Celeste Buckingham

Vydáno 01.10.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Celeste Buckingham (celým jménem Celeste Rizvana Buckingham) je slovenská zpěvačka švýcarsko-amerického původu. Narodila se 3. května 1995 v Zurichu.

Její tatínek je Američan s irskými kořeny a maminka má rusko-íránské předky. Své dětství strávila Celeste kromě Švýcarska také na Aljašce. V roce 1999 se celá rodina přestěhovala na Slovensko, kde tatínek Buckingham dostal práci. Původně měli u našich sousedů strávit rok, ale nakonec se tam usadili. Tehdy také budoucí zpěvačka začala navštěvovat kroužky baletu a latinsko-amerických tanců, začala také hrát na kytaru a klavír a samozřejmě zpívat. V roce 2007 dokonce spolu se svou sestrou napsala literární příběh "The Lost Princess", který vyšel i knižně. Ve dvanácti letech napsala Buckingham údajně svůj první song nazvaný Blue Guitar. Toto období nicméně zpěvačka popisuje jako velmi obtížné. Často se cítila méněcenná a neschopná a jediné, co jí dávalo naději, bylo to, že věděla, že umí zpívat.

V roce 2011 se Buckingham zúčastnila druhé řady soutěže Česko Slovenská SuperStar a dostala se až do finále. V roce 2012 pak pod hlavičkou české pobočky EMI vyšlo její debutové album Don't Look Back, jež obsahovalo obrovský hit Run Run Run, který se také proslavil po celé Evropě a nakonec získal i cenu MTV. Poté se nicméně Buckingham odebrala do Spojených států, aby tam započala mezinárodní kariéru na plné obrátky.

Mezi její inspirace patří interpreti jako Etta James, Adele nebo Joss Stone, sama zpěvačka se ale nehodlá upínat k žádnému konkrétnímu žánru. Miluje však soul a jazz. Spolupracuje také s Earlem Cohenem, americkým producentem, který je spojen se jmény jako Lady Gaga, David Bowie či Pink.

V současné době pracuje v Americe na novém materiálu. Něco z něj už mohli fanoušci okusit na EP z roku 2015 So Far, So Good, které získalo velmi pozitivní recenze a je tak vidět, že se hudebnice ubírá správnou cestou.

Diskografie:
Don't Look Back (2012)
Where I Belong (2013)
So Far, So Good (2015)

Další články interpreta

zavřít