky, ačkoli se zdálo, že často neúmyslně. Trpěl poruchou pozornosti s hyperaktivitou, proto i jeho vystupování bylo velmi chaotické. Někdy se například rozhodl, že ho píseň, kterou zrovna zpíval, nebaví a začal do ní dosazovat jiná slova nebo zvuky. Známé je například ztvárnění skladby Come As You Are na jednom z koncertů, kdy celý text nahradil slovem „hey“.

Třesk jménem Nevermind aneb Jak Nirvana "vynalezla" grunge

Kurt na veřejnosti a někdy i koncertech rád nosil šaty. Ikonickými se staly například květinové šaty, ve kterých se nechal vyfotit pro časopis The Face nebo zlaté plesové šaty s límcem, které si vzal do pořadu Headbangers Ball. V rozhovoru pro MTV řekl: „Mám rád šaty. Nosím je po domě a tak.“

Frontman skupiny Nirvana byl muž silných ideálů a přesvědčení. Věděl, v co věřil a co považoval za správné, a proto se to nebál taky veřejně ukázat. Poslední den roku 1993 v Oaklandu Nirvana odehrála koncert. Kurt si během vystoupení všiml muže v první řadě, který osahával ženu vedle něj. Okamžitě zastavil koncert, odhodil kytaru a vběhl do davu. Když přiběhl k ochrance, ukázal na muže a pak na dveře. Když se vrátil zpět k mikrofonu, podíval se na dotyčného a řekl: „Osaháváš někoho bez dovolení, co, kámo?“ Právě to byl jeden z jeho rozhodných činů, ukazující odmítavý postoj k sexuálnímu obtěžování.

Bojoval za ženská práva. Roku 1991 vysvětlil svou myšlenku o tom, jak by podle něj měl vypadat svět, aby nedocházelo ke znásilnění. Za důležitý faktor považoval vzdělávání mužů v oblasti sexuálního násilí. Často mluvil o své kamarádce, která vedla hodiny sebeobrany proti znásilnění. Prý se podívala z okna, kde spatřila skupinku mladých fotbalistů. „Ti by měli být na této lekci,“ řekla. Sexuální násilí bylo také téma skladby Rape Me, která měla být podle vyjádření Nirvany jakousi hymnou proti znásilnění, ačkoli byla často interpretována špatně.

Kurt vychovával s Courtney dceru Frances. Média často psala, že Courtney v těhotenství užívala heroin a o obavách, že dcera Frances nemůže být v takovém prostředí vychovávána řádně. Tato obvinění Kurt nesnášel a taky to dával veřejně najevo buď nadávkami na adresu novinářů, nebo svým cynismem. Proto když se ho novinář na kameru zeptal, jak se má jeho dcera, odpověděl: „Ano, miluju vodku!“

V západním světě nebyla jediná střední škola, kde by alespoň jedno dítě nemilovalo Kurt Cobaina. Byl to outsider stejně jako oni. Zároveň byl i altruistickou rockovou hvězdou, která zářila skrz své ikonické momenty na koncertech i mimo ně. Zatímco dnes jsou rády za to, když mohou sdílet pár slov s veřejností skrz sociální sítě, Kurt za sebe nechal mluvit převážně své činy.

Text: Františka Špačková, foto: archiv iREPORT
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, rock blog

zavřít