TOP 7 zajímavostí o In Utero od Nirvany. Kontroverzní texty, porovnání s Nevermind či skrytá skladba

Vydáno 21.09.2023 | autor: Dominik Pavliš

In Utero je třetím a zároveň posledním albem Nirvany. Oproti slavnějšímu předchůdci Nevermind obsahuje propracovanější skladby jak po hudební, tak textové stránce. Zvukově se jedná o tuze „syrovou“ nahrávku – kapela chtěla při nahrávaní dosáhnout toho, aby zněla jako koncertní záznam – i proto jsou na desce záměrně zachovány nedokonalosti v podobě vazbení kytar a jiných evidentních chyb. Sám Kurt Cobain považoval In Utero za svůj životní výkon. Co jste o albu možná nevěděli?

TOP 7 zajímavostí o In Utero od Nirvany. Kontroverzní texty, porovnání s Nevermind či skrytá skladba TOP 7 zajímavostí o In Utero od Nirvany. Kontroverzní texty, porovnání s Nevermind či skrytá skladba


Originální název

Původně měla deska vyjít pod názvem I Hate Myself and Want to Die (Nesnáším se a chci zemřít), který odrážel temnou náladu alba. Kapela později svůj postoj přehodnotila – nechtěla si dělat starosti s tím, zda-li není název až příliš negativní a kontroverzní, a změnila ho (i pod tlakem vydavatelství) na jednodušší In Utero, což v latině znamená „v děloze“ a symbolizuje nový začátek.

Kontroverzní texty písní

Texty písní na desce jsou depresivní, temné a v několika případech i silně kontroverzní. Skladby jako například Rape Me (Znásilni mě) či Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle vyvolaly diskuzi a kritiku, ačkoliv Kurt Cobain tvrdil, že dle něj nejsou tolik provokativní, jak se na první pohled může zdát. Texty dle všeho poukazují na osobní boje a konflikty, kterými si zpěvák během svého života procházel.

Kontrast s komerčním úspěchem Nevermind

Po obrovském úspěchu alba Nevermind byla kapela pod silným tlakem na to, aby následující deska měla podobný, ne-li stejný komerční dopad. Namísto toho se rozhodla Nirvana jít opačným směrem a vytvořit desku, která bude co nejvíce autentická a upřímná bez hitového potenciálu. I když několik úspěšných písní na ní najdeme, dalo by se říci, že se sestava tímto albem vrátila ke svým původním alternativním kořenům.

Hitová píseň Heart-Shaped Box

I přesto, že se album In Utero vyznačovalo svou experimentální povahou, obsahovalo také několik singlů, které narostly na popularitě. Největším hitem z desky se stala píseň Heart-Shaped Box (Krabička ve tvaru srdce), která trendovala v rockových rádiích a získala širokou pozornost i u posluchačů mimo žánr.

Osobní význam alba

In Utero bylo pro Kurta Cobaina velmi osobním a odráželo jeho vnitřní konflikty a boje, které, jakožto celebrita, prožíval. Některé skladby, jako například All Apologies (Všechny omluvy) lze vnímat jako jeho omluvu a pokus o smíření se se svými démony. V případě In Utero, stejně jako u Nevermind, lze hovořit o jednom z nejzajímavějších a nejvýraznějších alb téže doby.

Skrytá píseň

Skladba Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip je „skrytá“ skladba na konci desky In Utero, která byla vydána na některých verzích alba jako tajný bonus a byla pojmenována po ústřední ulici v Seattlu, kde se nacházely významné rockové kluby a místa spojená s tamní hudební scénou. Skladba má cca sedm a půl minuty a od ostatního materiálu na In Utero se liší – je experimentálnější a Cobain zde zpívá tak, že je textu sotva rozumět.

Poslední album Nirvany

Reakce na desku byly rozporuplné. Zatímco kritici ji často vychvalovali za její autentičnost, někteří fanoušci, kteří byli zvyklí na Nevermind, byli zaskočeni její syrovostí a přílišným experimentálním charakterem. Přesto se album stalo kultovním a ikonickým pro devadesátá léta. Zároveň se jedná o poslední studiovou desku, kterou Nirvana nahrála v sestavě Kurt Cobain, Krist Novoselic a Dave Grohl. Po Cobainově smrti v roce 1994 se sestava definitivně rozpadla.

Text: Dominik Pavliš, foto: archiv iREPORTu
Témata: Nirvana, Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl, In Utero

zavřít