Green Day

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Green Day jsou americká punk rocková kapela, jejíchž vznik se datuje na rok 1987. Kapelu tvoří hlavní hlas skupiny a kytarista Billie Joe Armstrong, baskytarista a dobrovovdný zpěvák Mike Dirnt, kytarista Jason White a bubeník Tré Cool, který obsadil místo bývalého bubeníka Johna Kiffmeyera roku 1990.

První velký a pro kapelu zásadní úspěch přišel se třetím albem – Dookie, kterého se prodalo přes 10 miliónů kopií pouze v USA. Jejich následující trojice alb – Insomniac, Nimrod a Warning se nemohla těšit takovému úspěchu jako výše zmíněná deska, ovšem jejich prodej stačil na obrdžení dvou platinových a jedné zlaté desky. Až s vydáním American Idiot v roce 2004 znovu vzkřísili svou popularitu a to zejména u mladší generace.

Green Day se stali významnou kapelou, oživili zájem o punk rock ve Spojených státech a zařadili se po bok kapel jako jsou The Offspring, Rancid či NOFX. Skupina prodala ve světě více než 65 milionů kopií a pouze ve Spojených státech 24,639 milionů. Mezi další úspěchy skupiny se řadí výhra 4 cen Grammy: nejlepší alternativní album (Dookie), nejlepší rockové album (American Idiot a 21st Century Breakdown) a nahrávka roku (Boulevard of Broken Dreams).

V roce 2010 byla na Broadwayi uvedena divadelní verze American Idiot. V únoru 2012 Green Day začali nahrávat nové album. Nahraného materiálu se však nahromadilo tolik, že se skupina rozhodla vydat trilogii alb ¡Uno!, ¡Dos! a ¡Tré!. Fanoušci se další, nové desky dočkali o 4 roky později kdy 7. října 2016 vyšlo album Revolution Radio. V dubnu 2015 se kapela dočkala pocty nejvyšší – byla uvedena do Rock’N’Rollové síně slávy.

 

Diskografie:

-39/Smooth (1990)
-Kerplunk (1992)
-Dookie (1994)
-Insomniac (1995)
-Nimrod (1997)
-Warning (2000)
-American Idiot (2004)
-21st Century Breakdown (2009)
-¡Uno! (2012)
-¡Dos! (2012)
-¡Tré! (2012)[8]
-Revolution Radio (2016)

Další články interpreta

Hudební únor: Koncerty u nás odehrají Lindsey Stirling, HammerFall i Apocalyptica, Grammy poznají vítěze

Style

vydáno 02.02.2017

Po lednu, kdy k nám zavítali Green Day či Powerwolf , se i v únoru můžeme těšit na pořádnou nálož hudby. Nové album Marilyna...

TOP 10 nejlepších zahraničních skladeb roku 2016 podle redakce iREPORTu

Style

vydáno 31.01.2017

Po desítce nejlepších domácích skladeb jsme se podívali také do zahraničí. Uspěly hlavně zavedené stálice, ale dokázalo se mezi...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

TOP 7 videoklipů týdne (122.): Biffy Clyro se vyžívají v ohni, Memphis bojují proti domácímu násilí

Video

vydáno 24.01.2017

Donald Trump je i nadále trnem v oku některých umělců, v nových klipech proti němu protestují Green Day i Gorillaz . Prvně jmenovaní...

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím