Ivo Pavlík - Neúnavný hledač talentů, který stál v pozadí kariér Věry Špinarové i Heidi Janků

Vydáno 19.08.2017 | autor: Hana Bukáčková

Ivo Pavlík byl široké veřejnosti znám hlavně jako manžel Heidi Janků a exmanžel nedávno zesnulé Věry Špinarové. Ne každý ví, že on sám byl skladatelem, muzikantem a objevitelem talentů. Nebýt jeho, těžko bychom si zpívali Když se načančám nebo Bílá Jawa 250. Pavlík zemřel 12. srpna 2017 ve věku 84 let. 

Ivo Pavlík - Neúnavný hledač talentů, který stál v pozadí kariér Věry Špinarové i Heidi Janků Ivo Pavlík - Neúnavný hledač talentů, který stál v pozadí kariér Věry Špinarové i Heidi Janků


Smrt si říká rock'n'roll (308.) - Ivo Pavlík

Ivo Pavlík se narodil 12. května 1933 v Bílovci, avšak velkou část života prožil v Ostravě. Vystudoval reálné gymnázium v Novém Jičíně a pedagogickou fakultu v Brně, obor hudební výuka. Po studiích ji vyučoval na středních školách v Pardubicích, Chrudimi a Ostravě. Miloval všechny hudební žánry. Zastával názor, že "Hudba je buď dobrá, nebo špatná a z každého hudebního žánru se dá čerpat." Miloval klasickou hudbu i dobrý folklor. Sám prezentoval swing, jazz, bigbeat či pop. 

NARODIL SE PROTO, ABY MOHL BÝT MUZIKANT

Prohlašoval o sobě, že se narodil proto, aby mohl být muzikant. Nejdříve si v Chrudimi založil na škole swingový orchestr, v Pardubicích vedl kapelu při místním jazz klubu a krátce hrál v brněnském Orchestru Erika Knirsche. Od roku 1963 řídil při Parku kultury a oddechu v Ostravě kvintet a sextet. V roce 1970 převzal vedení ostravské skupiny Majestic a přejmenoval ji na Orchestr Ivo Pavlíka. Hvězdou souboru byla Věra Špinarová, kterou objevil v pěvecké soutěži Hledáme talenty. Zkomponoval pro ni píseň Andromeda, která dala název jejímu prvnímu samostatnému albu.

Věra Špinarová - Královna vysokých tónů, která pro lásku k hudbě přetrpěla i pár facek


Kapela Ivo Pavlíka, která hrála s Věrou Špinarovou. 

Se Špinarovou se oženil, když dovršila osmnáctiny a prožil s ní dvanáct let. Doprovázel ji na koncertech a pomáhal jí s tvorbou. Díky němu se Špinarová dostala na špičku české populární hudby. Vystupovali po klubech v zahraničí, především v Německu a ve Švýcarsku. Při jedné z cest na německé benzínce koupil Pavlík kazetu se skladbami od Ennia Morriconeho, na které nechyběla ani ta z Tenkrát na Západě, a hned ho napadlo, že by Věře sedla. Vzešel z toho její největší hit Jednoho dne se vrátíš.

S HEIDI BYLI JAKO SIAMSKÁ DVOJČATA

Doprovázel by ji snad do smrti, kdyby jednoho dne nezaslechl zpěv Heidi z jednoho ostravského kulturáku. Do jejího hlasu se zamiloval - později nejenom do něho. S Heidi strávili přes třicet let společného života, i po letech o něm mluvila jako o siamském dvojčeti. Trávili spolu veškerý čas, doprovázel ji téměř na všechna vystoupení.

Sám Pavlík přiznal, že si nikdy nemyslel, že bude tak dlouho žít s jednou ženou, ale jak byl starší, víc si vážil rodinného zázemí, které mu Heidi poskytovala. Hýčkala si ho a starala se o něj, protože v něm měla oporu, kterou jako dítě nedostala (matka jí v jedenácti letech zemřela na rakovinu, bratr se jí zabil v autě a otec byl alkoholik). Na takovou ženu Pavlík čekal padesát let. Janků v něm našla nejen manžela, ale svým způsobem i ztracené rodiče.

V letech 1982–90 ji doprovázel se skupinou Supernova, postupně si osvojil nový způsob vedení kapely - s keyboardem se uchýlil do ústraní k mixážnímu pultu a odtud řídil představení. Kapelu rozpustil, když dostal nabídku z Německa, aby psal hudbu ke kreslenému seriálu, více než půl roku pobýval s Heidi v Monaku. Po přesídlení z Ostravy do Pragy vystupoval Pavlík s Heidi sám ve dvojici až do věku, který mu to umožňoval.

Ivo Pavlík odešel do hudebního nebe 12. srpna, poté co mu o dva dny dříve selhalo srdce. Rozloučení s ním proběhlo v pátek 18. srpna ve strašnickém krematoriu. S Věrou Špinarovou měl syna Adama Pavlíka, který ji doprovázel v kapele a manažoval. Adamovi tak během krátké doby odešli oba rodiče.

Text: Hana Bukáčková, foto: Česká televize, spinarova.cz

Témata: Ivo Pavlík, Věra Špinarová, Heidi Janků, Adam Pavlík, Majestic, Supernova

zavřít