Na co se těšit v květnu: Halovky, kluby i open airy - v Česku vystoupí AC/DC, Mika, Mark Lanegan i Hans Zimmer

Vydáno 02.05.2016 | autor: David Stoklas

Květnová smršť hudebních akcí v Česku nedá zdejším fanouškům vydechnout. Hlavními hvězdami koncertního měsíce budou AC/DC, Mika, Hans Zimmer, Markus Schulz nebo Mumford And Sons. Z klubové produkce si zmínku zaslouží Mark Lanegan, Loadstar a S.P.Y nebo Fred Everything. 

Na co se těšit v květnu: Halovky, kluby i open airy - v Česku vystoupí AC/DC, Mika, Mark Lanegan i Hans Zimmer Mika loni rozzářil festival Colours Of Ostrava. Foto: Jan Kuča

HANS ZIMMER

co: oscarový skladatel poprvé v Česku
kdy: 7. května - O2 arena, Praha

Věhlasný hudební skladatel, který má na svědomí soundtracky k filmovým hitům, jako jsou například Interstellar, Piráti z Karibiku, Šifra mistra Leonarda, Lví Král, Rain Man nebo Gladiátor, přijede konečně do Česka. Doprovodí ho Český národní symfonický orchestr. Kromě Prahy se s náš orchestr vydá s Zimmerem i do Polska nebo na Slovensko. ČNSO má na svém kontě mnoho úspěchů na mezinárodní úrovni. Naposled k nim přibyl soudntrack k Tarantinově filmu Hateful Eight, který byl oceněn Oscarem. 

TOP 15 velkých jarních koncertů: Muse či Paul McCartney míří do hal, Lucie i AC/DC chystají open airy

DAN BÁRTA

co: zpěvák pětadvacetiletí rozvíří Vltavu
kdy: 10. května - Cargo Gallery, Praha

Pražská Náplavka bude hostit další skvělý koncert. Na hudební lodi Cargo Gallery vystoupí zpěvák Dan Bárta s kapelou Illustratosphere. Dan Bárta nedávno dostal cenu Anděl ve zvláštní kategorii Zpěvák pětadvacetiletí. Jeho posledním albovým zářezem byla před dvěma lety nahrávka Maratonika, natočená právě se skupinou Illustratosphere. Bárta se už roky drží mezi českou špičkou, i v zatím posledním ročníku byl fanoušky vybrán mezi pět nominovaných v anketě Žebřík.  

vložte odkaz, text nemažte

MONKEY BUSINESS

co: Monkey Business slaví narozky!
kdy: 13. května – Kulturní dům, Písek a 26. května – Žluté lázně, Praha

Monkey Business loni vydali svou osmou řadovou desku s názvem Sex And Sport? Never!, zároveň oslavili patnáct let na české hudební scéně. Úspěšné celoroční turné zakončili třemi vyprodanými koncerty během tří dní v prosincovém Lucerna Music Baru. Pokud je pro vás jihočeský Písek špatně dostupný, můžete zaskočit do Žlutých lázní. Kromě Monkey Business tam zahraje i úřadující držitelka dvou cen Anděl a již tradiční moderátorka Žebříku Bára Poláková.

SOUTĚŽ o 2 x 2 vstupy na Monkey Business

LOADSTAR + S.P.Y

co: drum'n'bassový večírek s RAM a Hospital Records opět v Roxy
kdy: 13. května - Roxy, Praha

Dva významné britské labely není třeba fanouškům drum'n'bassu představovat. A dva hosty druhého květnového pátku klubu Roxy také ne. Dvojice Loadstar hrála kromě pražského klubu také na jednom ročníku Let It Roll nebo zimní akci Winter Arena. Po desce Future Perfect, kterou vydala dvojice Xample/Lomax v roce 2013, začali zveřejňovat novinky jako singly. Zatím poslední Lifeline / Switch vyšly v únoru letošního roku. S.P.Y se do povědomí londýnské scény dostal také poměrně rychle. Po podpisu s Hospital vydal před čtyřmi lety debut What The Future Holds. Mezi jeho známé kousky patří také remixy pro Delilah nebo Seinabo Sey.

VANESSA

co: Vanessa po půl roce opět zničí Prahu
kdy: 14. května - Rock Café, Praha

Legenda české EBM scény se opět po čase předvede ve své nejlepší formě. V sestavě Samir Hauser, Miroslav Papež, Jaroslav Stuchlý a Tuzex představí Vanessa tvorbu nejen z posledních alb Ave Agony a Antidotum, ale také zásadní skladby ze starších desek, které patří k základům tuzemské electro body music. Vstupenky za 250 Kč jsou k dostání v běžných předprodejích.

FREEZONE

co: přijďte podpořit nadějné kapely zdarma
kdy: 17. května - Rock Café, Praha

Během akce s názvem Freezone se v pražském klubu představí trojice kapel, které se žánrově našly v punk-rocku, ale každá si z něj vzala pokaždé něco jiného. Představí se Get Lost, Wosa a Idle Minds. Co jim bude chybět do zkušeností či slávy, jistě návštěvníkům vynahradí na nespoutanosti a energičnosti, takže je určitě důvod se nebát a jít zkoušet nové věci. A hlavně nové a mladé kapely!

MARK LANEGAN

co: kytary a božsky svatý zpěv se vrací
kdy: 19. května - Lucerna Music Bar, Praha

Uplynul rok a americký zpěvák se opět přijede podívat na své české příznivce. Tentokrát se mohou těšit na střídmější doprovod v podobě kytar. Mark Lanegan, rodák ze severozápadu USA (Ellensburg poblíž Seattlu ve státě Washington) proslul na přelomu osmdesátých a devadesátých let coby frontman skupiny Screaming Trees, řazené pravidelně (ale nesprávně) do balíku interpretů tehdejší módní vlny grunge.

