Green Day - biografie, diskografie, vše o umělci

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Green Day jsou americká punk rocková kapela, jejíchž vznik se datuje na rok 1987. Kapelu tvoří hlavní hlas skupiny a kytarista Billie Joe Armstrong, baskytarista a dobrovovdný zpěvák Mike Dirnt, kytarista Jason White a bubeník Tré Cool, který obsadil místo bývalého bubeníka Johna Kiffmeyera roku 1990.

První velký a pro kapelu zásadní úspěch přišel se třetím albem – Dookie, kterého se prodalo přes 10 miliónů kopií pouze v USA. Jejich následující trojice alb – Insomniac, Nimrod a Warning se nemohla těšit takovému úspěchu jako výše zmíněná deska, ovšem jejich prodej stačil na obrdžení dvou platinových a jedné zlaté desky. Až s vydáním American Idiot v roce 2004 znovu vzkřísili svou popularitu a to zejména u mladší generace.

Green Day se stali významnou kapelou, oživili zájem o punk rock ve Spojených státech a zařadili se po bok kapel jako jsou The Offspring, Rancid či NOFX. Skupina prodala ve světě více než 65 milionů kopií a pouze ve Spojených státech 24,639 milionů. Mezi další úspěchy skupiny se řadí výhra 4 cen Grammy: nejlepší alternativní album (Dookie), nejlepší rockové album (American Idiot a 21st Century Breakdown) a nahrávka roku (Boulevard of Broken Dreams).

V roce 2010 byla na Broadwayi uvedena divadelní verze American Idiot. V únoru 2012 Green Day začali nahrávat nové album. Nahraného materiálu se však nahromadilo tolik, že se skupina rozhodla vydat trilogii alb ¡Uno!, ¡Dos! a ¡Tré!. Fanoušci se další, nové desky dočkali o 4 roky později kdy 7. října 2016 vyšlo album Revolution Radio. V dubnu 2015 se kapela dočkala pocty nejvyšší – byla uvedena do Rock’N’Rollové síně slávy.

 

Diskografie:

-39/Smooth (1990)
-Kerplunk (1992)
-Dookie (1994)
-Insomniac (1995)
-Nimrod (1997)
-Warning (2000)
-American Idiot (2004)
-21st Century Breakdown (2009)
-¡Uno! (2012)
-¡Dos! (2012)
-¡Tré! (2012)[8]
-Revolution Radio (2016)

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím