Emo kapely, které kdysi udávaly styl #1: Co se stalo s Blink-182, Tokio Hotel nebo Sunshine?

Vydáno 26.06.2020 | autor: redakce

Všichni narozeni v devadesátkách si na to období dobře pamatují. V první dekádě tohoto tisíciletí nabyl na slávě styl emo, jehož představitelé se dostali do hledáčků hudebních producentů. Ti tehdy udělali z kapel jako Tokio Hotel nebo Blink-182 hvězdy světového formátu. Jak to s nimi ale vypadá dnes?

Emo kapely, které kdysi udávaly styl #1: Co se stalo s Blink-182, Tokio Hotel nebo Sunshine? Emo kapely, které kdysi udávaly styl #1: Co se stalo s Blink-182, Tokio Hotel nebo Sunshine?

 

Blink-182

Americká partička Blink-182 byla založena v roce 1992.  Původně fungovala pouze pod názvem Blink. Když jí však irská kapela s totožným názvem pohrozila soudem, přidala k němu i číslovku 182. S prvním albem Cheshire Cat z roku 1995 díru do světa formace neudělala, zato si jím však zajistila smlouvu s Cargo Music a MCA Records.

LIVE: Blink 182 v Praze: konečně splněný český sen

O dva roky později vzniklo album Dude Ranch. Následoval příchod bubeníka Travise Bakera a celou kapelu si vzal do parády producent Jerry Finn, který stojí mimo jiné za úspěchem Green Day. Když pak pustili Blink-182 do světa album Enema Of the State, začaly její dnes už hity What´s My Age Again, Adam´s Song, All the Small Things rotovat kanálem MTV.

Poslední změnou v kapele byl odchod zakladatele Toma DeLonga. Krátce na to si dala kapela pauzu, což se v její historii nestalo poprvé. DeLonga posléze nahradil Matt Skiba, který hraje s Blink-182 dodnes. A bývalý frontman? Ten působí v kapele Angels&Airwaves.

Tokio Hotel

Skoro by na ně jeden zapomněl. V minulé dekádě válcovali Tokio Hotel hitparády, a to nejen ve svém rodném Německu. Když v roce 2005 vydali hit Durch den Monsun, buď jste jej bytostně nenáviděli, anebo jste si běželi do knihkupectví pro kapesní slovník němčiny. Sourozenci Bill Kaulitz a Tom Kaulitz, doplněni Georgem Listigem na basu a Gustavem Schaferem na bicí, tehdy neochvějně kráčeli k vrcholkům světových hitparád. 

RECENZE: S Tokio Hotel na mejdan, kde zní disco a angličtina

Image kapely byla vždy trochu výstřední a nesourodá. Na jedné straně Bill, který svým androgenním oblékáním a líčením působil tak nějak emařsky, a na straně druhé jeho bratr s dredy, hiphopovou kšiltovkou a kalhotami o několik čísel větších, než bylo potřeba.  Kde jim je ale dnes konec?

Jak rychle jejich sláva začala, tak rychle i skončila. Doposud jsou však Tokio Hotel aktivní kapelou. Poslední album vydali před třemi lety, mezi emo skupiny bychom je však dnes řadili jen těžko. Aktuálně se pohybují spíše na pomezí disca a moderního popu.

Sunshine

Jediným českým zástupcem je v přehledu emo kapel formace Sunshine. Ta si v tuzemsku vysloužila ne zrovna lichotivou nálepku skupiny, která byla vždy slavnější v zahraničí než u nás. Po roce 1994, kdy vznikla, odjela do Spojených států amerických, kde nahrávala své desky a koncertovala. Navíc se v zámoří dostala pod křídla tamního vlivného vydavatelství Custard patřící Lindě Perry z Non4Blondes.

Zpátky ke kořenům: jaké byly začátky Sunshine?

Vydavatelství na tom v té době však nebylo nejlépe s financemi, a tak, když si mělo vybrat mezi ještě neznámým Jamesem Bluntem a Sunshine, dostal zelenou osvědčený vzorec kluka s kytarou.

V roce 2014 prodala skupina kapelní dodávku, čímž dala jasně najevo, že končí. Oficiálně svůj rozpad však doposud neohlásila.

Text: Tomáš Kocian

Témata: Blink 182, Tokio Hotel, Sunshine, emo

zavřít