Stručný a přehledný průvodce pojištěním – jakou pojistku doopravdy potřebujete?

Vydáno 21.10.2021 | autor: iREPORT

V pojištění se kromě finančních poradců vyzná málokdo. Proto vám přinášíme stručný přehled nejčastějších pojistek a shrnutí, komu se vyplatí jejich sjednání a komu ne.

Stručný a přehledný průvodce pojištěním – jakou pojistku doopravdy potřebujete? Stručný a přehledný průvodce pojištěním – jakou pojistku doopravdy potřebujete?

1.   Cestovní pojištění

„Jedeme do zahraničí, tak se potřebujeme pojistit“ – to spousta z nás bere jako prostý fakt. Jenže málokdo ví, že například v Evropské unii máme státní zdravotnickou péči hrazenou automaticky. Kartička pojištěnce se totiž už pár let jmenuje Evropský průkaz zdravotního pojištění a platí po celé EU. Jen pozor – vždycky je lepší se ujistit, že vás přijímají ve státním zařízení. V soukromém už byste účet museli vyrovnat vy. V Evropské unii tedy cestovní pojištění využijete spíš pro pojištění způsobení škody třetí osobě, ztráty kufru, zrušení letu apod.

„Cestovko“ je bezesporu užitečné, jen je fajn vědět, že v rámci EU ne nutně na pokrytí základní zdravotní péče.

2.   Pojištění domácnosti a nemovitosti

Nemovitostí se v tomto smyslu rozumí její pevné části – zdi, stropy, podlahy. Ať už je poškodí přírodní živly (tornádo, povodeň, krupobití,...) či třeba prasklá vodovodní trubka, pojišťovna vám škodu zaplatí. Na druhé straně pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení – nábytek, elektroniku, oblečení, umělecká díla... Prostě všechno, co můžete z vašeho příbytku vysypat, kdybyste ho obrátili vzhůru nohama.

Pojistka nemovitosti je v podstatě nutnost pro všechny vlastníky. Pojistka domácnosti se doporučuje i nájemníkům. Její výhodou je, že součástí smlouvy bývají i asistenční služby a pojištění občanské odpovědnosti. 

3.   Pojištění vozidla

Pokud vlastníte auto, musíte mít povinné ručení. Když budete jezdit bez něj, hrozí vám až 40 000 Kč pokuty a v případě nehody musíte uhradit všechny škody z vlastní kapsy. Oproti tomu havarijní pojištění je věc volby. Názory na to, komu se vlastně vyplatí, se různí. V zásadě se doporučuje si ho sjednat spíš pro nové a zánovní vozy. Pro automobily starší 10 až 12 let se většinou nevyplatí. Sjednat by si ho měli i ti, kteří auto využívají často nebo ho dokonce potřebují k práci.

Povinné ručení je nutnost. Havarijní pojistka se vyplatí všem, kdo mají novější auto a také těm, kdo vůz nutně potřebují – v takovém případě může být výhodné pojistit si i starší vozidlo. Sjednání povinného ručení a havarijka zároveň může snížit celkovou cenu pojistného.

4.   Úrazové pojištění

Úraz a trvalé následky mohou mít pro rodinu fatální důsledky. A to nejen z hlediska psychické zátěže, ale také té finanční. Zejména, stane-li se neštěstí živiteli (živitelce) rodiny a ten (ta) je navíc OSVČ. Pak už nelze spoléhat ani na nemocenskou. Záleží, jaké úrazové pojištění si sjednáte, ale můžete díky němu dostávat finanční kompenzaci za každý den léčení či hospitalizace nebo za trvalé následky.

Úrazové pojištění doporučujeme rodinám, které jsou závislé na příjmu jednoho jejího člena. Také těm, kteří nemají žádné úspory či majetek s dobrou likviditou pro případ nouze.

5.   Životní pojištění

I „životko“ si zpravidla sjednává člen rodiny, který je jejím hlavním zdrojem příjmů. Na rozdíl od úrazového se ale vztahuje na všechna životní rizika. Doporučujeme ho všem, kdo na sebe mají napsanou hypotéku a jiné finanční závazky. V případě vypadnutí příjmů totiž pojištění pomůže s jejich splácením. Je ještě důležité říct, že existují tři druhy životka – rizikové, kapitálové a investiční. Poslední dva jmenované kryjí nejen rizika, ale částečně fungují i jako spoření.

Životní pojistka se podobně jako úrazová vyplatí živitelům rodin a těm, kteří nemají rezervu v podobě financí nebo majetku. Je dobré také pro ty, kteří splácí hypotéku a jiné úvěry.

PR, foto eVisions

zavřít