Xindl X

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Xindl X Xindl X

 

Xindl X, vlastním jménem Ondřej Ládek, je český folk-popový zpěvák, skladatel, básník, scenárista, kytarista a moderátor. Narodil se 16. srpna 1979 v Praze.

Jeho hudební kariéra začala, když roku 2007 vyhrál v klání Česko hledá písničku. Tehdy si prvenství vybojoval svým songem Mamut. Rok na to pak získal prestižní ocenění Autorská Porta za skladbu Dysgrafik, která se velice ujala v českých rádiích. Skvělý úspěch se mu také podařil, když zvítězil v soutěži Inkubátor, pořadané serverem iLegalne.cz Xindl X už od začátku uměl získávat posluchače svými vtipnými, místy až břitkými texty a chytlavými melodiemi. Další populární peckou byla také kompozice Anděl, ta se ve výsledku stala vůbec nejhranější nahrávkou na severu Bandzone.cz. 2008 byl rokem velmi aktivním, a tak Ládek v této době vydal rovnou i debutové album se jménem Návod ke čtení manuálu. S tou si později vysloužil nominaci v kategorii folk a country od poroty České hudební akademie (Anděl), nominaci v Písni a Videoklipu také získal opět song Anděl.

Roku 2010 přišla druhá studiovka Praxe relativity, z ní pochází hitovka Chemie nebo třeba Láska v housce (nazpívaná s tehdejší partnerkou Olgou Lounovou), která opět zaujala porotu Andělů a bylo nominována v kategoriích Klip a Píseň, samotný Ládek byl nominován na nejlepšího zpěváka. Ocenění si nicméně odnesl nakonec odjinud: z Českých slavíků, za Skokana roku.

Ovládnout rádia i hudební televize se mu podařilo také v roce 2014 se singly Čecháček a Totáček, Barbína, V blbým věku (s Olgou Königovou z ille) či Cudzinka v tvojej zemi, všechny se objevily na albu Čecháček Made. Od roku 2014 je také moderátorem na Hitradiu, kde má svůj vlastní pořad Xindloviny, v němž formou písniček reaguje na dopisy čtenářů nebo dění v zemi.

Ládek se rovněž věnuje skládání hudby pro filmy, divadlo, píše scénáře, je také spoluautorem námětu k seriálu Comeback.

Nejnovější deska nese název Kvadratura záchranného kruhu a posluchači z něj znají například singl Na vodě či Popelka.  

Diskografie:
Návod ke čtení manuálu, 2008
Praxe relativity, 2010
Xpívánky, 2011
Láska, 2012
Čecháček Made, 2014
G2 Acoustic Stage, 2014
Kvadratura záchranného kruhu, 2016

Další články interpreta

zavřít