Nicki Minaj

Vydáno 15.06.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Nicki Minaj Nicki Minaj

Nicki Minaj (skutečným jménem Onika Tanya Maraj) je americká zpěvačka, rapperka, skladatelka a tanečnice. Narodila se 8. prosince 1982 v Trinidadu a Tobagu. Do Ameriky, konkrétně do New Yorku, se spolu s rodinou přestěhovala již v útlém věku a už od dětství projevovala značné sklony k umění.

Než se začala naplno věnovat hudbě, vystřídala více než patnáct zaměstnání - ze všech byla vyhozena kvůli netaktnímu jednání se zákazníky. V roce 2007 se jí podařilo podepsat smlouvu s labelem Dirty Money Records a mohla tak vydat své první mixtapy - Playtime is Over (2007), Sucka Free (2008) a Beam Me Up Scotty (2009). Také si zvolila nové umělecké jméno: z původního Nicki Maraj přešla na Nicki Minaj.

Následně ji potkalo velké štěstí: všiml si jí rapper Lil Wayne, který ji ihned nabídl působení pod křídly jeho vydavatelství Young Money Entertainment. V listopadu 2010 pak vyšlo první dlouhohrající deska nazvaná Pink Friday. Hned sedm písní z ní se ihned po vydání ocitlo v první stovce Billboardu a z Minaj se tak najednou stala jedna z nejúpěšnějších umělkyň. Na začátečnici neuvěřitelně slušný start. Z debutu se nejvíce chytly songy Right Thru Me, Moment 4 Life a samozřejmě Super Bass, který byl doprovázen až skvěle kýčovitým videoklipem.

Náležitě se Minaj rozjela až s druhou řadovkou, Pink Friday: Roman Reloaded (2012). S tou se hudebnici povedlo vyprodukovat skutečně virální hity a videoklipy. Dostatečnou pozornost k desce přitáhla už prvním klipem k songu Stupid Hoe - poslouchat píseň a zároveň u toho sledovat video je vskutku výkon nadměrný. Prvním oficiálním singlem alba se stala nicméně chytlavá Starships, za ní pak následovaly podobně švihlá Beez In The Trap, o něco umírněnější Right By My Side a finálními kousky z Roman Reloaded se staly Va Va Voom a Pound The Alarm.

O rok později si Minaj zahrála roli po boku Cameron Diaz ve filmu The Other Woman a dva roky poté se na pultech objevilo její zatím poslední album The Pinkprint, které kritici velmi chválili. Minaj se tentokrát ponořila více do čistého hip-hopu a udělala dobře, ačkoli to tak podle skandálního singlu Anaconda nevypadalo. 

Minaj se proslavila svými praštěnými obleky, image, tanečky a celkovou choreografií. Známá je i pro své výrazné ženské vnady, které podle mnohých zbytečně zastiňují její talenty. Nicki Minaj vypadá zkrátka jako někdo, kdo je pro showbusiness příliš crazy, ale zřejmě to funguje: i nadále patří k neúspěšnějším hudebnicím všech dob.

Diskografie:
Pink Friday (2010)
Pink Friday: Roman Reloaded (2012)
The Pinkprint (2014)

Další články interpreta

Ariana Grande

Interpreti

vydáno 04.09.2014

zavřít