Green Day

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Green Day jsou americká punk rocková kapela, jejíchž vznik se datuje na rok 1987. Kapelu tvoří hlavní hlas skupiny a kytarista Billie Joe Armstrong, baskytarista a doprovodný zpěvák Mike Dirnt, kytarista Jason White a bubeník Tré Cool, který obsadil místo bývalého bubeníka Johna Kiffmeyera roku 1990.

První velký a pro kapelu zcela zásadní úspěch přišel se třetím albem – Dookie, kterého se prodalo přes 10 miliónů kopií pouze v USA. Jejich následující trojice alb – Insomniac, Nimrod a Warning se nemohla těšit takovému úspěchu jako výše zmíněná deska, ovšem jejich prodej stačil na obrdžení dvou platinových a jedné zlaté desky. Až s vydáním American Idiot v roce 2004 znovu vzkřísili svou popularitu a to zejména u mladší generace.

Green Day se stali významnou kapelou, oživili zájem o punk rock ve Spojených státech a zařadili se po bok kapel jako jsou The Offspring, Rancid či NOFX. Skupina prodala ve světě více než 65 milionů kopií a pouze ve Spojených státech 24,639 milionů. Mezi další úspěchy skupiny se řadí výhra 4 cen Grammy: nejlepší alternativní album (Dookie), nejlepší rockové album (American Idiot a 21st Century Breakdown) a nahrávka roku (Boulevard of Broken Dreams).

V roce 2010 byla na Broadwayi uvedena divadelní verze American Idiot. V únoru 2012 Green Day začali nahrávat nové album. Nahraného materiálu se však nahromadilo tolik, že se skupina rozhodla vydat trilogii alb ¡Uno!, ¡Dos! a ¡Tré!. Fanoušci se další, nové desky dočkali o 4 roky později kdy 7. října 2016 vyšlo album Revolution Radio. V dubnu 2015 se kapela dočkala pocty nejvyšší – byla uvedena do Rock’N’Rollové síně slávy.

 

Diskografie:

39/Smooth (1990)
Kerplunk (1992)
Dookie (1994)
Insomniac (1995)
Nimrod (1997)
Warning (2000)
American Idiot (2004)
21st Century Breakdown (2009)
¡Uno! (2012)
¡Dos! (2012)
¡Tré! (2012)[8]
Revolution Radio (2016)

Další články interpreta

TOP 5 hitů Billy Talent: O krachujících vztazích, drogách a nenaplněných snech

Style

vydáno 28.07.2017

Kanadští punkeři  Billy Talent  se vracejí do České republiky, pro letošek si naplánovali hned dvě zastávky, 1. srpna vystoupí...

TOP 10 nejpamátnějších koncertů první poloviny roku 2017: Rammstein, Foo Fighters i loučení Chestera z Linkin Park

Style

vydáno 24.07.2017

První polovina roku 2017 byla v České republice koncerty velkých zahraničních hvězd mimořádně nabitá. Desítku těch opravdu...

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

Style

vydáno 19.07.2017

Fenomén streamování hudby nabral v posledních letech na obrátkách, a dnes už data z platforem jako Spotify či Deezer musí chtě nechtě...

AUDIO: Punková superkapela sdružila lídry Green Day a Rancid. Poslechněte si první singl Armstrongs

Audio

vydáno 19.07.2017

V nové punkové superskupině najdeme samé Armstrongy. Čtveřice muzikantů si proto logicky zvolila signifikantní název - Armstrongs ....

zavřít

Při poskytování služeb na těchto stránkách nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie na těchto stránkách. Další informace naleznete zde. Rozumím