Rybičky 48: Na Okoři se šťávou budeme mít i levitující zlaté slony!

Vydáno 20.05.2016 | autor: redakce

Po velkém úspěchu jarního turné Slibuju, že nebudu pít začala pro Rybičky 48 festivalová sezóna. Vidět je fanoušci budou moci i na Okoři se šťávou 28. května. A co chystají dál? "Blíží se oslava 15.narozenin, ke kterým bychom si chtěli nadělit novou desku," prozradují mimo jiné v rozhovoru. 

Rybičky 48: Na Okoři se šťávou budeme mít i levitující zlaté slony! Rybičky 48 se vrací na Okoř se šťávou, kde před rokem zazářili. Foto: Patrik Bouzek

Rádi jezdíte relaxovat do exotických destinací, jak tam trávíte čas? Kam nejraději jezdíte a můžete nám to trochu přiblížit?
Ano, už několik let jezdíme v zimních měsících na Bali. Je to hlavně ze dvou důvodů. Zaprvé nesnášíme tady tu zimu - ta je hezká na horách, ale ne ve městě. No a za druhé, v lednu je většinou jediná šance někam vyrazit, protože zbytek roku máme nabitý koncerty. Jednou jsme vyrazili i na Srí Lanku a obě destinace jsou super. Je tam celý rok stejné teplé počasí a lidi jsou tam naprosto skvělí. Žijou v jiným časoprostoru, neřeší kraviny, nikam se neženou, jsou rádi za to, co mají a tak.

Rybičky 48: V Ústí nad Labem se pilo i zpívalo

Inspiruje vás to i v hudbě? Objevili jste i nějaký nový nástroje, co by se daly použít?
Inspiruje nás to spíš v psaní textů a hudby. Jiné bezstarostné prostředí (tím je myšleno bezstarostné pro nás návštěvníky) nás odstřelí do jiné dimenze a píše se pak samo. Jiné nástroje asi ani ne. Sami se považujeme za docela jednoduchou muziku "Kytara, basa, bicí", takže exotiku do našich písní dávat nebudeme (zatím).

Měli jste v zahraničí i nějaký improvizovaný jam s místními? Co se tam hraje za hudbu?
Jednou jsem si zahrál na Gili Air (ostrov kousek od Bali) s partou místích hudebníků. Hráli písničky od Police, Guns N' Roses nebo Marka Knopflera. Po několika pivech jsem za nimi došel stylem otravného pobudy ze zábavy v Chedrbí a se slovy, že taky trochu hraju. Tak jsem si s nimi střihnul Knockin' On Haven's Door. Bylo to super, protože místňáci mají skvělý rytmus v těle a trochu jiný feeling. 

KDYŽ SEXUÁLNÍ TURISTIKA, TAK S OCHRANOU!

Co se tam pije? A jaké preferujete na exotických zájezdech jídlo?
Na Bali frčí Arak, což je taková domácí pálenka z kokosu, která vůní i chutí připomíná olej do serva řízení a po vypití se dějou věci, jako když vypijete olej do serva řízení (smích). Jinak mají docela dobré pivko Bintang. Klasický alkohol je tam docela drahý. Z jídla doporučuji určitě místní kuchyni. Většinou smaženou rýži nebo smažené nudle jen tak se zeleninou nebo mořskými plody. Na Sri Lance bylo naprosto úžasné Rice and curry. To tam prostě umí.

vložte odkaz, text nemažte

Co exotické ženy, nejsou nebezpečné?
Není, většinu bych přepral (smích). Nebezpečné je jen to, že jsou sem tam opravdu krásné. Ale pokud by tam někdo NEZADANÝ jel za sexuální turistikou, tak bez ochrany bych do toho asi nešel.

Máte teď hodně koncertů, je to nabijející? Jak to zvládáte?
Je to trochu náročné, ale zaplaťpánbůh za to. Za to, že naše muzika zajímá a baví spoustu lidí a že nás pořadatelé zvou. Když to všechno funguje a festival má nádhernou atmosféru, jako třeba Okoř se šťávou, tak to nabíjí naprosto parádně.

Rybičky 48 v Plzni - Kuba Ryba byl hlasově indisponován, i tak Plzeň nabili energií

NÁPADY VZNIKAJÍ NA DOVOLENÝCH

Kde berete inspiraci, jak vznikají nápady na vaše skladby?
Inspirujeme se vlastními životy, zážitky a průsery. Nejlépe vznikají nápady právě na těch dovolených, protože vypadneme z toho kolotoče a trochu si urovnáme myšlenky.

Kdo u vás skládá hudbu a texty?
Drtivou většinu textů píše Kuba. Přijde s písničkou a tu pak ve zkušebně společně doděláme po té hudební stránce a vymyslíme aranže.

Když doděláváte deskul odjíždíte někam společně ? Jak to vlastně je ?
Při natáčení naší zatím poslední desky Tohle je rock'n'roll, vy buzny nás hrozně bavilo, že jsme netočili všechno najednou, ale natočili jsme tři písničky a další tři za čtyři měsíce, atd... Od té doby jsme písničky točili po jedné. Zatím vznikl singl Léto a Slibuju, že nebudu pít.

OSLAVÍME 15. NAROZENINY a 1000. KONCERT

Co teď chystáte? 
Máme další nové písničky, které ještě budeme dotvářet a pak postupně nahrávat. Blíží se oslava 15.narozenin, ke kterým bychom si chtěli nadělit novou desku. To je ale trochu později, teď nás čeká nabitá letní sezóna, na podzim pár velkých koncertů u příležitosti našeho 1000. koncertu a akustické turné o čtrnácti zastávkách.

Budete hrát na festivalu Okoř se šťávou, jak se tam těšíte? Máte k tomu místu nějaký osobní vztah?
Je to nádherné místo. Pro návštěvníky je úžasné sledovat kapelu a v pozadí vidět hrad Okoř. Fesťák má pohodovou atmosféru, a to i díky tomu, že celou akci dělá pohodový tým lidí. Prostě sem rádi jezdíme. 

Chystáte na Okoř se šťávou speciální světelné show? Na co se můžou návštěvníci festivalu těšit?
Na vybrané festivaly letní sezóny chystáme show s projekcemi, světly, tanečnicemi a levitujícími zlatými slony. Okoř mezi tyto vybrané akce samozřejmě patří.

Je něco, co byste chtěli vzkázat svým fanouškům?
No jasně. Buďte pořád tak skvělí! Chodíte, paříte, pijete, fandíte a hlavně nabíjíte nás, abychom mohli my nabíjet vás!

Kromě Rybiček 48 vystoupí 28. května na Okoři se šťávou např. Wohnout, Sto zvířat, ATMO Music, Voxel, Visací zámek, UDG, Všichni svatí, České srdce, Sabina Křováková a další. Moderovat budou Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl. 

Servis pro návštěvníky letos zahrnuje i kyvadlovou dopravu z Prahy či Kladna, a to i po ukončení akce. Do konce dubna můžete vstupenky pořídit za výhodnější ceny. Předprodej probíhá v sítích Ticketportal, Ticketstream,Ticketpro, kapacita festivalu je limitovaná. Více na stránkách festivalu.

text: Michal Šenbauer, foto: Jana Braunová, Patrik Bouzek

zavřít