ANKETA | Čeští hudebníci o mentálním zdraví. Jak jsou na tom s psychikou Jindra Polák, LIPO a Thomas Lichtag?

Vydáno 19.12.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Ve třetím díle ankety na téma mentálního zdraví se o psychických problémech muzikantů rozpovídali Jindra Polák z kapely Jelen, LIPO a Thomas Lichtag z Deaf Heart. Zažili už někdy tlak ze strany vydavatelství či fanoušků na vydání písně či alba? Nejen o tom jsme již dříve hovořili s Marcellem, Ondřejem Brejškou z Poetiky nebo Tomášem Polákem z O5 a Radeček. První díl ankety najdete zde, druhý tady. Problematikou psychiky nejen interpretů jsme se pak zabývali v tomto článku, v němž jsme si připomněli potíže Kurta Cobaina, Chestera Benningtona nebo Chrise Cornella.

ANKETA | Čeští hudebníci o mentálním zdraví. Jak jsou na tom s psychikou Jindra Polák, LIPO a Thomas Lichtag? ANKETA | Čeští hudebníci o mentálním zdraví. Jak jsou na tom s psychikou Jindra Polák, LIPO a Thomas Lichtag?


Českých hudebníků jsme se ptali na tyto otázky:

1. Máte vy osobně zkušenosti s tlakem ze strany sebe samotného, fanoušků, vydavatelství na vydání singlu, alba, tlačení směrem, který vám nevyhovoval? Jak podobné nátlaky zvládáte?

2. Jak si udržujete svou duševní pohodu? Co děláte proto, abyste se z toho všeho „nezbláznil“?

3. Dovedete si představit, že byste zrušil turné, pokud byste se vy, nebo někdo z kapely, necítil psychicky dobře? Je u vás v kapele psychika vůbec téma?

Jindra Polák (Jelen)

1. Já jsem žádný takový obrovský tlak osobně nezažil. Máme štěstí, že s naším labelem SinglTon máme velmi otevřený, přátelský a dalo by se říct až rodinný vztah. Všichni milujeme muziku a jsme rádi, že můžeme v klidu dělat to, co máme z celého srdce nejradši. Ten největší tlak na sebe vytvářím asi já sám, jsem dost sebekritický a někdy až zbytečný perfekcionista, ale zase se mám moc rád na to, abych se dohnal na hranici zhroucení. Samozřejmě si umím představit, že tlak na zahraniční hvězdy je miliónkrát větší, ať už ze strany vydavatelství nebo únavy z celosvětových dlouhých turné. Hudebníci navíc bývají citlivé duše, a tak se umím vžít do toho, že to pro některé z nich může být neúnosné.

ROZHOVOR | Jindra Polák (Jelen): Koncert v O2 areně pro nás bude výzva, oslava deseti let chce něco speciálního

2. Já v první řadě nemívám ten pocit, že bych se měl zbláznit. Pro mě je to, co dělám, splněný sen. Samozřejmě, že na konci sezony je člověk unavený a potřebuje si odpočinout. Někdy stačí jenom přepnout z živého hraní na skládání a tvorbu nových písniček ve studiu, jako se to děje právě teď. Kromě muziky mi pomáhá třeba fyzická práce doma a na zahradě, taky se rád procházím v přírodě. Při obojím si vyčistím hlavu. A nejlepší regenerace je čas strávený s rodinou, nebo věnování se mým dalším koníčkům - kreslení, čtení, focení, natáčení různých videí, nebo třeba hraní videoher s mojí dcerou.

3. V kapele jsme všichni v první řadě parta kamarádů. Zatím se nic podobného zaplaťpánbůh nestalo, ale je samozřejmé, že kdyby ano, zdraví kteréhokoliv z nás je na prvním místě, ať už to fyzické, nebo psychické.

LIPO

1. Já si vždy hodně vlastní tvorbu i práci kolem ní dělal od samého počátku dost sám, nebo v úzkém týmu. Label mi do věcí prakticky nezasahoval a dnes si věci vydáváme sami. Takže tu můžu mluvit vlastně jen o tlaku na sebe samotného a ten znám velice dobře a dodnes s ním neumím úplně dobře pracovat. Naše práce má totiž to specifikum, že se jedná o duševní a kreativní činnost, která je mnohdy i dost osobní, ale zároveň je tu prvek, že pořád sám sebe tak trochu musíte umět prodávat. A v tom je rozpor. Navíc jako umělec sice tušíte, že tam někde venku jsou lidi, kteří vaši hudbu mají rádi, ale zároveň je neslyšíte a neříkají vám, že musíte ráno vstát z postele a začít tvořit a plnit si úkoly. Někdy je kolem vás prostě ticho, a to umí být i ohlušující.

ROZHOVOR | Lipo: Chci, aby moje texty měly i literární kvalitu

2. Vlastní tvorba hudby je jen malý střípek mojí práce. Většinu dne tak člověk sedí za emailem nebo jinak na dálku komunikuje a plánuje. To je prostě fakt a člověku z toho někdy už pak hrabe. Já se po letech dopracoval k tomu, že buď sportuju, nebo vyrazím do přírody. Hodně mám rád i běh. Ten mě umí dobře krátkodobě vybalancovat. Ale chápu, že tohle nejsou recepty pro všechny. Pokud je na tom někdo fakt duševně špatně, tak to je už na jiné, hlubší řešení.

3. Já mám větší část kapely v Ostravě a nejsme spolu tak dlouho, a tak často, takže si jak koncerty, tak kapelní soustředění zatím všichni moc užíváme a je to pro nás radost.

Thomas Lichtag

1. Ano, párkrát jsem zažil podobné tlaky. Takže zkušenosti mám. Člověk občas bojuje s více věcmi najednou. Myslím, že je důležité si říkat, že všechno bude v pořádku. Řekl bych, že s těmi tlaky už umím pracovat a za roky v hudbě jsem se je naučil zvládat. Ačkoliv na začátku to bylo někdy peklo. 

2. Duševní pohoda? Co to je? (smích) Každý má svůj způsob, jak se resetuje. Někdo medituje, někdo třeba chlastá. Osobně se snažím udržet pestrý život, dobře jíst, sportovat, tvořit. A občas jdeme s klukama na deset piv. Každý by se měl jednoduše držet v nějakém svém balancu. 

3. Zrušené turné si dokážu představit, ale to už by muselo být opravdu hodně zle. Naše kapela toho naštěstí vydrží docela hodně. Psychiku řešíme neustále, pokaždý, co sedneme do dodávky na koncert, řešíme, kdo se zrovna zbláznil víc. (smích)

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: Ondřej Pýcha, archiv Jonáše Červinky, Čestmír Jíra (Glanc)
Témata: Jindra Polák, Jelen, LIPO, Thomas Lichtag, Deaf Heart

zavřít