Natalie Cole sbírala Grammy i muže. V Česku její hit proslavila Marie Rottrová

Vydáno 09.01.2016 | autor: redakce

Když americká zpěvačka Natalie Cole 15. července 2014 dokončila za aplausu vestoje ve vyprodané pražské Státní opeře svůj koncert v rámci festivalu Prague Proms, měli mnozí z přítomných dojetím slzy v očích. A to ještě netušili, že se devítinásobná držitelka ceny Grammy v Praze představila poprvé a naposled. Dcera swingového zpěváka a pianisty Nata Kinga Colea zemřela na srdeční selhání poslední den roku 2015 v Los Angeles, kde se o 65 let dříve narodila.

Natalie Cole sbírala Grammy i muže. V Česku její hit proslavila Marie Rottrová Natalie Cole sbírala Grammy i muže. V Česku její hit proslavila Marie Rottrová

Smrt si říká rock'n'roll (226.) - Natalie Cole

Interpretka hitu This Will Be z roku 1975, který v tehdejším Československu proslavila Marie Rottrová s textem Pavla Vrby pod názvem Má se stát, zemřela v losangeleské nemocnici Cedar Sinai. Už nestihla natočit pokračování svého posledního alba z roku 2013, kterým je španělské Natalie Cole en Espanol, nominované na tři Latin Grammy.

"Latinskoamerická hudba má spoustu výborných písní, těch tradičních i těch, které jsou součástí nové americké kultury. Mám ráda ten jazyk, jeho zvukomalebnost, melodičnost a jiskru. Na podzim začneme pracovat na druhé desce," plánovala ještě před pražským koncertem.

Zemřela Natalie Cole, r'n'b hvězda, co protestovala proti Amy Winehouse

WHITNEY NENÍ AMY

Nebylo žádným tajemstvím, že Cole trpěla dlouhodobými zdravotními problémy, které byly důsledkem užívání drog. Dokonce kvůli tomu v roce 2009 podstoupila transplantaci ledviny. Ve stejný den zemřela její sestra, herečka a hudební producentka Carole Cole. Zpěvačka, která se původně prosadila stylem rhythm and blues a později přešla přes taneční soul a pop k jazzu, se k drogové závislosti a následné léčbě upřímně přiznala v autobiografii Anděl na mém rameni. V roce 2001 byl její příběh zfilmován ve snímku Žít pro lásku: Příběh Natalie Cole, v němž ztvárnila samu sebe. Drogová závislost a potíže s muži ji spojovala s Whitney Houston, se kterou se znala skoro 30 let.



"Setkali jsme se poprvé, když jí bylo 19. Byla kamarádská, s velkým smyslem pro humor. Neměla moc blízkých přátel, v showbusinessu to dost dobře ani nejde. Byla opatrná na všechny ty přelétavé party, které se na vás nalepí, když jste na hitparádě číslo 1. Ale s lidmi, kterým věřila a měla je ráda, pořádala bláznivé večírky. Mockrát jsme spolu mluvili o samotě, jako sestry, o kariéře i o soukromí," vzpomínala později Cole na svou mrtvou kamarádku.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Nat King Cole (130.)

Problém s drogami však neznamenal automaticky přátelství. Své o tom věděla rovněž zesnulá Amy Winehouse, které Cole vynadala i přes úspěch na Grammy v roce 2008. Winehouse sice nebyla vpuštěna na slavnostní ceremoniál kvůli drogové závislosti, akademie ale ocenila její album Back To Black a píseň Rehab. "Nemyslím si, že měla vyhrát. Vysílá to špatnou zprávu pro mladé lidi, kteří se snaží dostat do branže a snaží se být čistí. Měli bychom zastavit odměňování špatného chování," prohlásila tehdy.

Zemřela Bobbi Kristina Brown, dcera Whitney Houston. Bylo jí jen 22 let

SBÍRALA GRAMMY I MUŽE

Cole, která za svůj život prodala přibližně 30 milionů svých nahrávek, se narodila se v Hollywoodu jako dcera hudebníka Nat King Colea a tehdy již bývalé zpěvačky Orchestru Duke Ellingtona Marie Cole Ellington. Nikoho nemohlo překvapit, že už v šesti letech zpívala na vánočním albu svého otce a s veřejným vystupováním začala v jedenácti. První album Inseparable vydala v roce 1975 a hned si za něj odnesla Cenu Grammy pro nejlepšího nového umělce. Obrovský úspěch jí přinesla zejména nahrávka Unforgettable z roku 1991, jež obsahuje stejnojmenný virtuální duet s jejím tehdy již dávno nežijícím otcem.



V soukromém životě a ve vztazích s muži se jí dařilo mnohem méně než v její hudební kariéře. Poprvé se vdala 31. července 1976 za skladatele a producenta Marvina Yancyho. Do manželství se narodil syn Robert Adam Yancy, který jako hudebník v dospělosti koncertoval s matkou. Pár se rozvedl v roce 1980, pět let poté Yancy zemřel ve 34 letech na srdeční selhání. V letech 1989 až 1995 byl jejím druhým manželem producent Andre Fischer, bývalý bubeník kapely Rufus. V roce 2001 se zpěvačka potřetí provdala za biskupa Kennetha Dupreeho. Manželství se rozpadlo roku 2004.
Rok před svou smrtí se Cole měla objevit v muzikálu na newyorské Broadwayi. Společně s Patti Labelle a Gladys Knight získala angažmá v revue After Midnight s hudbou Duke Elingtona. Kvůli potížím s financováním však z projektu sešlo.

Roman Jireš

zavřít