Když nemůžete zapomenout. Posttraumatickou stresovou poruchou trpí Lady Gaga, frontman Korn i Ariana Grande

Vydáno 25.02.2023 | autor: Barbora Kubalová

Více či méně nepříjemné události zasáhnout každého z nás a je úplně přirozené, že se kvůli nim cítíme smutní nebo naštvaní. Po čase tyto emoce většinou odezní. Co když se tak ale nestane? Své o tom ví třeba frontman Korn Jonathan Davis či Lady Gaga. Posttraumatickou stresovou poruchou trpěl také zesnulý Chester Bennington.

Když nemůžete zapomenout. Posttraumatickou stresovou poruchou trpí Lady Gaga, frontman Korn i Ariana Grande Když nemůžete zapomenout. Posttraumatickou stresovou poruchou trpí Lady Gaga, frontman Korn i Ariana Grande

Posttraumatická stresová porucha (také známá pod anglickou zkratkou PTSD) není jen tak nějaká chvilková špatná nálada. Jedná se o opožděnou nebo prodlouženou reakci na velkou psychickou či fyzickou zátěž. Pokud je extrémní nebo opakovaná, může dojít i k trvalé změně osobnosti. 

Slovem trauma nazýváme jakoukoliv událost, kterou člověk vnímá jako ubližující nebo ohrožující, a která ovlivňuje jeho život v dlouhodobém měřítku. Podle amerického Národního centra pro PTSD nějakou traumatickou událost prožije za svůj život 60 % mužů a 50 % žen, ale jen u zhruba 7-8 % lidí bude v průběhu života diagnostikována PTSD. Každý jsme jiný a jinak události prožíváme a zpracováváme. Nelze tedy tyto prožitky standardizovat - to, co může být pro jednoho člověka hluboce traumatizující, může jiný zvládnout bez následků. A bohužel zatím nevíme, proč tomu tak je. 

Psychika rockových hvězd. Co je spouštěčem depresí a problémů často vedoucích až k sebevraždě?

Projevy posttraumatické stresové poruchy byly poprvé popsány v souvislosti se zážitky lidí, kteří se ocitli uprostřed válečného konfliktu, ať už jako oběti, nebo profesionální vojáci. Může se také rozvinout například u osob, které prožily přírodní katastrofu, psychické či fyzické týrání nebo sexuální násilí. 

Po každém traumatickém či nepříjemném zážitku je normální cítit se vyděšeně, takovou reakci spouští systém “flight, fight, or freeze” (utéct, bojovat nebo ztuhnout) v našem mozku. Lidé jsou lekavější, vyhýbají se konkrétním místům nebo osobám, které jim trauma připomínají, špatně spí, události se jim opakovaně vracejí ve snech i vzpomínkách, mají potíže se soustředěním. Mezi další reakce na trauma patří derealizace (pocit, že lidé, věci nebo zážitky nejsou skutečné), depersonalizace (pocit, že člověk není sám sebou) a disociace (pocit prázdnoty, nepřítomnosti duchem), pocit viny a studu, výkyvy nálad, deprese a sebevražedné tendence.

ANKETA | Čeští hudebníci o mentálním zdraví. Jak jsou na tom s psychikou Jindra Polák, LIPO a Thomas Lichtag?

Příznaky (nemusí být nutně všechny) se mohou objevit bezprostředně po traumatizující události a běžně odezní během 4 až 8 týdnů. O posttraumatické stresové poruše hovoříme teprve tehdy, pokud příznaky přetrvávají i po osmi týdnech od traumatizující události. Může se vyskytnout i opožděná reakce, kdy se příznaky objeví teprve po uplynutí delší doby od traumatizující události. Pokud se tak stane po uplynutí šesti měsíců či později, jedná se o tzv. chronickou posttraumatickou stresovou poruchu.

