RECENZE: Kateřina Marie Tichá si na svém debutu odskočila pro inspiraci do Francie. Za otřepané fráze se neschovává

Vydáno 02.10.2020 | autor: Tomáš Kocian

Kateřina Marie Tichá vydává po osmi letech na scéně debutovou desku Sami, která je mixem různých žánrů. Příjemný hlas rodačky z Vlašimi provází posluchače celkem jedenácti skladbami, z nichž v jedné si zazpíval také David Stypka. Hudebnice ve svých písních zpívá především o vztahových peripetiích a používá poetické obraty, které člověku utkví v hlavě.

RECENZE: Kateřina Marie Tichá si na svém debutu odskočila pro inspiraci do Francie. Za otřepané fráze se neschovává RECENZE: Kateřina Marie Tichá si na svém debutu odskočila pro inspiraci do Francie. Za otřepané fráze se neschovává

Kateřina Marie Tichá

Sami

Skladby:
Sami, Zničená zem, Divoká feat. David Stypka, Kolemjdoucí, Kdyby tak, Příteli, V Paříži, Metro, Pravé poledne, Vlci, Vítr

11 skladeb / 40:22 min

Vydavatel: SinglTon

Příjemný hlas, lyrika a žánrová pestrost. I tak by se dal charakterizovat rukopis rodačky z Vlašimi. Inspiraci pro písně na nové album sbírala Kateřina Marie Tichá nejen u nás, ale i na svých cestách v zahraničí. Příkladem budiž první singl Sami, z něhož vyloženě sála atmosféra ulic Francie.

TOP 5 videoklipů týdne: Kateřina Marie Tichá je sama ve vztahu, nebinární a transgender modelky v klipu Giudi

Posluchači může naskočit podobnost s francouzskou zpěvačkou Zaz, která je u tuzemského publika jako doma i díky opakovaným vystoupení na festivalu Colours of Ostrava. Podobně zní i Příteli nebo Pravé poledne. Není to ale poslední pomrkávání po zemi galského kohouta. O svých pocitech z hotelu v Paříži zpívá Kateřina Marie Tichá i na v pořadí sedmé skladbě. Tady už ovšem krom zmínky v textu neslyšíme typické harmoniky a spíše než o šanson, jde o poprockovou záležitost.

Hudebně se novinka Sami pohybuje na pomezí písničkaření a poprocku. Kateřina Marie Tichá je silná především ve svých textech, které si taktéž sama píše. Zajímavý je ovšem jejich vznik. Zatímco většina interpretů vezme kytaru, papír a v tvůrčím procesu vymyslí melodii i text najednou, v případě Kateřiny Marie Tiché vznikly nejdříve básně, které se poté dočkaly hudebního kabátu. Zpěvačka se povětšinou proplétá vztahovými peripetiemi, situace nepopisuje nijak konkrétně, za to dokáže použít barvité poetické obraty, které člověku utkví v hlavě. Jako například "zmáčená Paříž slzama od vína se chechtá".

Na hosty je novinka překvapivě velmi chudá, a to i přesto, že právě spolupráce hrají v hudební kariéře Kateřiny Marie Tiché důležitou roli. Kateřina Marie Tichá si v minulosti zazpívala nejen s kapelou Jelen, ale i s raperem Lipem. Tentokrát je jediným hostem zpěvák David Stypka v písni Divoká. Oba interpreti jsou si hudebně dost podobní, což je i jeden z důvodů, proč se píseň povedla.

Kateřina Marie Tichá míchá na svém debutu prvky francouzské muziky, folku, ale najde si cestu i k rockovějším věcem. I kvůli tomu může album v některých místech působit nejednotně. Není to ovšem nic, co by bylo nutné novince vytknout. Sami je intimní zpovědí zpěvačky, která se nechce schovávat za otřepané fráze, ale snaží se najít nové slovní obraty a vydat se tak jinou cestou než ostatní.

Text: Tomáš Kocian
Témata: Kateřina Marie Tichá, David Stypka, Sami, folk, šanson

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít