Příběh českého hitu: Spirituál kvintet - Až se k nám právo vrátí

Vydáno 29.04.2022 | autor: Hana Bukáčková

Psal se listopad roku 1989 a z balkonu Melantrichu před zaplněným Václavským náměstím zazněla z úst skupiny Spirituál kvintet legendární píseň Až se k nám právo vrátí. Ta je od tohoto okamžiku oprávněně vnímána jako jeden z největších revolučních hitů. Cestu k úspěchu ale měla hodně trnitou.

Příběh českého hitu: Spirituál kvintet - Až se k nám právo vrátí Příběh českého hitu: Spirituál kvintet - Až se k nám právo vrátí

Skupina Spirituál kvintet se v dobách totality ve svých písních snažila všeobecně skrytě poukazovat na nedodržování lidských práv a svobod. Využívala skutečnosti, že folk byl celosvětově spojován s bojem proti rasismu. Ve svých písních se odvolávala na slova originálních songů zpívaných černošskými otroky vykořisťovanými prohnilými kapitalisty. Díky této skutečnosti jí u české cenzury procházely i texty jinak nepřijatelné. Ukázkovým příkladem tohoto umu jsou pak právě česká slova Dušana Vančury k písni Až se k nám právo vrátí, která měla dlouho krycí název Chci sluncem být.

Dušan Vančura - Zpěvák a kontrabasista byl přes půl století členem Spirituál kvintetu. Jeho doménou byly texty

Píseň vychází z původního amerického gospelu s názvem Little More Faith In Jesus, který nemá s rasismem vůbec nic společného. Zpívá se v něm o tom, že vše, co chci, je trochu větší víra v Ježíše. Naléhavá křesťanská výzva by ale v tehdejším marxistickém Československu rozhodně neprošla. Spirituál kvintet tak musel vymyslet další zastírací manévr. Když si tehdejší komunistická schvalovací komise vyžádala originál textu, nechal Jiří Tichota přeložit český text u kolegyně na fakultě do angličtiny a ten poté předložil ke kontrole. Komise pak měla černé na bílém, že originál je o potlačování práv černochů v Americe a schválila jej.

Kapela ale stejně tušila, že to s touto písní nebude vůbec jednoduché. "Už při nácviku jsme matně tušili, že tady naše obvyklá černošská zástěrka nemůže moc pomoci. Řekli jsme si, že ji občas zahrajeme jako přídavek někde v menším klubu. Nejlépe na vesnici a nejdříve se pořádně rozhlédneme po služebních sedadlech. Poprvé jsme ji zahráli v červnu 1980 v Brně, kde písnička prošla. Pak jsme to potají zkoušeli i dále," vzpomínají v souhrnném reportéru ke třiceti letům činnosti členové skupiny Spirituál kvintet.

Obrat nastal v říjnu 1980, kdy byl Spirituál kvintet vyzván k účasti v rámci svazácké akce k mezinárodnímu setkání mládeže. Tehdy Jíří Tichota pořadatelům geniálně podsunul Mojžíše a Právo. Od té doby byly obě písničky oficiálně požehnány, protože si je vybral ÚV SSM na akci mezinárodního přesahu. Při jubilejním dvacetiletém koncertu v září 1982 si ho tak už zpívala celá Lucerna. "Říkali jsme si, že je to vrchol. Navíc v televizi je ta písnička asi uhranula a jednou ji odvysílali. Ale bez nás. Na obrazovce v tu dobu byli černoši za mřížemi, aby nebylo pochyb o čem song je," vzpomínají členové Spirituál kvintetu.

V prosinci téhož roku si rozhlas vybral píseň Až se k nám právo vrátí a nechal ji nahrát v karlínském studiu. Nakonec ji sice nikdy nevysílal, ale k velkému údivu kapely z rozhlasové nahrávky vznikla malá deska - singl - v edici Dostavník. "Bylo to v době, kdy jsme písničku směli hrát pouze s vysvětlujícím úvodem, že se jedná o boj černého lidu atd. Na desce ale úvod pochopitelně nebyl. Kdo si jí pustil, kroutil tedy nevěřícně hlavou, co všechno je u nás možné. Sami jsme tomu nevěřili. O čtyři roky později jsme si Právo zazpívali hned vedle Kremlu, v obrovském sále hotelu Rossija. A dokonce za rubly, což už skutečně zavánělo Orwellem," popisuje kapela ve svých pamětech.

Nakonec byl i tento zážitek překonán, a to 23. listopadu roku 1989, kdy během zkoušky zazvonil telefon a ozval se Václav Havel s dotazem, zda by kapela nechtěla večer zazpívat Až se k nám právo vrátí z balkónu Melantrichu. Kapela s potěšením přijala. "Po proslovech jsme dostali pro šest lidí jeden mikrofon s pokynem 'zpívejte'. Při pohledu dolů se nám rozbušilo srdce. Pod námi se vlnilo lidské moře, které se přelévalo a hučelo netrpělivostí i očekáváním. Už je to tady! Miloši, končíme! Hesla, prapory, cinkání klíčků. Za ta léta jsme byli zvyklí na velké sály, ale tohle bylo něco jiného. Ten čtvrtmilión pod námi totiž nebyli diváci, ale hlavní účinkující," popisuje Spirituál kvintet.

Píseň Až se k nám právo vrátí se na desku dostala až v roce 1990, kdy vyšlo album s názvem Za svou pravdou stát k příležitosti třiceti let existence skupiny Spirituál kvintet. Singl má velký potenciál zaujmout i dnes. Jeho poselství je totiž velice nadčasové a dlouho nebylo aktuálnější, než je tomu právě nyní. Nejen proto v březnu přišel Antikvartet Dušana Vančury s novou podobou písně, kterou doprovodil zbrusu novým videoklipem.

Nová podoba písně i klip navazují na její původní poslání a kladou důraz na to, že každý člověk na světě má právo žít svobodně. "Po skončení aktivní činnosti Spirituál kvintet měl Dušan v plánu hrát své písně dál živě s kapelou Antikvartet. Píseň Až se k nám právo vrátí patří do zlatého fondu Spirituál kvintetu. Má za sebou bohatou historii a byla součástí důležitých událostí v dějinách naší země. Navíc v kontextu se současným děním ve společnosti by tuto píseň považoval za více než aktuální. Zásahem osudu své plány nemohl zrealizovat. Proto jako kapela, kterou sám založil, ctíme jeho přání a pokračujeme v jeho odkazu," říkají členové skupiny Antikvartet Dušana Vančury.

Text: Zuzana Kantorová, foto: Suprahon
Témata: Spirituál kvintet, Až se k nám právo vrátí, Dušan Vančura, Antikvartet Dušana Vančury, Chci sluncem být

zavřít