TOP 7 nejzásadnějších skladeb Queen: Sportovní hymny, experimenty i epické hity

Vydáno 31.10.2017 | autor: Dominik Pavliš

Hard rock, klavírní pop či epické minisymfonie - Queen se v žánrech nikdy neomezovali a díky své genialitě vdechli život mnoha nezapomenutelným skladbám. V Praze je znovu uvidíme už 1. listopadu. Než se tak stane, připomeňte si jejich nejzásadnější písně. 

TOP 7 nejzásadnějších skladeb Queen: Sportovní hymny, experimenty i epické hity TOP 7 nejzásadnějších skladeb Queen: Sportovní hymny, experimenty i epické hity


Tie Your Mother Down

Poté, co se skupina v polovině sedmdesátých let stala mezinárodní senzací, začala více experimentovat. Její skladby byly více laděné do popového stylu a obsahovaly více kudrlinek. Tato píseň je ovšem odkazem na klasickou tvorbu Queen, kde dominují kytarové riffy a zároveň i kombinací s nově objeveným kouzlem studia a postprodukcí nahrávek. Vznikla tak Tie Your Mother Down, která patří ke stálicím při živých vystoupeních kapely.

RETRO: Queen v Praze v roce 2005 připomínali svůj vlastní revival, zpívající Paul Rodgers nezazářil

Killer Queen

Po dvou prvních studiových albech Queen a Queen II, které byly zaměřeny především na hard rock a progresivní rock, příchází v roce 1974 deska Sheer Heart Attack, na které se nachází i píseň Killer Queen Také tato píseň má zásluhu na tom, že se skupině dařilo v mainstreamu. Bezpečně ji poznáme již podle prvních tónů piana a nezaměnitelného vokálu Freddieho Mercuryho. Na zajímavosti také přidávají multivokály a harmonizační metody, které se staly součástí celkového soundu kapely a právě v této skladbě jsou velice výrazné.

Film o Freddiem Mercurym bude mít premiéru na Vánoce 2018. Zpěváka hraje Rami Malek

Crazy Little Thing Called Love

Dostáváme se do roku 1980 a k albu The Game. Freddie Mercury prý údajně napsal tuto píseň, když dostal desetiminutový záblesk inspirace. I když se kytaře příliš nevěnoval, pár akordů zahrát uměl. Vzal tedy kytaru a vymyslel úvodní riff. Skvěle tepající, stylově až rockabilly skladba Crazy Little Thing Called Love se těší oblibě fanoušků všech žánrů. Brian May ji navíc obohacuje o výborné kytarové sólo. Jednoduše slast pro uši!

Fat Bottomed Girls

Volně by se do češtiny dal název skladby přeložit jako "Dívky s velkým pozadím". O tom, co chtěl autor vyjádřit, si může udělat obrázek každý sám dle textu první sloky: "Chceš si mě dnes domů odvést? Ah, do červené záře krbu snést, chceš vše kolem sebe rozvěsit, prdelatý holky, při životě tenhle svět držíte." Jedná se o skladbu technicky jednodušší, nicméně velice chytlavou a při poslechu je občas těžké ji dostat z hlavy.

Under Pressure (feat. David Bowie)

Ze spojení Queen a art-rockového hrdiny Davida Bowieho vzešla skvělá skladba Under Pressure. Kapela zde citlivě doprovází Freddieho a Davida, kteří se ve vokálech vzájemně doplňují - píseň je tedy především o textu a pochází z desky Hot Space, která vyšla roku 1982. Zajímavostí je, že basová linka, kterou hraje John Deacon, je hudebním časopisem Stylus považována za nejlepší v historii hudby. V roce 1990 si základ skladby "vypůjčila" kapela Vanilla Ice pro svůj singl Ice Ice Baby. Při soudním sporu nepřiznali kapele Queen ani Davidu Bowiemu autorství písně a museli tak zaplatit 4 milióny dolarů.

We Will Rock You / We Are The Champions

Dostáváme se k notoricky známým hymnám. Tato pochází z roku 1977 a z alba News of the World. Dokážete si představit sportovní svět bez této skladby? Asi jen těžko. Vždyť za svou hymnu si ji vybral i český hokejový národní tým! Spousta kapel ji zcoverovalo, zazněla ve filmech, v britských žebříčcích se umístila na druhém místě a v americkém Billboard Hot 100 je tento singl na místě čtvrtém. Otázkou však zůstává, co poslouchali baseballisté, basketbalisté, hokejisté a fotbalisté, když před rokem 1977 získávali světové tituly?

Bohemian Rhapsody

Tento epos je rozdělen do více pečlivě vykomponovaných partů. Autorem je Mercury, který skladbu napsal sám, včetně bicích a basové linky. Zajímavostí je, že se píseň nahrávala celé tři týdny. Šestiminutová skladba se stala senzací a byla přijata jako mistrovské dílo. V roce 2000 fanoušci zvolili Bohemian Rhapsody jako skladbu tisíciletí a v Británii se dostala hned dvakrát na první místo - poprvé v roce 1975 po svém uvedení a podruhé roku 1991 po smrti Freddieho Mercuryho.

Témata: Queen, Freddie Mercury

zavřít