Kurt Cobain zemřel před 30 lety. Připomene ho nový dokument s dosud neviděnými záběry

Vydáno 29.03.2024 | autor: iREPORT

V dubnu uplyne od smrti Kurta Cobaina neuvěřitelných třicet let. Muzikanta, jehož osobnost dodnes mnohé fascinuje, připomene nový dokument, který připravila televize BBC. Diváka provede zpěvákovým životem výhradně skrze archivní záběry.

Kurt Cobain zemřel před 30 lety. Připomene ho nový dokument s dosud neviděnými záběry Kurt Cobain zemřel před 30 lety. Připomene ho nový dokument s dosud neviděnými záběry

Frontman Nirvany si vzal svůj život 5. dubna roku 1994. Jeho život doprovázely problémy s drogami a alkoholem, ale také boj s depresí. Všechny tyto aspekty se promítly do jím napsaných skladeb, které si i po třiceti letech neustále nacházejí nové posluchače.

Top 15 zajímavostí o Kurtu Cobainovi aneb Co jste možná nevěděli o něm a Nirvaně

Při příležitosti výročí smrti Kurta Cobaina připravila televize BBC šedesátiminutový dokument, kterému dala název Moments That Shook Music: Kurt Cobain. Jak uvádí, má muzikantův příběh vyprávět skrze „silné a vzácné archivní záběry“ a podrobně se má zabírat také jeho smrtí. Některé ze zmíněných záběrů veřejnost podle BBC dosud neměla možnost vidět.

Divákům nabídne mimo jiné „dojemnou reakci elektrikáře, který objevil Kurtovo tělo, když v jeho domě v Seattlu instaloval bezpečnostní systém“. Obsahovat bude i prohlášení policie. Cílem je skrze příběhy osob, které byli přímo na místě činu, demystifikovat Cobainovo úmrtí.

Kurt Cobain byl hlasem své generace. Jeho smrt zanechala obrovskou prázdnotu. Jediný způsob, jak získat jasnou představu o tom, co se skutečně stalo, je vidět to z první ruky. A to tento dokument divákovi umožní. Nedovolí vám odvrátit zrak,“ uvedl producent a režisér dokumentu John Osbourne.

Dokument bude mít na BBC premiéru 6. dubna ve večerních hodinách.

Aktualizace: Podle nejnovějších informací byla premiéra přesunuta na 13. dubna.

red, foto: archiv iREPORTu
Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Moments That Shook Music: Kurt Cobain, dokument

zavřít