TOP 10 nejočekávanějších domácích alb roku 2019: Chinaski, Jelen, Mirai, Lenny i Vladimír Mišík

Vydáno 25.02.2019 | autor: redakce

Také v roce 2019 se v hojné míře dočkáme nové hudby z domácí produkce. Desky chystají Chinaski, Jelen, Mirai, Michal Hrůza či Mňága a Žďorp. Těchto deset alb by čeští posluchači v následujících měsících určitě neměli opomenout.

TOP 10 nejočekávanějších domácích alb roku 2019: Chinaski, Jelen, Mirai, Lenny i Vladimír Mišík TOP 10 nejočekávanějších domácích alb roku 2019: Chinaski, Jelen, Mirai, Lenny i Vladimír Mišík


MIRAI

Své druhé studiové album chystají držitelé Anděla a Českého slavíka. Na produkci a zvukové stránce nahrávky se bude podílet jeden z nejvyhledávanějších mladých českých producentů Ondřej Fiedler. Deska vyjde na podzim a skupina ji bude propagovat na čtyřech velkých koncertech během listopadu a prosince. Mirai Tour 2019 vyvrcholí v pražském Foru Karlín. Již v lednu Mirai vypustili do světa první ochutnávku v podobě singlu ØTCHI, ke kterému kapela natočila v Londýně videoklip. O jeho režii se postaral Ondřej Kudyn.

Mirai interview: Cítíme závazek přijít zase s něčím, co dostojí obecně panujícímu očekávání


LENNY

Také držitelka pěti Andělů za rok 2016 připravuje svou druhou studiovku. Ochutnávku z ní vypustila již v dubnu loňského roku v podobě písně Enemy. Druhý singl se jmenuje Home, na albu se objeví také skladba Maneater, kterou hraje již delší dobu na svých koncertech. Kromě alba chystá Lenny v roce 2019 i koncerty v Anglii a Itálii.

LIVE: Lenny málem propásla vlastní koncert ve Foru Karlín


MŇÁGA A ŽĎORP

Mňága a Žďorp vydá své už čtrnácté album. Jmenovat se bude Třecí plochy a stejně jako předchozí Třínohý pes se bude nahrávat ve studiu Sono v Praze pod dohledem Milana Cimfeho. Připraveno je dvanáct písniček, některé již zazněly na loňských koncertech. Album by mělo obsahovat i coververzi písničky Je to nejistý od J.A.R. Jako u předchozích dvou desek bude Mňága vybírat peníze na nahrávání pomocí crowdfundingu na portálu Startovač.


POKÁČ

Písničkář Honza Pokorný alias Pokáč připravuje vydání své druhé desky na květen 2019, téměř přesně dva roky po debutu Vlasy. Produkovat by ji měl znovu Honza Balcárek (Johny Rainbow). Na novince se mají objevit kromě zcela nových písniček i songy, které už představil na YouTube - například V lese či Láska na vsi. Pokáč letos vyráží na koncerty po klubech s kolegou Láskou a nové album bude pokřtěno v říjnu ve Foru Karlín.



CHINASKI

Své jedenácté řadové album letos vydají Chinaski. Bude to první deska v nové sestavě po předloňské výměně několika muzikantů. Fanoušci netrpělivě očekávají, zda se kapela vrátí ke svému dřívějšímu rockovému zvuku, nebo naváže na spíše popovější desáté album Není nám do pláče a následnou kompilaci balad a písní o lásce nazvanou Love Songs. Pokřtít novinku by měla v říjnu v pražském Lucerna Music Baru, kde předtím odehraje sérii pěti koncertů, na nichž postupně odhalí nové písně.

Michal Malátný z Chinaski zkusí swing. Nahrává skladbu s Original Vintage Orchestra


DAVID STYPKA
& BANDJEEZ

Následovníka úspěšné desky neboj., díky níž získal Cenu Anděl v kategorii Sólový interpret a Žebřík za Objev roku, chystá David Stypka opět se svými Bandjeez. Severomoravský bard z Dobré poblíž Frýdku-Místku si k práci na novinkách kromě členů kapely přizval i producenta Martina Ledvinu. Nahrávka, která by měla být přímočařejší, jednodušší a o chloupek méně smutná než předchozí počiny, vzniká ve studiu Ledviny a také ve studiu Svárov s Lukášem Martínkem. O mastering se na Floridě postará Dave Greenberg. Novinka vyjde nejdříve na podzim, podle Davida Stypky je však možné, že se ještě před prázdninami dočkáme singlu.


JELEN

Po úspěšném podzimním turné, jež absolvovali společně s dcerou Michala Tučného Míšou, se Jelen rozhodli pro desku předělávek této legendy české country. Vyjít by měla na podzim a kapela k ní záhy vyrazí také na turné. Tentokrát se rozhodla pro návrat do menších sálů, které umožňují intenzivnější kontakt s fanoušky. Na albu nebude chybět již vydaný singl Spím v obilí a další písně, které svou náladou zapadají do jeleního repertoáru. 


MYDY RABYCAD

Čtvrtou řadovku slibují Mydy Rabycad. V roce 2018 absolvovala skupina úspěšné turné v USA, vystoupila na Metronome festivalu či na Colours of Ostrava. S novým albem se pokusí navázat na úspěch předloňské nahrávky M.Y.D.Y. Už nyní je známé datum křtu - ten se uskuteční 22. listopadu ve Foru Karlín a pro formaci půjde o jediný koncert v Praze v roce 2019. Výjimečný bude i zcela novou vizualizací scény a množstvím hostů.


VLADIMÍR MIŠÍK
& ETC

Už jedenácté řadové album vydá písničkářská legenda Vladimír Mišík. Tentokrát ne v doprovodu kapely Etc, ale ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem. "Téměř v závěru své kariéry jsem se rozhodl, že se opřu o producenta. I s Etc jsme o tom vždycky snili," prozradil zpěvák na konci minulého roku v rozhovoru. Žádný termín vydání Mišík zatím nemá. "Až to bude dobrý, tak to vydáme," dodává. Kromě toho nepřestává hojně koncertovat, už 8. března vystoupí v Plzni na vyhlášení ankety Žebřík. 

VIDEOROZHOVOR: Vladimír Mišík - Téměř v závěru kariéry jsem se rozhodl, že se opřu o producenta


MICHAL HRŮZA

Nové album chystá na rok 2019 i Michal Hrůza a Kapela Hrůzy. Než se však hudebníci vydají do studia, absolvují jarní klubové turné, nazvané Hrůza v klubu, na němž zavítají do čtrnácti měst. Na koncertech by již mělo zaznít několik nových písniček, které se posléze objeví na chystané desce. Na celém turné, jež začne 1. března v klubu Kotelna v Litomyšli, Hrůzu doprovodí mladá zpěvačka Nelly Řehořová.

text: Aleš Materna

Témata: Mirai, Lenny, Mňága a Žďorp, Jelen, Michal Hrůza, David Stypka, Vladimír Mišík, Mydy Rabycad, Pokáč, Chinaski

zavřít