Sport v rytmu hudby - můžete při lyžování poslouchat hudbu?

Vydáno 29.01.2024 | autor: iREPORT

Pro mnohé z nás představuje při sportovních aktivitách důležitou kulisu hudba. Dá se poslouchat i na lyžích a je to vhodné z bezpečnostního hlediska?

Sport v rytmu hudby - můžete při lyžování poslouchat hudbu? Sport v rytmu hudby - můžete při lyžování poslouchat hudbu?

Proč nejen lyžaři preferují na sport hudbu

Hudba pro vás může být na svahu vítaným rozptýlením. Mimo to také platí, že poslouchání hudby při vytrvalostní aktivitě zvyšuje motivaci, zlepšuje koordinaci a rytmus. Sportovní psychologové se shodují na tom, že tato kulisa snižuje subjektivní vnímání úsilí a únavy a zlepšuje také náladu. Hudba tak obecně představuje při sportu žádaný doplňkový prvek.

Na druhou stranu její poslech s sebou nese i svá rizika. Lyžař či snowboardista by se měl primárně soustředit na dění na svahu. Tím předejde rizikům jak pro sebe, tak i pro své okolí.
Některá lyžařská střediska tak už na tento trend zareagovala a vydala vlastní doporučení pro používání sluchátek na sjezdovkách. V případě, že se bez této kratochvíle nechcete obejít, je na místě alespoň použít sluchátka tzv. otevřeného typu.

Sluchátka i speciální audiosystémy vás mohou rozptylovat

To jsou taková, u nichž jsou mušle (tedy část vytvářející zvuk) otevřené nebo částečně otevřené. Prakticky to znamená, že sluchátka nemohou tak dobře izolovat okolní zvuk. Vy sami tedy nejste hudbou vyloženě „odříznuti“ od okolí. Což sice nevytváří kýžený pocit soukromí a dá ostatním také nahlédnout, respektive „naslechnout“ do toho, co posloucháte, ale z hlediska pohybu venku je to mnohem vhodnější.

Mimo to se jako doplňky pro lyžaře dokonce vyrábějí speciální audiosystémy, které lze integrovat do ušnic přilby. Je možné je využít pro poslech hudby, telefonování, zadávání hlasových příkazů nebo i jako vysílačku.
Skutečnost, že se podobnou možnost lze technicky realizovat, však nutně neznamená, že byste tak měli učinit. Poslech hudby na sjezdovce doporučit spíše nelze, a to zejména tehdy, máte-li s sebou děti. Těm je nutné věnovat stoprocentní pozornost, která by neměla být čímkoli rozptylována. Bezpečnost by by pro vás měla být jednoznačnou prioritou.
Jaké bezpečnostní prvky patří na svah

Pouze s oblečením si tak jednoznačně nevystačíte. Součástí vaší výbavy by měly být další ochranné prvky. Což je v první řadě určitě helma. Její nošení není povinné, pouze doporučené. Nicméně je na místě tento aspekt nepodcenit, přilba vám totiž v kritické situaci může dokonce zachránit život. Musí proto především splnit požadované bezpečnostní normy.

Tu je nezbytné dále doplnit lyžařskými brýlemi. Ty především zrak chrání před vlivy počasí, jako je slunce, vítr, sníh a déšť. Díky tomu je jízda nejen pohodlnější, ale opět také bezpečnější, jelikož se vyhnete oslnění.
Vyplatí se též investovat do chrániče páteře. Ten se do nedávných dob řadil k poměrně opomíjeným součástem lyžařské výbavy. Úrazy ramen a trupu totiž jsou však na svazích ještě častější než poranění hlavy, a to až 5x. Jejich důsledky přitom mohou pro lyžaře být stejně fatální.


Na svah patří ohleduplnost a zodpovědnost

Sháníte sportovní vybavení, jako jsou lyžařské kalhoty, jako jsou ty na https://sportano.cz/obleceni-na-zimni-sporty/lyzarske-obleceni/lyzarske-kalhoty/lyzarske-kalhoty-4f, helmy, obuv, ale i zimní spací pytle v podobě například https://sportano.cz/turisticke-spacaky-a-deky/spacaky/zimni-spaci-pytle a mnoho dalšího? Široký výběr zboží pro různé typy zimních sportů nabízí Sportano.sk.

A nezapomeňte, že ani drahé značkové vybavení včetně bezpečnostních doplňků vám v plné míře nezaručí bezproblémovou jízdu nejen na lyžích. Nejdůležitější je vždy lidský faktor. Samozřejmostí je proto hlavně přiměřené chování na svahu, zejména pak rychlost. Svůj pohyb je nutné přizpůsobit aktuálním dovednostem, ale také konkrétním podmínkám a počasí. Při sportu bychom se měli chovat zodpovědně a ohleduplně.

Pomyslnou stopkou pro další sportovní snahy by také měla být únava nebo bolest libovolného charakteru. Tyto vjemy vám neumožní se správně koncentrovat.

A i když lyžařům není oficiálně zapovězen ani alkohol, a dokonce si ho přímo v lyžařských areálech téměř kdekoli koupíte, ve vlastním zájmu byste si ho odříci měli. Tato látka dokáže totiž zhoršit pozornost, schopnost udržení rovnováhy, prodlužuje reakční dobu a má negativní vliv i na vidění.

PR článek / Jde o reklamní sdělení

zavřít