Metallica vydala před 38 lety své debutové album, mohlo znít zcela jinak

Vydáno 27.07.2021 | autor: redakce

25. července uplynulo přesně 38 let od vydání debutového alba Kill 'Em All thrashmetalové ikony Metallica. Deska se původně měla jmenovat Metal Up Your Ass, kvůli námitkám nahrávací společnosti však musela formace název změnit...

Metallica vydala před 38 lety své debutové album, mohlo znít zcela jinak Metallica vydala před 38 lety své debutové album, mohlo znít zcela jinak

Když Metallica vyhodila ze své sestavy Davea Mustaineho, vyslechl si od něj zpěvák a kytarista James Hetfield výhružku: „Nepoužijte nic z toho, co jsem napsal.“. Formaci však jeho slova neodradila, naopak měla za to, že písně patřili celé kapele, ne jen Mustaineovi. A tak na vznikající desku zařadila skladby jako Jump in the Fire, Phantom Lord nebo Metal Militia. Bývalému kytaristovi, který se později zapsal do dějin coby frontman Megadeth, na albu připsala zásluhy, zda však může skladby použít, se ho neptala. Kdyby to udělala, mohlo by dnes album Kill 'Em All znít zcela jinak.

Metallica slaví 30 let Černého alba, desku vydá v reedici

Problémy se Metallice nevyhýbaly ani nadále. Debutovou nahrávku chtěli její členové pojmenovat Metal Up Your Ass, s tím však nahrávací společnost nesouhlasila. Kapela tak přišla s variantou Kill 'Em All, údajně má odkazovat na odmítavé postoje společnosti vůči původnímu názvu.

„To, jak to album vznikalo… Přišli jsme do studia, nahráli song a šli hned na další a tak dále. Nebyl čas na hádky. Když se ohlédnu zpět, myslím, že pokud bychom práci na albu věnovali více času, neznělo by tak jako dnes,“ uvedl dříve Kirk Hammett, kytarista Metalliky.

Kapela svou debutní opus nahrála v Music America Studios v New Yorku. Pracovala na něm s producenty Paulem Curcioem a Chrisem Bubaczem, který stáli za kapelou The Rods. Ačkoliv Kill 'Em All nepatří mezi nejlepší thrashmetalová alba historie, určitě je lze zařadit mezi průkopnické. Otevřelo cestu dalším zásadním zámořským thrashovým bandům, jako jsou Slayer, Exodus nebo Testament.

red, foto: archiv iREPORT, Universal Music
Témata: Metallica, Kirk Hammett, Dave Mustaine, James Hetfield, Kill 'Em All 

zavřít