Lucie

Vydáno 31.07.2019 | autor: iREPORT

Lucie je jedna z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších kapel české hudební historie. Jejími členy jsou Robert Kodym (kytara), P.B.CH. (baskytara), David Koller (zpěv, bicí) a Michal Dvořák (klávesy).

 

Skupinu zakládali v roce 1985 Robert Kodym a P.B.CH. (Petr Břetislav Chovanec). Ti spolu původně působili v kapele Prášek. Poté, co se ke Kodymovi a Chovancovi přidavá bubeník Tomáš Waschinger a klávesista Petr Franc, vzniká také nová skupina a vznikají i první hity (mezi prvním je také song Lucie). Jako poslední do nově vzniklého uskupení přichází sólista Michal Penk. Záhy se pak celé uskupení rozpadlo, neboť jednotliví členové začali dostávat lepší nabídky.

Kapelu pak spasil David Koller, ten se do ní dostal zhruba rok po prvním rozpadu. France, který musel na vojnu, nahradil Michal Dvořák. Post bubeníka tak začal zastávat zpěvák David Koller. Tento okamžik se dá považovat za oficiální počátek skupiny, která tedy dostala jméno Lucie. Svůj první koncert odehraje hned v roce 1988 a debutová eponymní deska pak vychází roku 1990. S vydáním druhé řadovky In The Sky pak Lucie jen utvrdila svou neotřesitelnou pozici mezi českými kapelami a stává se v Česku tou nejoblíbenější a také nejkvalitnější - jak dokazují četné prestižní ceny. Po turné k Lucie Live! se ale formace opět, skoro až tradičně, rozpadá.

Bez P.B.CH se v roce 1993 znovu schází a nahrávají desku Černý kočky mokrý žáby, jež platí za nejlepší desku 90. let. Nachází se na ní také velehit Lucie - píseň Amerika. Chovanec se do Lucie vrátí až v éře alba Větší než malé množství lásky, které opět přineslo spoustu dodnes oblíbených songů (Panic, Medvídek). Éra nového milénia je pak charakteristická častými výjezdy skupiny do zahraničí, především do USA. Lucie také vydává dvě alba, Slunečnice (2000) a Dobrá kočzka která nemlsá (2002), která mají slušný úspěch, avšak dle kritiků jim škodí, že neobsahují tolik prvoplánových rádiových hitů. 

V polovině prvního desetiletí nicméně v Lucii opět začínají tvůrčí spory a nakonec odchází David Koller. Nastává dlouhá pauza, která trvá až do roku 2012, kdy kapela začíná postupně hrát v původní sestavě. Na rok 2017 je pak naplánováno vydání desky EvoLucie.

Robert Kodym také působí v úspěšné rockové kapele Wanastowi Vjecy.

Diskografie:
Lucie (1990)
In the Sky (1991)
Černý kočky mokrý žáby (1994)
Pohyby (1996)
Větší než malé množství lásky (1998)
Slunečnice (2000)
Dobrá kočzka která nemlsá (2002)
EvoLucie (2018)

 

Další články interpreta

zavřít