ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Odpovídali Kuba Ryba, Pokáč, Ondřej Polák a další

Vydáno 01.01.2021 | autor: Hana Bukáčková

V novoroční anketě jsme české muzikanty poprosili, aby se ohlédli za rokem 2020. O co kvůli koronaviru přišli, nebo co díky němu naopak získali? A jaké mají letos plány? V prvním díle odpovídali Kuba Ryba, Pokáč, Matěj Homola z Wohnout, Jacob ze Skyline, Láska, Vojta Kořínek ze Snap Call, Martyn Starý z WYFE, Ondřej Polák z O5 a Radeček, Bob Sláma z Megaphone a Mikuláš Pejcha z MYDY.

ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Odpovídali Kuba Ryba, Pokáč, Ondřej Polák a další ANKETA: Jak se čeští hudebníci ohlížejí za rokem 2020? A co plánují letos? Odpovídali Kuba Ryba, Pokáč, Ondřej Polák a další


Kuba Ryba
(Rybičky 48)

Tento rok byl divnej… Hodně divnej. Na druhou stranu jsem byl hodně doma, díky čemuž čekáme miminko. Takže za nás pandemie dobrý.

Rybičky 48 spálili pop-punkovou konkurenci na popel. Jaký byl druhý den pražského Letokruhu?

Snažím se sledovat anglické a americké vlády a jejich servery, kde čtu o očkovacích látkách a očkování jako takovém. Statistiky, odborné články… Díky tomu vím, že se ze mě po očkování nestane 5G vysílač ani zombie Billa Gatese. Jakmile na mě přijde řada, půjdu se nechat očkovat. Jsem vděčnej za to, v jaký žiju době, a že je věda na tak vysoký úrovni. Možná bychom měli víc naslouchat vědcům. Doufám, že v létě už budeme žít normálně.

Pokáč

Radost mi udělalo jaro, kdy se ukázalo, že se jako Češi umíme semknout a držet spolu. Na rok 2021 se těším a věřím, že to zase rozjedeme a lidi se zase začnou bavit. A že koviďák zjistí, že je na nás krátkej.

Matěj Homola (Wohnout)

Největší radost mi udělalo, když rok skončil, a když jsme doma díky covidu vypěstovali naši první zeleninu. Od roku 2021 očekávám postupné zklidnění situace a od nás, Wohnout, novou desku.

Jacob (Skyline)

Minulý rok byl pro všechny opravdu těžký, ale doufám, že se budem držet hesla, co tě nezabije, to tě posílí. Člověk se aspoň na chvilku zastaví a zjistí, co, nebo kdo je opravdu důležitý.

ROZHOVOR | Skyline: Taneční hudba byla punkem naší generace

Minulý rok jsme vydali desku. Asi nejtěžší pro nás bylo nehrát, což plánujeme v roce 2021 napravit. Chceme udělat pořádný turné, krásný koncerty a roztančit co nejvíc lidí.

Láska

Asi jsem měl neuvěřitelný štěstí, ale i v roce 2020 se nám celkem dařilo a byl by nejspíš hřích si stěžovat. I když je to teprve můj druhý „písničkářský“ rok, zvládli jsme vydat novou desku, natočili jsme tři klipy, navzdory zrušení většiny velkých festivalů jsme celé léto hráli každý víkend, rozjeli jsme novou hudební školičku VIP4YOU… Je toho hodně! Měl jsem okolo sebe fajn lidi a podporující rodinu, a to všechno mi udělalo velkou radost. Díky za to!

Láska interview: Kupa průšvihů, co jsem kdy udělal, to už je velkej zdroj inspirace!

Hrozně bych si přál, aby se život nás všech vrátil tam, kde bychom ho rádi měli. Aby se mohlo zase chodit na pivo, hrát, aby byly zpátky všechny festivaly. Aby lidi nejen z oblasti kultury měli zpět svoji práci, aby už nezkrachoval ani jeden hudební klub – je toho hodně. Taky bych byl rád, kdyby lidi místo čtení fake news víc přemýšleli! Sám za sebe mám ale plány podobný jako jindy – dělat nový songy, točit klipy, odehrát co nejvíc koncertů a tím vším se hlavně bavit. Věřím, že když budeme všichni zdraví a optimističtí, všechno ostatní už pak přijde samo.

