Miley Cyrus

Vydáno 09.12.2013 | autor: admin

Miley Cyrus Miley Cyrus

Miley Cyrus (rozená Destiny Hope Cyrus) je americká zpěvačka, skladatelka a herečka. Narodila se 23. listopadu 1992 ve Franklinu ve státě Tennessee v rodině hudebníků. Její otec, Billy Ray Cyrus, je populární zpěvák a i díky tomu je kmotrou Cyrus proslula country zpěvačka Dolly Parton.

Její kariéra začala na hereckém poli, kdy po několika menších rolích získala velké angažmá v disneyovském seriálu Hannah Montana. Tam měla původně hrát vedlejší roli, ale producenti byli jejími pěveckými i hereckými kvalitami tak nadšení, že se z ní stala největší hvězda seriálu a rovnou i hvězda celé Ameriky. V důsledku působení v Hannah Montana podepsala Cyrus smlouvu s Hollywood records, díky čemuž vydala několik soundtrakových kompliací a debutové album Meet Miley Cyrus. Z druhé řadovky Breakout pak pochází hity jako 7 Things nebo Fly On The Wall.

Od roku 2010 se pak Cyrus stylizovala do čím dál větší role rebelky a i to způsobilo pokles prodejů ve frančíze Hannah Montany. Její sólová hudební kariéra však nabírala na obrátkách - třetí deska Can't Be Tamed s mnohem tanečnějším zvukem se dobře prodávala (můžete z ní znát například hit Who Owns My Heart), Miley byla velmi žádaná v různých televizních show, dobře známé je z tohoto období i její vystoupení na The Backyard Sessions, kde skvěle předělal slavný song Jolene a také si zahrála v několik seriálech a filmech. V té době se rovněž začala stýkat s hercem Liamem Hemsworthem, se kterým je - s různě dlouhými přestávkami - až dodnes.

Rok 2013 se pak nesl v duchu definitivního zrebelnění hudebnice. Všechno začalo vydáním singlu lehce oplzlého klipu We Can't Stop, poté kontroverzním vystoupením na MTV Music Awards s Robinem Thickem, po kterém se na oba aktéry performance snesla velká kritika. A to ještě od Miley nebylo všechno - zakrátko přišla s zatím její nejúspěšnější a nejslavnější singlovou položkou v diskografii. Wrecking Ball bylo obdařeno i skandálním videem, které bylo předehrou k celé čtvrté desce nazvané Bangerz. Na té je velmi patrný vliv jejich skladatelů, především pak Pharrella Williamse. Celé turné k Bangerz se neslo v rozjuchaném duchu, kde často nebyla nouze o perverzitu a kýč. 

V roce 2015 vydala Cyrus zcela nečekaně album Miley Cyrus & Her Dead Petz, které nabídla celé zdarma ke stažení na platformě Soundcloud. Je to deska, která se velice radikálně odlišuje od jejího veškerého předchozího materiálu. Jedná se o těžko identifikovatelný hudební styl, který v sobě nese prvky psychedelického popu, rocku a experimentu. Fanoušky tím Cyrus příliš nepotěšila, nezasvěcence však překvapila.

V září 2017 se Miley vrátila do hitparáda albem Younger Now, které je zpěvaččiným částečným návratem ke country. Mezi hosty nahrávky nechybí legendární Dolly Parton. Této desce dominují singly Younger Now a Malibu.

Sedmý studiový opus Miley Cyrus, nazvaný Plastic Hearts, je poznamenaný jejím rozvodem s hercem Liamem Hemsworthem. Měla mu předcházet tři EP, z nichž nakonec vyšlo pouze jedno "ípíčko". Do moderně znějících skladeb se významně promítl vliv producentů, jimiž jsou Mark Ronson, Max Martin a Mike Will Made Iz. Úspěch nahrávce, která vyšla v listopadu 2020, zajistil pilotní singl Midnight Sky a duet s Dua Lipa Prisoner.


Diskografie:

Meet Miley Cyrus (2007)
Breakout (2008)
Can't Be Tamed (2010)
Bangerz (2013)
Miley Cyrus & Her Dead Petz (2015)
Younger Now (2017)
Plastic Hearts (2020)

Další články interpreta

Hannah Montana ve filmu

Style

vydáno 12.10.2009

zavřít