TOP 15 | Svrhnout, či nesvrhnout? Obludné i povedené sochy Kurta Cobaina, Michaela Jacksona, Chrise Cornella a dalších

Vydáno 27.08.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Sochy to mají v roce 2020 těžké, především pak pomníky kolonialismu nebo americké Konfederace. Existuje přitom mnoho velkolepých plastik, které by si zasloužily strhnout pouze proto, že jsou jednoduše škaredé. Ne, že by do této kategorie spadaly všechny sochy muzikantů, je jich ale překvapivě. Inkvizice pomníků hudebních legend začíná.

TOP 15 | Svrhnout, či nesvrhnout? Obludné i povedené sochy Kurta Cobaina, Michaela Jacksona, Chrise Cornella a dalších TOP 15 | Svrhnout, či nesvrhnout? Obludné i povedené sochy Kurta Cobaina, Michaela Jacksona, Chrise Cornella a dalších

V posledních měsících probíhá vzrušená diskuze o revizi soch, především těch z dob koloniálních. Například v americkém Tennessee běží petice, jejíž signatáři požadují, aby sochy z doby federace nahradily podobizny legendární country zpěvačky Dolly Parton.

„Musíme změnit status lidí, kteří udržovali ohyzdný systém rasismu, z hrdinů na padouchy. A padouši si sochy nezaslouží,“ komentovala petici Taylor Swift, která v Nashvillu v Tennessee žije od svých čtrnácti let.

Dolly Parton dala této zemi a státu Tennessee víc, než v co mohli tito konfederační důstojníci kdy doufat,“ prohlásil politik Jeremy Faison v odkazu na sochu generála Nathana Bedforda Forresta, který v letech 1867 až 1869 vedl Ku-klux-klan.

Nechme teď ale politiku stranou a položme si zásadní otázku: Nezasloužily by si některé sochy strhnout jednoduše proto, že jsou ošklivé? Nevkusných a kýčovitých soch hudebníku je totiž až překvapivě mnoho.

Kdyby Kurt Cobain viděl svou plačící sochu, dost možná by si hlavu prostřelil brokovnicí ještě jednou. Fialový Chris Cornell v životní velikosti a podivné rockové póze taky úplně neodpovídá odkazu jednoho z nejsilnějších hlasů rockové hudby. A co další světoví muzikanti?

Ed Sheeran

Pokud byste náhodou toužili po fotce s Edem Sheeranem, stačí si zajet do Moskvy. V tamním parku Gorky si zpěvák polehává v červených šortkách a slunečními brýlemi na hlavě. Jen jestli pro něj mají i oblečení na zimu...

 

Freddie Mercury

Socha Freddieho Mercuryho nacházející se u Ženevského jezera patří mezi jednu z největších švýcarských atrakcí. Vymodelovala ji před pár dny zesnulá Irena Sedlecká, která byla známá tím, že se do svých „modelů“ vžívala. Možná i proto její socha působí tak skutečně, že dokonce rozplakala zpěvákovi rodiče.

Jimi Hendrix

Socha Jimiho Hendrixe nepatří mezi nejpovedenější, jak se ale ještě dočtete, existují i horší. Tato je totiž legendárnímu kytaristovi alespoň podobná. Rozepnutá košile, kytara Fender Stratocaster… Jo, je to on. Jen účes mohl být objemnější.

Bon Scott

Ze své „podobizny“ by určitě neměl Bon Scott z AC/DC radost. V Austrálii ji postavili na zpěvákovu počest, jen je otázkou, zda v ní hudební fanoušci frontmana slavné formace skutečně poznají.

Bob Marley

Oproti Bobu Marleymu ale Bon Scott dopadl ještě dobře. Socha jamajského zpěváka, kterou potkáte na cestě do jemu věnovaného muzea, totiž nepřipomíná ani tak jeho jako spíše Jacka Sparrowa z Pirátů z Karibiku.

Prince

I tohle je způsob, jak vyjádřit umělci úctu. Ikonický symbol, který Prince používal místo svého jména poté, co se chtěl vyvázat z kontraktu s nahrávací společností, stojí v Paisley Parku v Minneapolis, kde byl ve svém nahrávacím studiu nalezen zpěvák v roce 2016 mrtvý. Socha měří jedenáct stop a je laděna do fialova. Na pamětní desce je pak vyryta část textu Princeovi písně Paisley Park.

Kurt Cobain

Socha plačícího Kurta Cobaina, kterou najdete v jeho rodném Aberdeenu, se nesetkala s velkým úspěchem. Ptáte se proč? Více než zpěvákovi Nirvany se totiž podobá Ježíšovi. Snaha se však upřít nedá. Randi Hubbard na ní pracovala více než dvacet let.

Michael Jackson

Dvanáctimetrová socha v Zurichu má údajně připomínat Michaela Jacksona. Jestli má ale s králem měsíční chůze něco společného, posuďte raději sami. Mimochodem, téměř totožná socha stála v devadesátých letech po dobu pěti dnů na Letné v místech, kde dříve býval Stalinův pomník.

Shakira

Pochlubit se vlastní sochou může také Shakira. Jak se ale nechala slyšet sama umělkyně, moc se na ni její „dvojnice“, kterou najdete v kolumbijském městě Barranquilla, nepodobá. Vyrobena byla ze železa německým umělcem Dieterem Pattem.

 

John Lennon

Slavný "Brouk" má soch hned několik. Jedna z nich byla nainstalována v roce 2000 do havanského parku a od té doby je neustále obklopena turisty. Bronzového zpěváka chytají za ruku, objímají nebo si k němu na lavičku jen sedají. Najdou se však i tací, kteří by rádi ukořistili interpretovi brýle, a tak má socha od roku 2013 vlastního bodyguarda.

John Lennon

O něco mladšího Johna Lennona najdete v Liverpoolu naproti klubu Cavern. Ten je místem, kde začínali slavní Beatles. Sochu, která se opírá o takzvanou zeď slávy, vyrobil Arthur Dooley.

Amy Winehouse

Socha Amy Winehouse byla na londýnském Stables Marketu, poblíž kterého zpěvačka žila, odhalena tři roky po interpretčině smrti. Původně měla stát před nedalekou koncertní halou Roundhouse, na tržiště však byla přesunuta kvůli lepší dostupnosti pro fanoušky. Nemít socha pro interpretku typický vysoký drdol, možná by ji však nepoznali ani ti nejzarytější příznivci.

Chris Cornell

Socha Chrise Cornella byla v Seattlu odhalena před dvěma roky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila celá zpěvákova rodina včetně vdovy Vicky, která měla také krátký proslov. Autorovi se docela povedlo vystihnout rockerův oděv, který většinou nosil. Jen s jeho postavením a mimikou je to trochu horší. Před pár dny byla socha neznámými vandaly natřena bílou barvou.

Dolly Parton

V  Tennessee by měly konfederační památníky nahradit sochy country zpěvačky Dolly Parton, alespoň podle petice, jíž zatím podepsaly tisíce lidí. Socha ve městě Sevierville by tak brzy mohla mít hned několik kamarádek.

Ludwig van Beethoven

Tahle socha by měla znázorňovat Beethovena. Ale nalijme si čistého vína, opravdu se mu podobá?

 

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Ed Sheeran, Freddie Mercury, Jimi Hendrix, Bon Scott, Bob Marley, Prince, Kurt Cobain, Michael Jackson, Shakira, John Lennon, Amy Winehouse, Beethoven, Chris Cornell, Dolly Parton

zavřít