Fall Out Boy

Vydáno 11.07.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Fall Out Boy Fall Out Boy

 

Fall Out Boy je americká rocková skupina. Byla založena v roce 2001 v illinoiském městě Wilmette. Kapelu tvoří Patrick Stump (zpěv, doprovodná kytara), Pete Wentz (baskytara, doprovodné vokály), Joe Trohman (sólová kytara) a Andy Hurley (bicí).

Všichi pánové začínali svou hudební kariéru v různých undergroundových kapelách. Až se jednoho dne Pete Wentz rozhodl, že by chtěl vlastní kapelu a zkontaktoval kvůli tomu dávného známéno Joe Trohmana. Joe pak zase přivedl do nově vznikající party Patricka Stumpa, kterého znal z hudebního obchodu, v nemž nakupoval desky. Původně byl bubeníkem, ale když vyšlo najevo, že má velké vokální schopnosti, své místo bicaře nakonec ustoupil novému členovi Andymu Hurleymu. Dlouho však působili bez jména. Na jednom koncertě se pak fanoušků zeptali, zda je nenapadá nějaké dobré jméno pro kapelu a někdo z publika vykřikl "fall out boy!". Což může referovat buď k jedné málo významné postavě ze Simsonových nebo hře Fallout.

Kapela posléze nahrála své první mini album, díky kterému si jich všiml velký label Fueled By Ramen. Tím pádem mohlo v roce 2003 vyjít debutové album Take This to Your Grave, které v sobě neslo zajímavou směsici punku, veselých melodií, zapamatovatelných kytarových riffů a vystavělo tak skvělou bázi pro další album From Under The Cork Tree, díky kterému si vysloužili nominaci na Grammy za nejlepšího nového umělce. Tento počin obsahoval jejich první velký hit Sugar, We're Going Down, který uspěl i v hitparádě Billboardu, podobně jako dnes o něco známější píseň Dance, Dance.

Kolem roku 2007 se Fall Out Boy navzdory nabitému koncertnímu rozvrhu rozhodli nahrát další album. To se svezlo na tehdy populární vlně emo, a nebylo to znát ani tak na jejich hudbě, jako spíš na skladbě jejich fanouškovské základny (většinu z nichž tvořili právě teenageři s ofinami a výraznám make-upem). Z třetí řadovky Infinity On High pochází patrně největší hity skupiny, jako například Thnks Fr Th Mmrs či This Ain't A Scene, It's An Arms Race. Neskutečnou hitovost třetího alba se jim ale na další desce Folie à Deux (2007) už tolik udržet nepodařilo a ačkoli kapela absolvovala veleúspěšné vyprodané turné, rozhodla si dát v roce 2009 tvůrčí pauzu.

Ta skončila o čtyři roky později a od té doby stihli Fall Out Boy vydat ještě dvě velmi slušná klasicky rocková alba Save Rock and Roll a American Beauty/American Psycho.

Diskografie:
Take This to Your Grave (2003)
From Under the Cork Tree (2005)
Infinity on High (2007)
Folie à Deux (2008)
Save Rock and Roll (2013)
American Beauty/American Psycho (2015)
Mania (2017)

Další články interpreta

zavřít