BIZÁR TÝDNE: Depeche Mode a folk? Polská skupina předělala hit Enjoy The Silence

Vydáno 08.12.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Člověk si občas říká, že už ho nic nedokáže překvapit. Jenže pak přijde skupina jako Szczecinianie Zespół Pieśni i Tańca a znovu se divíte. Polští folkaři se rozhodli předělat Enjoy The Silence od Depeche Mode a my jim můžeme dát jen pomyslný palec nahoru.

BIZÁR TÝDNE: Depeche Mode a folk? Polská skupina předělala hit Enjoy The Silence BIZÁR TÝDNE: Depeche Mode a folk? Polská skupina předělala hit Enjoy The Silence

Enjoy The Silence patří k nejznámějším písním Depeche Mode. Skladba byla nahraná v roce 1989, vyšla pak o rok později na desce Violator a byla oceněna BRIT Award za nejlepší britský singl. Téměř ihned si našla cestu k fanouškům kapely, a i od kritiků se dočkala kladného hodnocení. Dodnes se pak bez ní neobejde žádný koncert.

BIZÁR TÝDNE: Kapitán Demo a Dalibor Janda mají společný singl. Zpívají o tom, jak budou někoho pomlouvat

Během dvaceti let od jejího vydání vznikla už spousta coverů. Z těch nejznámějších můžeme jmenovat například ty od Lacuna Coil, Keane, Coldplay nebo Susan Boyle. O jeden zcela originální se postarala polská folková skupina Szczecinianie Zespół Pieśni i Tańca, která s Enjoy The Silence dokonce pravidelně vystupuje.

Když Depeche Mode song psali, asi si nepředstavovali, že ho někdy uslyší zpívat hudebníky v krojovaném oblečení. Jejích pojetí skladby se však nedá nic vytknout a pro posluchače je minimálně zajímavé. Předělávka má na Youtube téměř milion zhlédnutí.

Za coverem údajně stojí Tulia Biczakova, která miluje folk a je zároveň velkou obdivovatelkou Depeche Mode. Jednoho dne se proto rozhodla obě své vášně propojit a vznikla tak povedená nahrávka.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Tomáš Klíma, Youtube
Témata: Depeche Mode, Szczecinianie Zespół Pieśni i Tańca, Enjoy The Silence, bizár

zavřít