Příběh českého hitu: KOFE-IN - Kladu tě na vodu

Vydáno 14.10.2021 | autor: Hana Bukáčková

Opavské KOFE-IN proslavily hity Bouře, Čarodějka či Jediná, s jejímž klipovým ztvárněním zvítězila kapela na Hudebních cenách Žebřík v roce 2012. Na svém kontě má aktuálně formace složená kolem bratrů Jana a Petra Kunzeových čtyři nahrávky včetně loňské Ať to trvá věčně. My jsme si s kapelou povídali o zákulisí vzniku jejího hitu Kladu tě na vodu.

Příběh českého hitu: KOFE-IN - Kladu tě na vodu Příběh českého hitu: KOFE-IN - Kladu tě na vodu

Skladba Kladu tě na vodu se nachází na druhém albu KOFE-IN, které členové vydali pod názvem Libertin v roce 2011. „Text ke skladbě Kladu tě na vodu vznikl mnohem dříve než hudba. Měl jsem ho napsaný už několik let, a protože je hodně křehký a emotivní, dlouho jsem nenacházel hudbu, která by se k němu hodila. Respektive veškeré hudební nápady, které tenkrát nosili kluci do zkušebny, mi k němu vůbec nešly. V době, kdy jsme točili dema k budoucí druhé desce Libertin, mi ve studiu Vláďa (bývalý člen KOFE-IN, dnes člen Munroe, pozn. red.) pustil krátký nápad, jehož základ byl krátký klávesový motiv. Ten mě okamžitě zaujal a řekl jsem mu, ať mi to pustí ještě jednou, že se do toho pokusím nazpívat právě ten zmíněný text. Vyšlo to a základ písně Kladu tě na vodu byl na světě,“ říká jeho autor Jan Kunze.

Kofe-in interview: Zbavte se předsudků a vnímejte věci v širším kontextu

Křehkost songu podpořil i videoklip, který se  z většiny točil u vodní nádrže Slezská Harta s režisérem Allanem Šubertem. „Točili jsme někdy v lednu 2011 a byla opravdu hrozná zima. Celou dobu jsme byli navíc u vody, respektive u ledu, protože celá nádrž byla kompletně zamrzlá. Byli jsme všichni navlečení do několika vrstev, ale i tak jsme celý den promrzali na kost, protože nebylo, kde se zahřát.“

Nejmrazivější zkušenost si ovšem odnesla hlavní hrdinka videoklipu, kterou si zahrála baletka Dominika. "Musela být v některých scénách oblečená jen do krátkých lehkých letních šatiček. Všichni jsme stáli na břehu a koukali, jak to hrdinně zvládá. V pauzách na ni vždycky produkční hodila teplou deku, ale to ji stejně moc nezahřálo. Když se na ten videoklip kouknete, tak si buďte jistí, že nám všem je tam hrozná zima a myslím, že to občas jde i poznat. Tenkrát jsme si řekli, že už nikdy nebudeme natáčet videoklip v tak extrémních podmínkách. Což samozřejmě neklaplo, protože v lednu 2016 jsme v lednu natáčeli videoklip Severozápad k projektu mého bráchy Petra Kunzeho a básníka Miroslava Černého Abendland, tentokrát pro změnu na vrcholcích zasněžených Jeseníků,“ vzpomíná s úsměvem frontman.

Text: Hana Bukáčková, foto: Radek Šafarčík, Petr Klapper, archiv kapely
Témata: KOFE-IN, Kladu tě na vodu, Příběh českého hitu, Jan Kunze

zavřít