TOP 5 netradičních spoluprací Lennyho Kravitze: Zazpíval si s Madonnou i Mickem Jaggerem, jeho hit zremixoval Avicii

Vydáno 30.05.2018 | autor: Dominik Pavliš

Už 2. června Lenny Kravitz znovu navštíví Prahu. V O2 areně snad zahraje i něco ze své chystané nové studiové desky Raise Vibration, která vyjde v září. Kromě vlastních hitů ale během své kariéry hostoval i v mnoha skladbách kolegů. A někdy to byla zajímavá žánrová odbočka. Připomeňme si ty nejpamětihodnější spolupráce.

TOP 5 netradičních spoluprací Lennyho Kravitze: Zazpíval si s Madonnou i Mickem Jaggerem, jeho hit zremixoval Avicii Lenny Kravitz


Madonna feat. Lenny Kravitz - Shanti/Ashtangi

V pozdních devadesátých letech začala Madonna rozšiřovat své náboženské zájmy i mimo katolicismus. Deska Ray of Light z roku 1998 je toho důkazem. Zejména pak hinduistická modlitba nazvaná Shanti/Ashtangi. Právě tato skladba zazněla v úvodu na předávání cen MTV Video Music Awards 1998. Za hosta si tehdy královna popu vybrala právě silně věřícího Lennyho Kravitze, který má mimo jiné na zádech vytetováno "My heart belongs to Jesus Christ" (Mé srdce patří Ježíši Kristu).

AUDIO: Lenny Kravitz novým singlem Low navnadil na chystanou desku i pražský koncert

 

Mick Jagger feat. Lenny Kravitz - God Gave Me Everything

Další skladba s náboženskou tématikou. Není divu, že Lenny Kravitz kývnul na spolupráci s Mickem Jaggerem - jako přátelé si sedli charakterově a krom klasického rocku spolu také sdílejí vášeň v podobě soulu či funku. Skladba God Gave Me Everything pochází z Jaggerova čtvrtého sólového alba Goddess in the Doorway z roku 2001 a provází ji videoklip s devadesátkovým nádechem. Poté došlo ještě k několika dalším vzájemným spolupracím. 

 

Avicii vs Lenny Kravitz - Superlove

Skladbu Superlove umístil Kravitz na své album Black and White America z roku 2011. O rok později, konkrétně 29. května 2012, vyšel oficiální remix od nedávno zesnulého Aviciiho, který píseň proměnil v taneční hit. Právě k této podobě vyšel i videoklip, který do dnešní doby zaznamenal na YouTube přes 15 milionů zhlédnutí. Singlu se dařilo v tanečních hitparádách především po Evropě, na druhém místě se ale umístil také v žebříčku Dance Club Songs prestižního amerického magazínu Billboard.

 

Lenny Kravitz feat. Prince - American Woman

Lenny Kravitz uvádí Prince nejen jako jednu ze svých největších inspirací, ale i jako jednoho ze svých nejbližších přátel. Seznámili se v roce 1990 a od té doby spolu hráli po celém světě a na mnoha jam sessionech. Když Prince před dvěma lety zemřel, Kravitz se svěřil, že s ním odešel i kus jeho samotného. Když byl roku 2017 uváděn do Rock’n’Rollové síně slávy, Kravitz při ceremonii na jeho počest zahrál covery skladeb When Doves Cry a The Cross.

P. Diddy feat. Lenny Kravitz and Pharrell - Show Me Your Soul

To, že se Kravitz nedrží pouze jednoho stylu, je známé. Neodmítá však ani spolupráce s umělci ze vzdálenějších žánrů. Na skladbě Show Me Your Soul spolupracoval s rapperem P. Diddym, který si krom Kravitze přizval ještě Pharrella Williamse. Kravitze tu můžeme nezvykle zaslechnout i jako rappera. Skladba vyšla v rámci soundtracku k akční komedii Mizerové II v roce 2003. Na desce se dále objevila jména jako The Notorious B.I.G., Snoop Dogg, Justin Timberlake nebo Jay-Z.

 

BONUS:

Katy Perry feat. Lenny Kravitz – I Kissed A Girl

Zahrát si na Super Bowlu je snem snad každého interpreta. Lenny Kravitz se o poločasové pauze v roce 2015 objevil po boku Katy Perry, aby si společně střihli zkrácenou verzi její písně I Kissed A Girl.

text: Dominik Pavliš

Témata: Lenny Kravitz, Madonna, Mick Jagger, Avicii, Prince, P. Diddy, Katy Perry

zavřít