Zemřel Johnny Nash, autor hitu I Can See Clearly Now

Vydáno 07.10.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Americký zpěvák Johnny Nash, kterého proslavila píseň I Can See Clearly Now, zemřel v osmdesáti letech. Serveru TMZ to ve středu potvrdil jeho syn John.

Zemřel Johnny Nash, autor hitu I Can See Clearly Now Zemřel Johnny Nash, autor hitu I Can See Clearly Now

Zpěvák Nash zemřel v úterý ráno přirozenou smrtí ve svém domě v Houstonu. „Byl to skvělý otec, rodinný typ. Miloval lidi a celý svět. Bude nám chybět. Rodina pro něj znamenala všechno,“ uvedl John Nash III.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Nash se proslavil především svým hitem I Can See Clearly Now, jehož se ve světě prodalo více než milion kopií. Píseň byla mnohokrát přezpívána a objevila se také ve filmu Kokosy na sněhu, pro který ji nahrál Jimmy Cliff, jemuž skladba zajistila nejvyšší umístění v hudebním žebříčku Billboard.

Song udělal z Nashe hvězdu mezinárodního formátu, a to především na Jamajce, kde strávil část svého života. Během svého pobytu tam založil s Dannym Simsem JAD Records a společně se jim podařilo podepsat smlouvu s Bobem Marleym a skupinou The Wailers.

Jak prozradil Nahsův manažer a spolupracovník Sims, právě Marley měl rodáka z Houstonu údajně naučit, jak hrát v rytmu reggae. Na oplátku pak i Nash ovlivnil jamajského hudebníka, a to tím, že jej naučil zpívat na mikrofon.

Celkem vydal Nash sedmnáct desek, ta poslední vyšla v roce 1986 pod názvem Here Again. Poté se zpěvák stáhl do ústranní. V roce 2006 začal přehrávat své nahrávky písní ze 70. a 80. let do digitálního formátu. V červnu 2019 pak magazín The New York Times zveřejnil zprávu, že Nashovy nahrávky patřily mezi ty, které byly zničeny během požáru studií Universal.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Johnny Nash, Bob Marley, Danny Sims, reggae

zavřít