No Name

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

No Name No Name

 

No Name je slovenská pop rocková kapela založená roku 1996 v Košicích. Jejími členy jsou Igor Timko (zpěv), Roman Timko (sólová kytara, zpěv), Dušan Timko (kytara), Viliam Gutray (basová kytara), Zoli Sallai (klávesy, zpěv) a Ivan Timko (bicí).

Po vydání první eponymní desky v roce 1998 vydala kapela průlomové album Počkám si na zázrak (2000), které obdrželo čtyři slovenské Grammy a singl Žily se udržel šest týdnů na vrcholu slovenské hitparády. Jejich label Universal tak usoudil, že by s takovými výsledky mohla skupina uspět i v České republice. Jejich předpoklad byl velmi správný a tak se No Name usadili i v českém rádiovém éteru. Už od počátku No Name neoslňovaly nějakými hudebními inovacemi, ale poctivými pop rockovými písničkami s trefnými texty ze života.

Ve stejném stylu pokračovali No Name i na třetí řadovce Oslávme si život (2001), v recenzích se sice čtenáři mohli dočíst, že se kapela příliš hudebně neposunula, ale těžko jí lze upírat fakt, že dokáže přijít s dobrými, zapamatovatelnými a nadčasovými písničkami, což se dá říct i o hitu této desky Nie alebo áno, který zná snad každý, kdo si alespoň čas od času zapne české či slovenské rádio. Největším hitem alba byla píseň Večnost, na které ukázali to, že umí song náležitě zaranžovat a přidat mu vhodnou atmosféru; tuto píseň pak doprovodil i povedený videoklip.

Od kytarového popu a svého obvyklého zvuku neustoupili Slováci ani na čtvrté studiovce Slová do tmy (2003), ze kterého můžete znát hit Prvá, kapela byla nicméně chválena za propracovanější aranže a efektivní využítí klavíru a kláves. S pátou deskou Čím to je (2005) se už na kapelu začala snášet kritika za absenci jakéhokoli vývoje a evidentní snahu kopírovat jeden a ten samý vzorek typického rádiového singlu, to ale nic nezměnilo na tom, že hity Starosta a ústřední singl z tohoto počinu se opět staly velkými hity.

V průběhu let 2008-2016 vydali No Name ještě čtyři desky, každá z nich byla více méně stejně úspěšná (nejvíce pak S láskou) a s každou jen potvrdili svůj status "nejoblíbenější slovenské skupiny" v Česku.

Diskografie:
No Name (1998)
Počkám si na zázrak (2000)
Oslávme si život (2001)
Slová do tmy (2003)
Čím to je (2005)
V rovnováhe (2008)
Best of (2009)
Nový album (2011)
Love songs (2012)
S láskou (2016)

Další články interpreta

zavřít