Vojta Kořínek (Snap Call)

Rok 2020 byl pro nás jedním z nejtěžších za osm let existence kapely. Během první vlny jsme odvolali všechny naplánované akce na celý rok včetně nahrávání nového EP, tour po republice i další plánované aktivity. V březnu jsme se dohodli s Iggym, našim zpěvákem, který v kapele působí od roku 2018, že si dáme pauzu. 

VIDEOPREMIÉRA: Turnovští Snap Call sahají v klipu Golddigger lidstvu do svědomí

Radost nám udělalo, že během druhé poloviny roku se situace uvnitř kapely i v našich soukromých životech stabilizovala, Vítkovi (našemu bubeníkovi) se narodil syn, interně jsme si nastavili nový směr kapely, který může fungovat i v této době. Takže jsme to s Iggym dali znovu dohromady.

V roce 2021 se chceme soustředit hlavně na dokončení nejnovějšího materiálu a natáčení nových věcí. Jak to bude s koncerty, nikdo neví, takže se chceme soustředit na tvorbu. Ty ostatní věci přijdou v pravý čas.

Martyn Starý (WYFE)

Největší radost mi udělalo, že jsem v tom zastavení světa spatřil příležitost zpomalit, naučit se nové věci, prožívat věci jinak. To je zkušenost, která mi dělá v tom všem špatném radost.

Do roku 2021 vstoupím s nadějí, že se společnost dostala do nejzazšího bodu rozdělení (politika, covid, vakcína, ...) a odteď už to nejde dál a začneme se zase přibližovat.

Ondřej Polák (O5 a Radeček)

Protože jsme v roce 2020 nemohli tolik koncertovat, měli jsme víc času na tvoření. Složili jsme a finálně nahráli několik písní, ze kterých máme fakt radost. Třeba společný song s Laco Deczim nebo píseň k jednomu chystanému filmu. Taky jsme připravili nový projekt, který představíme už začátkem nového roku. Tento projekt vyvrcholí v květnu našimi dosud největšími koncerty. 

VIDEO: O5 a Radeček jsou rádi ve Špindlu. Vydávají oficiální klip k titulní písni

Neměli bychom zapomenout na naše rodiny, na které jsme měli díky této nešťastné situaci mnohem víc času a naše ženy si tak mohly konečně uvědomit, že vůbec není špatné, když jiné roky kvůli koncertům nejsme zas až tak často doma. 

Jak už jsem zmínil, chystáme nový projekt a velké koncerty. Věříme, že už se svět vrátí do normálu, aby mohlo vše proběhnout tak, jak máme všichni naplánováno. Doufáme, že se naplno rozjedou akce a fesťáky, protože živé hraní je pro nás to hlavní, proč hudbu děláme.

Bob Sláma (Megaphone)

Mám radost, že i přes to všechno jsme zvládli natočit dva videoklipy, a to k písním Neon Blood a Don´t Be Late. Dokonce máme ještě jeden singl v rukávu pro strejčka Příhodu, takže nás určitě v roce 2021 poslouchejte.

V roce 2021 chceme určitě hrát co nejvíce na festivalech, natočit aspoň dva klipy, skládat nový pecky a dostat je do všech Spotify playlistů na světě. No, a pro sichr budeme poslouchat jenom The Vaccines a The Cure.

Mikuláš Pejcha (MYDY)

Rok 2020 byl určitě očistnej a náročnej nejen pro nás. Největší radost nám udělalo to, že přes všechny personální změny pořád drží jádro pospolu a máme pocit, že to, co děláme, má smysl a máme to rádi. 

MYDY do každé domácnosti, lhůta dodání: dnes

Jestli nás tahle zvláštní doba něco naučila, tak to, že se na nic nedá spolehnout a ani příliš plánovat dopředu. I když vidíme světlo na konci tunelu, 2021 bude nejspíš ještě dost turbulentní. To nám ale nebrání v tom, zavřít se do studia a zkušebny a urvat si první možnou příležitost k návratu na koncertní podia v plný síle!

Zpracovala: Hana Bukáčková, red, foto: proma interpretů
Témata: Kuba Ryba, Pokáč, Matěj Homola, Wohnout, Skyline, Láska, Vojta Kořínek, Snap Call, Martyn Starý, WYFE, Ondřej Polák, O5 a Radeček, Bob Sláma, Megaphone, Mikuláš Pejcha, MYDY

zavřít