Příběh českého hitu: Sebastian - Toulavá

Vydáno 25.11.2020 | autor: redakce

Jednoduché, ale chytlavé písničky na českém trhu fungují. Důkazem je i píseň Toulavá, díky které se do povědomí tuzemských posluchačů dostala kapela Sebastian. Jaký příběh se za písní skrývá, a jestli skupinu stále baví hrát ji na koncertech, prozradil iREPORTu zpěvák Sebastian Navrátil.

Příběh českého hitu: Sebastian - Toulavá Příběh českého hitu: Sebastian - Toulavá

Píše se rok 2015 a píseň Toulavá poprvé zní v éteru. Okamžik, který změnil život tehdy třiadvacetiletého zpěváka Sebastiana Navrátila, jenž skladbu poprvé slyšel v práci na stavbě v cihelně. V té době už měl sice na kontě singl PoletyAtmo Music, až Toulavá mu však přinesla kýžený úspěch.

Sebastian interview: Nebyl jsem dobrý muzikant, neměl jsem na koncertech co hrát. Dnes můžu konečně ukázat, co ve mně je

Skladba se tehdy stala nejstreamovanějším českým singlem a kapelu Sebastian si pořadatelé začali žádat na festivalech. „Píseň mi změnila život. Splnila mi mnohá přání, přišlo ale i zklamání. Pamatuji si, jak jsem ji šel nahrát. Nechal jsem z minuty na minutu zaměstnání a šel jsem do toho s tím, že to prostě musí vyjít. A ono to vyšlo. Jsem vděčný všem, kteří se na skladbě podíleli,“ zavzpomínal pro iREPORT Sebastian.

Dodnes mnozí připisují autorství Toulavé pouze Ondřeji Fiedlerovi, který ji také pod svým jménem zaregistroval na OSA. Sám Sebastian se však na songu také výrazně podílel. „Píseň vznikla na lavičce v Lidových sadech v Liberci, kam Ondra přinesl rozepsanou písničku. Tu jsme společně upravili, dopsali a dodělali. Ondra napsal první sloku a refrén, já druhou sloku a intermezzo, část melodií,“ upřesnil zpěvák, kterého nechal Fiedler jako autora Toulavé připsat až později, kdy byl nutný jeho souhlas pro reklamu na MOL.

Na písni spolupracovali také Lukáš Chromek a Ondřej Turták. „U Lukáše jsme píseň nahráli a dali jí základní kostru, Ondřej Turták poté píseň vyprodukoval,“ dodal Sebastian.

Top 10 videoklipů týdne: Sebastian otevírá s Lipem novou éru úderným singlem a Pokáč nechce smrdět od koní

Pět let po vydání má Toulavá na Youtube přes 32 milionů zhlédnutí. Videoklip natáčel Sebastian v Oblastní galerii v Liberci. Po jeho boku si zahrála Leila Abdulnourová, za kamerami pak stáli Zdeněk Sopůšek, Filip Jäschke a Jan Dolejší.

O oblíbenosti skladby svědčí nejen to, že ji rádia hrají dodnes, ale také to, že nemůže chybět v playlistu žádného koncertu kapely. „Zatím nás neomrzelo ji hrát. Jen náš repertoár směřujeme trošku jinam, tak si občas připadám zvláštně, jako by mi bylo patnáct. Přitom mi táhne skoro na třicet.“

Čím ale přesně české posluchače Toulavá tak zaujala, muzikant neví. „Já věřím na osud. Na to, že co se má stát, stane se. Co jsme udělali správně, netuším. Jen vím, že to bylo čistý, dá se říct. Byl jsem jako malé dítě, které prostě věří ve své sny.“

Foto: promo foto, Iveta Valentová, Lukáš Loužecký
Témata: Sebastian, Atmo Music, Ondřej Fiedler, Lukáš Chromek, Ondřej Turták, Toulavá

zavřít