Bruce Hampton - kytarový osmý div světa. Zemřel na pódiu při oslavě svých sedmdesátin

Vydáno 27.05.2017 | autor: Roman Jireš

Odchod uznávaného amerického kytaristy Bruce Hamptona zní jako vymyšlený příběh z románu o muzikantovi milujícím hudbu. Hampton zemřel letos 1. května přímo na jevišti uprostřed svých přátel během koncertu uspořádaného k jeho 70. narozeninám.

Bruce Hampton - kytarový osmý div světa. Zemřel na pódiu při oslavě svých sedmdesátin Bruce Hampton - kytarový osmý div světa. Zemřel na pódiu při oslavě svých sedmdesátin


Smrt si říká rock'n'roll (296.) - Bruce Hampton

Mezi účinkujícími na narozeninovém koncertu byli mezi jinými Warren Haynes ze skupiny The Allman Brothers Band, John Popper z kapely Blues Traveler nebo kytarista známý z působení v R.E.M Peter Buck. Úmrtí předcházel kolaps v okamžiku, kdy klesl na kolena v kytaristy často prováděném gestu. Zpočátku si někteří hudebníci mysleli, že se jedná o součást show a nepřestali hrát, ani když Hampton ulehl na pódium. Ten se však nezvedl ani po doznění posledního tónu. Také někteří z diváků si mysleli, že se jedná o součást představení.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Bubeník Jeff Sipe, který si s Hamptonem vyměnil pohled těsně před jeho skonem, pro agenturu AP uvedl, že se veterán místní hudební scény usmíval. "Nikdy bych si nedokázal představit radostnější odchod," konstatoval na Facebooku dlouholetý Hamptonův spolupracovník a účastník koncertu Jeff Mosier. "Zemřel v nemocnici v Atlantě před chvílí. Cítím se tak požehnaný, že jsem byl dnes večer součástí největšího shromáždění přátel. Nikdy jsem neuviděl Brucea šťastnějšího, nikdy jsem nebyl smutnější."



Hampton založil několik kapel se spíše lokálním významem a měl vliv na řadu známých muzikantů včetně členů kapel jako Rolling Stones či R.E.M. Až do své smrti intenzivně koncertoval bez ohledu na to, že prodělal v roce 2006 infarkt a bral řadu léků. "Bylo to poetické zakončení života muže, jehož celý způsob žití byl uměleckou formou," uvedli členové jedné ze spřátelených kapel The Tedeschi Trucks Band, kteří s ním osudného 1. května také byli na pódiu.

vložte odkaz, text nemažte

DESKA K NESEŽRÁNÍ

Zpěvák, kytarista a herec Bruce Hampton se narodil 30. dubna 1947. Od konce šedesátých let působil ve skupině Hampton Grease Band, která v roce 1971 vydala album Music to Eat. No, k sežrání ta deska podle posluchačů moc nebyla, ale Hampton se z toho nehroutil. Naopak s hrdostí všude uváděl, že album bylo druhé nejhůře prodávané album
v historii společnosti Columbia. Tím prvním měla být instruktážní desky jógy. 

Hampton působil v několika dalších skupinách, například Late Bronze Age. Roku 1988 založil skupinu Aquarium Rescue Unit a v letech 2006 až 2010 byl členem The Quark Alliance. Počínaje rokem 1994 hrál ve skupině Fiji Mariners. Spolupracoval s řadou dalších muzikantů, mimo jiné roku 1967 přispěl na album Lumpy Gravy Franka Zappy. V roce 2002 zpíval v jedné písni na desce Uninvisible jazzového tria Medeski, Martin & Wood. Před třemi roky vystupoval ve videoklipu k písni Blockbuster Night Part 1 rapové kapely Run the Jewels. Zpěvačka Susan Tedeschi mu věnovala píseň Hampmotized ze svého alba Wait for Me.



Za zmínku stojí i Hamptonova herecká kariéra. Objevil se třeba v roce 1993 ve snímku Tombstone, později hrál ve filmu Smrtící bumerang. Mihnul se také v koncertním dokumentu Jimi Hendrix Experience: Electric Church a před pěti lety v dalším dokumentu Basically Frightened: The Musical Madness of Colonel Bruce Hampton, v němž herec Billy Bob Thornton označil kytaristu oblíbeného jako parťáka k jamování za "osmý zázrak světa".

Roman Jireš

Témata: Bruce Hampton, Music To Eat, Smrt si říká rock'n'roll

zavřít