Zemřel David Stypka, bylo mu 41 let

Vydáno 10.01.2021 | autor: redakce

Česká hudební scéna přišla o jednu z nejvýraznějších osobností posledních let. Ve věku 41 let zemřel zpěvák David Stypka, autor písní Jericho nebo Dobré ráno, milá, kterou nazpíval s Ewou Farnou.

Zemřel David Stypka, bylo mu 41 let Zemřel David Stypka, bylo mu 41 let

David Stypka trpěl delší dobu rakovinou slinivky břišní, ke které se přidaly komplikace spojené s koronavirem. Zpěvák, který získal v roce 2016 Anděla v kategorii Objev roku, zemřel 10. ledna ve večerních hodinách. Mezi Stypkovy nejznámější songy patřily Jericho, Kříž nebo Láska není.

BLOG: David Stypka o hudebním pragocentrismu - Důležitá je pořád hlavně muzika

Stypkova tvorba byla na české scéně považována za unikátní. „Sám za všeho nejvíc v textech oceňuji upřímnost a o tu se také snažím. Pro mě je text klíčový. Umím si představit, že bychom měli skvělou písničku, kterou bychom chtěli hrát, ale kdybych k ní nebyl schopen napsat dobrý text, zkrátka bychom ji nevydali a nezahráli,“ uvedl zpěvák v rozhovoru pro iREPORT.

Do povědomí tuzemských posluchačů se Stypka dostal albem neboj., které vydal v roce 2016 svým EP Jericho, načež získal několik ocenění za Objev roku. O rok později uspěl duetem Dobré ráno, milá, který nazpíval s Ewou Farnou.

„Před pár týdny jsme spolu psali texty u Tebe na terase, rozebírali život do totálních ‚zarohů‘, uměli jsme zabřednout do hlubokých témat a smáli se, že tak si lidi asi nepředstavujou vznik popových songů. Nemám v oblibě ‚smalltalk‘, s Tebou to byl přesně ten typ přátelství, kde jsme u nás doma do rána pokecali otevřeně o všem, jen ne povrchně. Psala jsem ti předevčírem zprávu: ‚Snad je Ti líp, víš jak, dýchej.‘ Dop*dele Davide, nejsme ve věku, kdy kamarádi odcházej,“ napsala zpěvačka na své sociální sítě.

David Stypka interview: Strach příliš ohýbá realitu

Vedle Farne Stypka spolupracoval také s Kateřinou Marií Tichou, pro jejíž album Sami napsal refrén k písni V Paříži a pěvecky se podílel na skladbě Divoká. "Slovy se to popsat nedá a já stejně nemám sebemenší tušení, jak se loučí s nejlepším přítelem. Bolí mě srdce," uvedla Tichá.

Na sociálních sítích se se svým kamarádem rozloučil také Mirai Navrátil. "Mrzí mě, že jsme se týden zpátky neobjali z opatrnosti kvůli covidu. Nesl jsem Ti knížku a pár drobností. Řekl jsi mi: Děkuji Ti moc kamaráde, trochu smutně, jako bys tušil, ale s nadějí. A to já Ti děkuji moc, kamaráde. Jsem Tvým dlužníkem. Měj se tam nahoře pěkně. Odešel jsi zatraceně brzo a trhá mi to srdce."

Podpořit zpěvákovu rodinu můžete zasláním finančního prostředku ZDE.

red, foto: Alexandra Laňková, Lukáš Dvořák, Lucie Nohlová, Michael Budinský, Jindra Kodíček
Témata: David Stypka, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Mirai Navrátil

zavřít