Václav Bláha (Divokej Bill) interview: Jsem vděčnej, že když jedeme do práce, je to tam, kde je nějakej mejdan

Vydáno 20.08.2019 | autor: redakce

Letos v červnu oslavil Divokej Bill již 21 let svého fungování. Za tu dobu stihla kapela vydat osm alb, odjet turné se skupinou Levellers v Anglii, získat první místo v anketě Český slavík nebo vyprodat O2 arenu. Na brněnském Létofestu jsme si povídali s frontmanem Václavem Bláhou.

Václav Bláha (Divokej Bill) interview: Jsem vděčnej, že když jedeme do práce, je to tam, kde je nějakej mejdan Václav Bláha (Divokej Bill) interview: Jsem vděčnej, že když jedeme do práce, je to tam, kde je nějakej mejdan

Jak se vám líbí na Létofestu?
Máme trochu těžkou pozici, hrajeme totiž poslední. Je to ale zároveň pocta, když sloužíme k tomu, aby tady lidi zůstali do konce. Aspoň v to tedy doufám. Trochu postrádám party po koncertu, protože v sobotu už se většinou všichni sbalí a jedou domů. Jinak ale fantastický zázemí, moc si to užíváme. Děláme, co umíme, a baví nás to, paráda.

LIVE: Divokej Bill oslavil dvacet let, vyprodaná O2 arena aplaudovala vestoje

Míváte ještě před koncertem trému?
Co trému, my máme strach! Ne.. někdy je tam takový napětí, to má asi každej, ale vyloženě tréma už to není.

Finále Létofestu v Brně obstarali Marek Ztracený, Tomáš Klus nebo Divokej Bill

Byli jste s ostatními členy kamarádi už před založením kapely, nebo vás spojila až muzika?
Třeba s basistou Juračem to táhneme celej život, jsme kamarádi odmalinka. S většinou členů jsme se znali dřív, ale úplně nás spojila až muzika.

Trávíte spolu spoustu času. Máte občas ponorku?
V mládí bejvaly hádky, řešili jsme nesmysly, zpětně to vidím. Teď už víc víme, co máme každej dělat a snažíme se, abychom si ten společnej čas užili co nejvíc. Maximálně, když se někdo zmastí, z něho třeba lezou nějaký prudy… ale tomu se už většinou taky jenom smějeme, protože máme společnou kapelu, baví nás to a našim cílem je udržet to v klidu, ne se hašteřit.

Druhý den Létofestu v Olomouci: Hlavními hvězdami byli Wanastowi Vjecy a Divokej Bill

Užijete si v letním čase nějakou dovolenou?
Přes léto dlouhý dovolený nejsou. Musíš někam vyrazit od neděle do pátku.  Ale teď jsme hráli tři týdny po sobě jenom v sobotu a už mi to začalo docela chybět. Příští týden hrajeme v pátek, sobotu i neděli, takže to bude návrat do rock'n'rollu. Já mám radši, když se hraje víc, je to větší jízda. Vlítneš na pódium, jsi chvilku rocková hvězda a pak jdeš zase domů do klidu.

Berete s sebou na koncerty rodiny?
Jo, když hrajeme nějak rozumně, v dřívějších hodinách. Ale většina z nás má děcka starý do osmi let, takže když hrajeme od jedenácti jako dnes, treperendy zůstanou doma.

V roce 2005 jste byli na turné s anglickou kapelou Levellers. Plánujete něco takového znova?
My bychom hrozně rádi, ale těch příležitostí není moc. Je to pro partu zážitek. Tady tu republiku máme projetou křížem krážem, byli jsme stokrát v Mělníku, stokrát v Plzni, takže když se jede na nové místo, je to vždycky po té době atraktivnější. Občas jezdíme na Slovensko, občas do Německa, ale to jsou jen ojedinělé případy. Kdyby přišla taková příležitost, určitě to vezmeme.

Jací čeští interpreti vás baví?
Kvůli Wanastovkám (rozhovor probíhal na Létofestu při koncertu kapely Wanastowi Vjecy) jsme si začali kupovat kytary, tenkrát byli oni na vrcholu. Když hráli Tak mi to teda nandej, říkali jsme si: "Kurník šopa, to je vono, nadchlo nás to!" Takže Wanastowi Vjecy, Kabát, Wohnout, Visací zámek… Tyhle party, který mají kytary.

Chystáte se nahrát nové album?
Chystáme ho nepřetržitě, vyjde na Vánoce v roce 2021. Teď v létě, jak se hraje na koncertech, není tolik času.  Zkoušíme víc na jaře a na podzim.

Je nějaké poselství, které bys vzkázal svému mladšímu já do roku 1998, kdy kapela vznikla?
Vzkázal bych: "Ještě že jsme vydrželi!" Protože tím, že jsme zkoušeli každý den, pořád něco řešili, scházeli se… musím říct, že když poslouchám kamarády, kteří chodí do normální práce, jsem vděčnej, že když jedeme "do práce", je to tam, kde je nějakej mejdan, kde se něco děje.

Text: Tereza Hrabinová, foto: Romana Šlapáková

Témata: Divokej Bill, Létofest, Václav Bláha, interview, rozhovor

zavřít