Dušan Vančura - Zpěvák a kontrabasista byl přes půl století členem Spirituál kvintetu. Jeho doménou byly texty

Vydáno 25.04.2020 | autor: Roman Jireš

Zpěvák a kontrabasista Dušan Vančura, který náhle zemřel 16. dubna ve věku 82 let, je jednou z vedlejších obětí pandemie koronaviru. Dlouholetý člen nejstarší československé folkové skupiny Spirituál kvintet nezemřel sice přímo kvůli viru, ale protože se prý kvůli obavám z nákazy neodhodlal jít k lékaři s jinými zdravotními problémy. Navíc se pohřeb uskutečnil jen v kruhu rodinném. Kolegové a fanoušci se budou moci s Vančurou rozloučit až poté, co skončí všechna vládní opatření. 

Dušan Vančura - Zpěvák a kontrabasista byl přes půl století členem Spirituál kvintetu. Jeho doménou byly texty Dušan Vančura - Zpěvák a kontrabasista byl přes půl století členem Spirituál kvintetu. Jeho doménou byly texty


Smrt si říká rock'n'roll (412.) - Dušan Vančura

"Odešel mi nejbližší člověk, mé druhé já. Prožila jsem s ním dvaadvacet let opravdového štěstí, života v lásce a vzájemné úctě. Jsem za to vděčná a každému bych přála alespoň kousek toho, co jsme měli my dva. Teď je to pro mě nesmírně těžké a moc to bolí," napsala na svém facebooku vdova Zuzana.

Zemřel Dušan Vančura, zpěvák Spirituál kvintetu. Řešení zdravotních problémů odkládal kvůli koronaviru


Oslava bez významného člena

Kapela Spirituál kvintet zahájila svoji činnost před osmapadesáti lety. Vančura byl jejím členem od roku 1969. "Je to velmi zlá zpráva, a to nejen profesně, ale i lidsky. My se s Dušanem známe od mládí, i když do skupiny přišel devět let po zahájení její činnosti, tak souběžně skoro od počátku zkoušel dělat něco podobného. Bylo velkým štěstím pro Spirituál kvintet, že jsme se nakonec sešli v jedné kapele. A myslím, že to, co Spirituál kvintet celou tu dobu znamenal, je spojeno s Dušanem, který se na všem podílel jako výborný autor," řekl zakladatel souboru Jiří Tichota.



Dlouholetý kapelník Spirituálu připomněl, že v těchto dnech vyšla knížka k 60. výročí činnosti skupiny. "Dušan už ji bohužel neuvidí, i když do ní napsal moc krásné pasáže o putování po Americe a podobně. On měl velký literární talent a byl výtečným textařem," uvedl.

Skupina Spirituál kvintet, která absolvovala tisíce vystoupení a prodala statisíce desek, letos v březnu zahájila sérii čtrnácti rozlučkových koncertů k 60. výročí. Vzhledem k opatřením v souvislosti s koronavirem se však zbytek koncertů přesunul na září. Nové datum posledního vystoupení v její historii je 16. září. "Koncerty už budou také vzpomínkou na Dušana, to mě opravdu nikdy nenapadlo," konstatoval Tichota.

"Zrušení koncertů nemůže nastat už právě kvůli památce Dušana, kterého tam budeme připomínat. Jenom se obávám, že to bude velmi těžké. Nikdo nečekal, že to bude loučení se šedesátiletou historií kapely i s jedním z jejích nejvýznamnějších členů," dodal.


Velkolepé osmdesátiny

Vančura oslavil své osmdesátiny připadající na 9. prosince 2017 vystoupením ve velkém sále Lucerny. Pro velký zájem musel přidat i druhé, odpolední představení. Vančurovo pozvání vedle Spirituál kvintetu přijali písničkáři Jaromír Nohavica a František Nedvěd, herečka Hana Maciuchová, hudební publicista Ivo Šmoldas, country zpěvák Allan Mikušek, vokální soubor Antikvartet, dirigent Oliver Dohnányi a pěvecký sbor Canticorum Iubilo.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Vystoupení v Lucerně považoval za záminku se sejít a pobavit s lidmi, které má rád. "Věkový průměr stoupá, ať je člověk ve Spirituálu, nebo ne. Když má člověk trochu štěstí shůry, tak žije v bonusu nad průměrem jako já. Vnímám to pozitivně a užívám si života," podotkl tehdy ke svému jubileu.

Vančura absolvoval fakultu elektroinženýrství ČVUT a řadu let pracoval jako výzkumný pracovník v oboru počítačů a průmyslových automatů. Souběžně s touto činností studoval zpěv a klavír a 17 let zpíval ve Vysokoškolském uměleckém souboru. Ve Spirituál kvintetu působil jako zpěvák, kontrabasista, textař, aranžér a skladatel. Jeho texty nazpíval nejen jeho domovský soubor, ale i bratři Nedvědové, Karel Zich, Irena Budweiserová, Hradišťan Jiřího Pavlici, Marie Rottrová či Wabi Daněk

"Přišel jsem do Spirituálu  v době krátké pauzy po emigraci zpěvačky Odetky (Růžena Draštatová), kdy přišel Karel Zich, který Tichotu tak nadchnul, že začal dávat dohromady novou sestavu. Já v té době se Spirituálem spolupracoval, takže mě Jirka Tichota oslovil s nabídkou stálého členství," vzpomínal Vančura, který pro Český rozhlas připravoval několik let pravidelný pořad o světovém folku s názvem Toulavé boty.

Roku 2013 obnovil vokální těleso Antikvartet, které zpívá převážně jeho texty a úpravy. "Vokální soubor Antikvartet je moje stále se rozšiřující aktivita, která mi dělá velkou radost. Těší mě, že se tam všichni máme rádi a že dělám muziku podle svých představ, protože jsem sám sobě šéfem. A členové Antikvartetu se ještě navíc tváří, že se jim líbí to, co jim řeknu," konstatoval Vančura.


Oblíbený Spirituál kvintet

Spirituál kvintet, jehož repertoár sahá od lidových moravských písní, renesančních, pražských, irských a skotských balad až ke gospelům a spirituálům, byl založen v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mach, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič.

Koncerty Spirituálu bývaly vyprodané už za komunistického režimu, kdy na nich zněly mimo jiné známé protestsongy Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát. Kapela proto opakovaně bojovala s hrozbou zákazu vystupování. Soubor se po roce 1986 zprofesionalizoval. V listopadu 1990 pak skupina zpívala na Václavském náměstí se dvěma prezidenty Georgem Bushem a Václavem Havlem. 



Už v roce 1964 se Spirituál kvintet na jevišti setkal s jedním ze svých idolů, Petem Seegerem, když vystupoval jako předkapela při jeho pražském vystoupení. Seegerova skladba We Shall Overcome - v Česku známá s textem Ivo Fischera jako Jednou budem dál - dodnes patří k nejznámějším písničkám, které má Spirituál kvintet v repertoáru.

Během své existence vydala kapela přes dvacet alb, studiových či výběry hitů. Během desítky let prošla její sestavou řada známých muzikantů - od Karla Zicha přes bratry Nedvědovy až po Irenu Budweiserovou. Dušan Vančura však přes padesát let patřil k jejím neochvějným stálicím. 

text: Roman Jireš, foto: Česká televize, Supraphon

Témata: Dušan Vančura, Spirituál kvintet, Jiří Tichota

zavřít