MUMFORD AND SONS

co: tři roky čekání stačily, přišel čas dát si znovu britský folk-rock
kdy: 20. května - O2 arena, Praha

Ostrované Mumford And Sons jsou velmi známí tím, že při jejich koncertech pumpují do publika nezměrné množství energie. To všechno dokážou s nástroji jako harmonika či banjo. Kapela do Prahy přijede představit svůj prozatím poslední studiový počin s názvem Wilder Mind, ale samozřejmě nebudou chybět i jejich nejznámější hity z desek předešlých.

vložte odkaz, text nemažte

ÂME

co: Frank Wiedermann přiveze do Prahy promyšlenou deep houseovou zábavu
kdy: 20. května - Roxy, Praha

Kristian Beyer a Frank Wiedermann začali svou společnou kariéru před deseti lety. Své role si jasně rozdělili, a pokud se jedná o DJ set, bere si ho na starost Kristian, v případě live setu přichází na pódium Frank. Ten také stojí za mixážním pultem v projektu Howling, v němž zpívá velmi aktivní zpěvák Ry X. S Howling vydal Frank úspěšné album, na němž lze najít stejnojmenný singl. Jeho remix si vzali na starost právě Âme a díky jejich verzi se z písně stal první výrazný hit labelu Innervisions. Na něj navázal další remix skladby Stole the Night a populární se stala také úprava Reunion The xx. Svou vlastní tvorbu podtrhují nejlépe Âme singly Rej a Where We At. Jak se tancuje na cestě mezi Karlsruhe a Berlínem se přesvědčíte 20. května v Roxy.

MARKUS SCHULZ

co: populární DJ poprvé rozezní město na Vltavě
kdy: 21. května - SaSaZu, Praha

Markus Schulz zahraje svůj exkluzivní set s názvem Open To Close. Nepůjde však pouze o ledajaké hodinové vystoupení, Schulz totiž bude na pódiu řádit až do zavíračky! Od 22:00 až do pozdních ranních hodin. Cena vstupenek začíná na 499 Kč, fajnšmekři mohou využít možnost speciálních VIP míst, půjde bezpochyby o skvělý zážitek a pořádnou párty!

AC/DC

co: legenda hard-rocku vyměnila zpěváka, ale i tak bouří a hřmí
kdy: 22. května - letiště Letňany, Praha

Obrovská vlna rozpaků nad změnou zpěváka naštěstí už opadla a fanoušci mohou očekávat skvělé vystoupení australských rockerů. Axl Rose, který nahradil nemocného Briana Johnsona, si sice už stihnul zlomit nohu, svého údělu se přesto zhostí určitě nejlépe, jak bude moci. Dá se předvídat, že toto bude možná poslední příležitost slyšet pecky jako Highway To Hell, Hells Bells či TNT u nás v České republice.

AC/DC nejsou první ani poslední: TOP 6 největších výměn zpěváků v rockové historii

MIKA

co: populární zpěvák se po loňské festivalové show vrací na samostatný koncert
kdy: 25. května - Forum Karlín, Praha

Zatím poslední ročník festivalu Colours Of Ostrava uzavřel svým vystoupením Mika. Navzdory přeháňkám, které se ke konci programu objevily, dokázal do areálu vnést neskutečné množství energie. Díky skvělé komunikaci s publikem tak dokreslil svou vytříbenou popovou polohu, kterou zná většina pouze díky rádiovým hitům Relax (Take It Easy) nebo Grace Kelly. Aura vytáhlého zpěváka sahá ovšem dále než jen k pár singlům v rádiu, což dokazuje čtveřice úspěšných desek. Ta poslední nese název No Place In Heaven a na aktuálních koncertech jí dává Mika téměř stejný prostor jako své nejúspěšnější nahrávce Life In Cartoon Motion.

FRED EVERYTHING

co: v Radosti nuda nebude, protože se bude hrát VŠECHNO
kdy: 28. května - Radost FX, Praha

DJ z Quebecu Frédéric Blais se nemohl rozhodnout, jaký žánr je mu nejmilejší, proto se rozhodl, že se nebude omezovat a do své produkce promítne vše. Proto si za své jméno zvolil Fred Everything. Svou reputaci všestranného DJ si začal budovat již v první polovině devadesátých let, kdy postupně rozšiřoval své hraní v Kanadě a USA. Ke konci devadesátých let přesídlil do Evropy a začal se věnovat více deep houseu. Také rozšiřoval svou kolekci remixů, která čítá také interprety jako Bran Van 3000 nebo Atjazz. Jeho vlastní autorská diskografie nečítá příliš položek. Přesto má na svém kontě stovky remixů, mixů a singů, kterými přispěl na nejrůznější kompilace.

OKOŘ SE ŠŤÁVOU

co: oblíbený festival slaví plnoletost ve společnosti Wohnout nebo Sto zvířat
kdy: 28. května - Podhradí hradu Okoř

Již poosmnácté se uskuteční festival v blízkosti hradu Okoř. Provázejícími hosty programu bude Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl a mezi hlavní lákadla patří letos ATMO Music, Wohnout, Slza, UDG nebo Visací zámek, který se po třiatřicetileté existenci objeví na festivalu poprvé. Na druhém pódiu doplňuje line-up kapela The Fellas nebo eFeM. Program začíná poslední květnovou sobotu přesně v poledne a potrvá celých třináct hodin. Pro návštěvníky z Prahy a Kladna bude zajištěna kyvadlová doprava. Pro ty, kteří by si chtěli užít festival se vším všudy, bude k dispozici stanové městečko a hlídané parkoviště. Pro kompletní informace navštivte webové stránky.

David Stoklas, Ondřej Bambas

zavřít