David Gilmour v Pompejích: Koncertní film ovládne v září česká kina, dojde i na hity Pink Floyd

Vydáno 13.07.2017 | autor: redakce

Téměř 45 let od slavné show, ze které vznikl dokumentární film Pink Floyd v Pompejích, se David Gilmour vrátil na místo činu. Bývalý skladatel, zpěvák a kytarista legendárních artrockerů odehrál v červenci 2016 v kulisách ruin nejstaršího amfiteátru na světě dva spektakulární koncerty. Ze záznamu vznikl snímek David Gilmour v Pompejích, v němž zazní skladby z jeho sólových alb i nesmrtelné pecky z období kralování Pink Floyd. Už 13. září ho můžete vidět v pražském Bio Oku a dalších kinech v České republice.

David Gilmour v Pompejích: Koncertní film ovládne v září česká kina, dojde i na hity Pink Floyd David Gilmour v Pompejích: Koncertní film ovládne v září česká kina, dojde i na hity Pink Floyd

"Nečekal jsem, že při návratu na tohle místo mě smete tak mohutná vlna emocí," říká jedenasedmdesátiletý bard. "Bral jsem to čistě jako lokaci pro koncert, ale přímo tady jsem cítil, že je plné duchů. Z pradávné historie i těch mých osobních, současných," pokračuje a vzpomíná přitom na kamaráda a dalšího floydovského mága, již zesnulého klávesistu Richarda Wrighta. Enigmatická skladba skupiny Pink Floyd s názvem Echoes, nesoucí Wrightův úchvatný tvůrčí i muzikantský rukopis, totiž po téměř půl století v Pompejích znovu nezazněla.

VIDEO: David Gilmour obklopen životem i smrtí

"Bylo by to krásné zahrát zde Echoes, ale bez Ricka to nejde. Naše souhra byla tak svébytná a nenapodobitelná," líčí Gilmour svůj vztah ke společnému dílu. Fanoušky Pink Floyd však přes palubu nehodil - na dvojkoncertu se blýskly skladby jako The Great Gig In The Sky, Wish You Were Here, One Of These Days nebo Comfortably Numb.

vložte odkaz, text nemažte

GILMOUR A JEHO PARTA

Šlo vůbec o první rockové vystoupení s diváky přímo v aréně, které nejstarší římský amfitéatr loni v létě zažil. Dokument Pink Floyd v Pompejích z roku 1972 byl totiž natočen pouze se členy kapely, kteří zde tehdy hráli bez živého publika.

David Gilmour na své současné turné přizval prvotřídní hudebníky, s nimiž dlouhodobě spolupracuje: baskytaristu Guye Pratta, který tehdy vystřídal v Pink Floyd Rogera Waterse, bubeníka Steva DiStanislaoa, klávesistu z Rolling Stones Chucka Leavella nebo dlouholetého spolupracovníka Michaela Jacksona Grega Phillinganese. Scéně vévodí obří oválná obrazovka, na níž se střídají obrázky vytvořené přímo pro jednotlivé skladby a která vystřeluje laserové paprsky do nebeské klenby nad amfiteátrem.

Témata: David Gilmour, Pompeje, Pink Floyd

zavřít