Beck

Vydáno 07.06.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Beck (také Beck Hansen, vlastním jménem Bek David Campbell) je americký zpěvák, skladatel, producent a multiinstrumentalista. Narodil se 8. července 1970 v Los Angeles. Proslavil se svou experimentální hudbou v lo-fi stylu, mixem různých žánrů (především pak folk, funk, soul, hip hop, alternativa, rock, country, psychedelia) a známé jsou i jeho hudební koláže.

Začínal jako folkový hudebník, postupem času ovšem našel cestičku prakticky ke každému žánru. Nějakou dobu žil Beck v Německu a když se pak s velkými ambicemi vrátil do New Yorku, aby rozjel kariéru, setkal se s velkými obtížemi. Pracoval tehdy na těch nejpodřadnějších pozicích a zároveň také v různých hudebních kolektivech rozvíjel svůj talent. A jeho trápení skončilo zhruba v roce 1993, kdy se mu podařilo vydat na vinylu singl Loser. Tím překvapivě přitáhl pozornost alternativní scény a o muzikantovi se najednou začalo ze všech stran šuškat. Ani nabídky labelů na sebe nenechaly dlouho čekat. Roku 1996 pak vydal Beck svoji první velkou desku. Nazval ji Odelay a nahrál ji spolu se skupinou The Dust Brothers. Počin byl oceněn dvěma soškami Grammy a také byl dvakrát platinový. Následující řadovka Mutations (1998) byla nahrána za dva týdny a je více ovlivněn folkem a bluesem, oproti svému elektronickému předchůdci. To, jak skvělou a energickou show umí během koncertu rozjet, se Beckovi nejlépe podařilo dokázat při propagaci alba Midnite Vultures.

S The Dust Brothers (a také s Jackem Whitem z White Stripes) pak o několik let později natočil nahrávku Guero (2005), své experimentátorské ambice pak s chutí rozvinul na desce Song Reader (2012). Počin je zajímavý tím, že neobsahuje zvukovou nahrávku, ale pouze notový a textový zápis všech písní.

Dvanácté studiové album Morning Phase pak udělalo z Becka konečně tu pravou světovou celebritu.

Diskografie:
Golden Feelings (1993)
Stereopathetic Soulmanure (1994)
Mellow Gold (1994)
One Foot in the Grave (1994)
Odelay (1996)
Mutations (1998)
Midnite Vultures (1999)
Sea Change (2002)
Guero (2005)
The Information (2006)
Modern Guilt (2008)
Morning Phase (2014)
Colors (2017)


Další články interpreta

zavřít