LIVE: Žižkovská noc vsadila na klubová esa i neokoukané tváře. Lákali Hentai Corporation, Zrní i Vypsaná Fixa

Vydáno 25.03.2018 | autor: Hana Bukáčková

Osmý ročník multižánrového klubového festivalu Žižkovská noc je minulostí. Akce se rok od roku těší stále větší oblíbenosti a návštěvnosti. Oproti loňskému roku překvapila vyšší účastí - v narvaných klubech byl několikrát vyhlášen stop stav, fanoušci tak museli vymýšlet náhradní plán. Mezi hlavní hvězdy patřili Hentai Corporation, Mydy Rabycad, Zrní či Vypsaná fixa.

LIVE: Žižkovská noc vsadila na klubová esa i neokoukané tváře. Lákali Hentai Corporation, Zrní i Vypsaná Fixa LIVE: Žižkovská noc vsadila na klubová esa i neokoukané tváře. Lákali Hentai Corporation, Zrní i Vypsaná Fixa


ŽIŽKOVSKÁ NOC
PRAHA
22. - 24. 3. 2018

Během tří dní jsme si mohli plnými doušky vychutnat divadlo, literaturu a hudbu napříč širokým žánrovým spektrem, zajít si na osvědčené tváře, nebo objevit dosud nepoznané. Nejen žižkovské uličky ožily a zaplnily se davy festivalových nadšenců. Potvrdilo se, poptávka po dobré muzice bude vždycky. 

LIVE: Žižkovská noc překračuje hranice a rozšiřuje obzory

ČTVRTKU VLÁDLY ŽENY

Čtvrtek překvapil bohatším programem než loni. Večer byl víceméně ve znamení žen, osobitých žen. V Paláci Akropolis odstartovali Ille s Olgou Königovou, kteří zde představili svoji druhou desku Pohádky. Rostoucí zájem zaznamenali Kalle. Není se čemu divit, za poslední měsíc obdrželi ceny Apollo a Anděl, čímž navázali na úspěchy debutového alba. Křehký zpěv Veroniky Buriánkové umocňoval minimalismus, který pohladil na duši. V budoucnu o této dvojici jistě uslyšíme i mimo alternativní kruhy. 

Jedním z nejzajímavějších vystoupení celého festivalu bylo určitě to, ve kterém se spojili Monika Načeva, DJ Five a Tentato. Progresivní beaty byly plně v kontrastu s osobitou zpěvačkou a jemnou lyrikou, kterou se pyšní projekt Průvan v hlavě. Zajímavá kombinace.

Čtvrteční večer jsme završili ve Vinohradském pivovaru, kde Tony Ducháček zazpíval v samotném závěru Muchomůrky bílé od Plastic People of the Universe. Rozbití "poklidného" večera způsobila Mucha. Oproti loňskému koncertu vystoupila sólo, to ale neubralo na síle jejího excentrického vystoupení plného spontánních projevů včetně říhnutí, vulgární mluvy či dohrání koncertu s prasklou strunou. Je o ní koneckonců známo, že s oblibou ráda "przní" svoje songy. Mucha je svá, a proto ji milujeme.

PÁTEK PATŘIL ZRNÍ

Pátek ovládla kladenská formace Zrní, která kdysi stála u zrodu festivalu a byla jednou z prvních kapel, které na něm vystoupily. Za tu dobu ušla kus cesty, po loňském vyprodaném Foru Karlín momentálně jede turné při svíčkách nazvané Černá hodinka a půl, ze kterého si odskočila. Zrní se posledním albem Jiskřící otevřeli širšímu spektru posluchačů, kteří to po setu kvitovali. Pestřejší elektronické pasáže hráli prim i při pražském zastavení.

Poté se hodně fanoušků přesunulo na koncert Vypsané fixy, jenže sál už praskal ve švech, a tak byl vyhlášen stop stav. Naše kroky proto směřovali do klubu U Zelenina na polského Maxe Bravuru. Svěží rock s neokoukanou tváří byl přiměřenou náplastí.

MAŠTĚNÍ BRADAVEK S HENTAI CORPORATION

Sobotu jsme odstartovali indie-rockovou formací The Slots, která hrála ve Vinohradském pivovaru. Příjemé rozehřátí před hlavním bodem varu sobotního programu, kterým byl koncert bouřliváků z Hentai Corporation. Svojí živelností a bravurním provedením i přes počáteční problémy s nazvučením způsobili rozruch v Paláci Akropoli. Na rozdíl od statických Dopelord, kteří hráli před nimi. Do setu nezapomněli Hentai zařadit jak nové písně z alba Intracellular Pets, včetně Synthetic Limits, kterou předvedli hned v úvodní pasáži, tak třeba ani cover Až ti řeknu od Davida Kollera. Toho kapela mimochodem ráda tituluje jako Honzu Kollera.

Hentai Corporation interview: Lidi si nás spojují s různými šílenostmi, ale my jsme především výborní muzikanti

Krom starších písní došlo i na tradiční maštění bradavek s jedním fanouškem, který se vyškrábal na pódium při "bobří" Equilibristic Brides. Radek Škarohlíd věnoval písně svojí Barušce, náckům, Katovi z Prago Union a přihodil i vzkaz Zemanovi či Babišovi. Kapela, která se musela na přelomu roku vypořádat s nelehkým úkolem - odchodem Františka Kouckého - si s prozatimním náhradníkem Davidem Tichým vypomohla a alespoň na chvíli zacelila hlubokou ránu. Ale co bude dál, to se ještě uvidí, zřejmě na podzim. 

Po další stopce, tentokrát na Mydy Rabycad, jsme se vypravili na talentovanou hard-core skupinu Homesick do Goose baru. Parta, která o sobě dává čím dál víc vědět, nezahálí a ten den si střihla "dvoják". Nejenom mainstreamová jména táhla, full house byl i na speciálním vystoupením Kittchena s Aid Kidem ve Vinohradském pivovaru, kde svoji melanchonickou schizofrenii obalil do elektronického kabátku. Poslední večer Žižkovské noci jsme tak zakončili na místě, kde jsme ho zahájili. Nyní nezbývá než se těšit na další ročník, který bude jistě ještě "natřískanější".

Text a foto: Hana Bukáčková

Témata: Žižkovská noc, Hentai Corporation, Zrní, Mucha, Ille, Kalle, Monika Načeva, Kittchen

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít