Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry

Vydáno 01.10.2020 | autor: Roman Jireš

Debutová nahrávka punkové legendy Plexis Půlnoční rebel, která se v roce 1990 setkala s velkým ohlasem, obsahuje i velký hit Svět jsou báry. S punkem se spojují hlavně vášně, emoce, kontroverze a občas i obecné pohoršení. Zpěvák a textař Petr 'Sid' Hošek s Plexis svůj svět spíš prezentuje jako jeden velký mejdan. A přesně o tom je cover skladby Pet Sematary amerických punkových klasiků Ramones.

Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry Příběh českého hitu: Plexis - Svět jsou báry

Plexis tehdy album Půlnoční rebel nahráli ve složení Petr Hošek (zpěv), Jan 'Johny' Jukl (kytary), Pavel Brož (baskytara) a Adolf "Baude" Vitáček (bicí) ve vlastní produkci za pomoci spoluproducenta Miloše Dodo Doležala.

"Tehdy v 90. letech bylo vše nové, převládal zvláštní pocit, že všechno můžeš. Už nebyla potřeba žádná povolení, zmizelo rušení koncertů nebo jejich rozehnávání policií, všude na muziku chodila spousta lidí. Byla to euforie, která vydržela takových pět let, než se to začalo tak nějak kastovat," vzpomínal na dobu vzniku alba Hošek.

Punkoví matadoři Plexis oslavili 35 let fungování

Zařazení nejznámější skladby Plexis bylo více méně věcí náhody. "To je písnička, která tam vůbec neměla být. Ale zbyl nám jeden nahrávací den, tak jsme se s Johnym zamysleli, že se nám strašně líbí Pet Sematary od Ramones. Ani jeden jsme neznali noty, tak jsme ji hráli popaměti," uvedl Petr Hošek, který napsal text zcela odlišný od anglického originálu. Text původní skladby Pet Sematary vznikl na základě slavného hororu Stephena Kinga Řbitov zvířátek.

"Neumím anglicky, tak jsem nevěděl, o čem to je. Je to svým způsobem výhoda, že mě neovlivňují příběhy z jiných textů. Tak jsme to udělali takový veselý. V žádném případě jsme nečekali, že to bude hit. Není to zahraný úplně jako Ramones, ale jako Plexis," sdělil Hošek s tím, že autorská práva v divokých devadesátých letech nijak neřešili. "To jsme vůbec nevěděli, co to je. Ale v kreditech je to přiznaný, nikdo se za ta léta neozval, takže je to asi v pořádku," dodal.

Zakladatel Plexis Petr Hošek převzal 11. září 2020 během koncertu na Tři sestry open air festivalu v Braníku za prodej alba Půlnoční rebel Zlatou desku. Hit Svět jsou báry zazněl i tam.

 "Hrajeme to dodnes v základním setu, to musíme. Lidi se na tuhle pecku vždycky těší. Jako přídavek to hrát nechci, hit jako přídavek my nedáváme. Playlist závisí na aktuálním rozpoložení kapely. Taky jsme měli období, kdy se začínalo Půlnočním rebelem, a teď s ním končíme," řekl Hošek.

Ani po třiceti letech punkovému matadorovi nevadí, že Svět jsou báry musí hrát znovu a znovu. "Spíš mi vadí, že občas zapomenu její text. A to se stane hned!" dodal.

Text: Roman Jireš, foto: Petr Tibi, Martin Hanáček
Témata: Plexis, Půlnoční rebel, Svět jsou báry, punk, Ramones 

zavřít