Ivan Král interview: První setkání s Patti Smith? Byla to hubená malá divoška ve špinavém tričku a plná energie

Vydáno 30.12.2016 | autor: Matěj Chalupa

V pátek 30. prosince se sedmdesáti let dožívá Patti Smith, zpěvačka, básnířka a spisovatelka, která ovlivnila několik generací. Vzácnou možnost spolupráce s touto legendou měl v sedmdesátých letech Ivan Král. V krátkém rozhovoru na tuto etapu zavzpomínal a popřál Patti k životnímu jubileu. 

Ivan Král interview: První setkání s Patti Smith? Byla to hubená malá divoška ve špinavém tričku a plná energie Patti Smith Group (Ivan Král vpravo)

Pamatujete si, kdy jste se poprvé potkal s Patti Smith? Jaké ve vás zanechala dojmy?
S Patti jsem se seznámil v roce 1974, kdy jsem se ucházel o místo v její kapele. Zkušebna byla velká asi jako krabice od bot a ona vybíhala a zase mizela v malinké místnosti, zatímco jsem hrál s její kapelou. V řadě na konkurzu byla spousta kluků, ale vypadalo to, že si nikdo z nich nenechá dávat rozkazy od holky. Tím spíš od hubené, malé divošky ve špinavém tričku a plné energie. Byli přitahováni spíše k Lennymu Kaye, namísto ke skutečnému šéfovi.

FOTOREPORT: Trutnoff open air festival přivítal Patti Smith i Cradle Of Filth a zpíval šlágry Divadla Semafor

Mimo Patti Smith jste během svého života v zahraničí spolupracoval s mnoha dalšími známými muzikanty, jako třeba s Blondie, Iggy Popem, či Johnem Calem. Lze říct, jaká spolupráce byla tou největší zkušeností?
To je těžká otázka! Takhle spatra - asi to byl Mick Ronson. Nejznámější byl jako kytarista Spiders From Mars s Davidem Bowiem během éry Ziggy Stardusta. Uměl hrát na jakýkoli typ nástroje, ale také skládat a produkovat. Mohl být hvězda anebo doprovodný muzikant. To bylo všechno, co jsem chtěl být já - univerzální a opravdu dobrý v každé konkrétní roli ve světě, kde se ty role tak mění.

Musíte mít spoustu vzpomínek, zážitků a příhod ze svého života v zahraničí, máte nějaké speciální na Patti Smith? Něco, na co nikdy nezapomenete?
Mám na Patti Smith tolik vzpomínek, že by to zabralo hodiny. Z let 1975-1979 si vybavuji velmi zázračného člověka, na pódiu i mimo něj. Jen málokdo má charisma jako ona. Její nezastavitelný drive dodával kapele sebevědomí, že jsme mohli dobýt cokoli.

vložte odkaz, text nemažte

Žijete stále ve Spojených státech, jste v kontaktu se svými bývalými kolegy a spoluhráči?
Ano, ale ne tak často. Každý má méně času a větší priority. Život už není o kytarách, módě nebo chození na party. Spousta z nich už nežije v New Yorku nebo Los Angeles, takže už tu není žádný muzikanský úl.

A nakonec - chtěl byste takto veřejně něco popřát Patti Smith k jejím sedmdesátým narozeninám?
Drahá Patti, nepřestáváš nás všechny inspirovat skrze svoje nadčasové umění. Nechť tvoje světlo jasně září dalších sedmdesát let! Hodně lásky a vše nejlepší, Ivan.

text: Matěj Chalupa, foto: archiv, ivankral.net

Témata: Ivan král, Patti Smith, Iggy Pop, Blondie, David Bowie

zavřít