Nezapomínejme, že výše popsané příznaky se nemusí vždy plně rozvinout a projevit navenek. Pokud se někdo po prožitém traumatu jeví jako duševně stabilní, neznamená to ještě, že se u něj PTSD neobjeví. Ke vzniku nebo prohloubení PTSD přispívá i nedostatečná podpora ze strany okolí po prožitém traumatu,  existence další duševní poruchy a samozřejmě (jako u všech duševních onemocnění) užívání drog a jiných návykových látek. 

Posttraumatickou stresovou poruchou trpí Lady Gaga, frontman Korn i Ariana Grande

Traumatické zážitky se nevyhýbají nikomu, ani muzikantům. Už v minulém díle jsme zmínili, že v uměleckých kruzích se psychické problémy často “řeší” pomocí drog a ne každý dokázal svá traumata a závislosti zpracovat natolik, aby to vůbec přežil. Zároveň se ale právě hudba stává pro mnohé terapeutickým nástrojem a v písních se snaží s prožitou bolestí vyrovnat.

Lady Gaga byla v devatenácti letech několikrát znásilněna a dnes přiznává, že posttraumatická stresová porucha se u ní rozvinula, protože o tom dlouho s nikým nemluvila a trauma dusila v sobě. Tento otřesný zážitek se jí stal i inspirací pro skladbu Till It Happens To You, která zazněla v dokumentárním filmu The Hunting Ground, který se zabývá sexuálním násilím na školách. 

Když mluvíme o sexuálním zneužívání, nesmíme vynechat kapelu Korn. Nejen skladby ale i obaly mnoha jejich desek mají často společné téma - děti, které nevypadají zrovna dvakrát šťastně. A při pohledu na dětství frontmana Jonathana Davise je jasné, odkud inspirace pramení. Zatímco nevlastní matka ho týrala, spolužáci ho šikanovali (později o tom napsal skladbu Faget) a dlouho byl sexuálně zneužíván. Přestože o tom dvanáctiletý Davis promluvil, rodina ho nebrala vážně a jeho problém ignorovala. Z toho vychází i syrová skladba Daddy, podle níž mnoho fanoušků i novinářů mylně předpokládalo, že byl Davis zneužíván svým otcem. Už dávno uvedl na pravou míru, že se ve skutečnosti jednalo o rodinnou přítelkyni a ne o jeho otce. Bolestivé je to pro něj stále stejně, na koncertech má někdy problém skladbu vůbec dozpívat, aniž by se rozbrečel. 

Se sexuálním zneužíváním ze strany starších spolužáků bojovali i další dva legendární frontmani: Scott Weiland ze Stone Temple Pilots a Chester Bennington z Linkin Park. Všichni tři zpěváci si prošli dlouhým obdobím depresí, drog a hektolitrů alkoholu, pouze Davisovi se ale podařilo dát si život do pořádku. Zatímco Weiland zemřel na předávkování, Benningon si na život sáhl sám.

“Znám ty rodiny a své fanoušky, všichni, kdo tam byli, si toho prožili hrozně moc. (...) Mám pocit, že bych ani neměla mluvit o své vlastní zkušenosti - jako bych ani neměla říkat nic. Nemyslím si, že o tom budu někdy schopna mluvit a nebrečet při tom,” řekla Ariana Grande v rozhovoru pro British Vogue ohledně posttraumatické stresové poruchy, která u ní vznikla po teroristickém útoku, ke kterému došlo na jejím koncertě v Manchesteru, a při němž zemřelo 22 lidí, 239 osob bylo zraněno. Podle přezkoumání z roku 2020, kde byla započtena i psychická zranění - tedy právě i PTSD - číslo se vyšplhalo na 1017 osob, včetně samotné Ariany Grande. “Myslíte si, že po čase bude snadnější o tom mluvit. Nebo, že se s tím srovnáte. Ale každý den čekám, až přijde ten klid, ale pořád to hrozně bolí.” říká Grande, která se intenzivně věnuje osvětě o mentálním zdraví, o úzkostech a depresích zpívá také ve skladbě Get Well Soon.

Text: Barbora Kubalová, foto: archiv iREPORT
Témata: Posttraumatická stresová porucha, Lady Gaga, Korn, Ariana Grande, Chester Bennington

zavřít