Johnny Nash - Byl prvním nejamajským zpěvákem, který začal v Kingstonu nahrávat reggae. Proslavil ho hit I Can See Clearly Now

Vydáno 25.10.2020 | autor: Roman Jireš

Před třemi týdny opustil svět Johnny Nash. Proslavil se nejen svou písní I Can See Clearly Now, ale také tím, že se stal prvním nejamajským muzikantem, který začal v Kingstonu nahrávat reggae hudbu. Ze scény se stáhl v poměrně brzkém věku a mnoho let odmítal i žádosti o rozhovor. V posledních letech měl digitalizovat své nahrávky zničené požárem v Universal Studios.

Johnny Nash - Byl prvním nejamajským zpěvákem, který začal v Kingstonu nahrávat reggae. Proslavil ho hit I Can See Clearly Now Johnny Nash - Byl prvním nejamajským zpěvákem, který začal v Kingstonu nahrávat reggae. Proslavil ho hit I Can See Clearly Now

Ve věku 80 let zemřel 6. října ve svém rodném Houstonu Johnny Nash, první nejamajský zpěvák, který začal v Kingstonu nahrávat hudbu ve stylu reggae. Proslavila ho především píseň z roku 1972 I Can See Clearly Now, která z něj zejména v očích mnoha Evropanů udělala typického zpěváka jednoho hitu.

Zemřel Johnny Nash, autor hitu I Can See Clearly Now

Nash ale natočil řadu desek a měl písničky i v jiných hudebních žánrech.  Upozornil na sebe i v několika filmových rolích. Zemřel ve svém domově přirozenou smrtí. "Byl to skvělý otec, rodina pro něj byla všechno. Miloval lidi a celý svět, bude nám všem chybět," uvedl jeho syn John Nash. Kromě něj po něm zůstala dcera Monica a jeho třetí žena Carli Nashová.

Téměř tři minuty nezředěné inspirace

Píseň I Can See Clearly Now vydaná v roce 1972 čtyři týdny vládla hudebnímu žebříčku Billboard Hot 100 a stala se hitem i v Kanadě, Velké Británii a Jihoafrické republice. Rockový kritik Robert Christgau popsal píseň, kterou Nash také produkoval, jako "dvě minuty a 48 sekund nezředěné inspirace".

Píseň s textem "už vidím jasně, že déšť zmizel, vidím všechny překážky, které mi stojí v cestě, pryč jsou temné mraky, které mě oslepily, bude to jasný, jasný, slunečný den...," pomohla mnoha lidem jako terapie v období smutku. Byla mnohokrát přezpívána, mimo jiné Rayem Charlesem v roce 1978 či Leem Towersem v roce 1982. Svou verzi nahrál také jamajský reggae zpěvák Jimmy Cliff v roce 1993 pro úspěšnou filmovou komedii Kokosy na sněhu. Cliffovi to tehdy zajistilo jeho nejlepší umístění v americkém hudebním žebříčku. Píseň zazněla i na začátku 90. let ve filmovém trháku Thelma a Louise.

"Tahle písnička byla hitem, když mi bylo dvanáct, a strašně se mi líbila. O patnáct let později jsem byl na večírku a jeden chlápek mě požádal o tanec. Chtěla jsem ho odmítnout, čekala jsem, až se objeví jiný muž, se kterým jsem chodila. Ale když jsem se na něj podívala, vypadal jako Johnny Nash! Souhlasila jsem s tancem... A byli jsme manželé 22 let. Odpočívej v míru, Johnny. Doufám, že umělci vědí, že jejich písně ovlivňují mnoha způsoby náš život," napsala na sociální sítě Carolyn Darleyová.

Američan na Jamajce

Nash od poloviny 60. let delší dobu pobýval na Jamajce a vliv tohoto ostrova na jeho hudbu se projevil v písních You Got Soul nebo Hold Me Tight, které uspěly ve Velké Británii a pomohly tam nastartovat dodnes trvající zájem o reggae.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

V té době Nash přesvědčil svého manažera a obchodního partnera Dannyho Simse, s nímž založil JAD Records, aby podepsal smlouvu s Bobem Marleyem a jeho  Wailers, kteří pro ně později nahráli desítky písní. Nash na začátku 70. let, kdy byl mezinárodně větší hvězdou, přivedl Marleyho na společné vystoupení do Londýna. Oba hudebníci spolupracovali na baladě You Poured Sugar On Me, která se objevila na albu I Can See Clearly Now.

Vzhledem k Nashově náboženské a skautské výchově ho nechal chladným tehdy mezi mládeží módní rock'n'roll, který i tak nevyhovoval jeho hlasovému stylu, který se podle hudebních kritiků podobal tenoru Johnnyho Mathise. Mnohem více mu sedla atmosféra jamajské hudby. "Reggae pro mě představovalo rytmus, který byl opravdu nakažlivý," vzpomínal později.

V době, kdy se Marleymu dostalo celosvětové pozornosti, se Nash stáhl do ústraní. Společnost JAD Records přestala existovat v roce 1971, ale v roce 1997 ji oživil americký specialista na Marleyho, Roger Steffens, a francouzský hudebník a producent Bruno Blum pro sérii deseti alb Complete Bob Marley & the Wailers 1967-1972, pro kterou Nash skladby produkoval.

Rock'n'roll ho nelákal

John Lester Nash Jr. se narodil 19. srpna 1940. Navštěvoval střední školu Jacka Yatese a byl v baptistickém kostele Progressive New Hope veden ke gospelové hudbě. V místním odpoledním televizním programu si tři roky mladý Nash vydělal více peněz než jeho otec.  Brzy se o něj začaly zajímat nahrávací společnosti a v 16 letech vydal svůj první singl A Teenager Sings the Blues.

Neměl velký ohlas, ale jeho další píseň A Very Special Love se dostala na 23. místo v americké hitparádě a o dva roky později mu vyšlo eponymní debutové album. Větší úspěch mu přinesl až pobyt na Jamajce. Sláva písně I Can See Clearly Now nakonec překonala Nashovu vlastní proslulost. V následujících letech do hitparád nahlédl jen zřídka.

V roce 1974 se rozhodl za klidnějším životem vrátit z Jamajky zpět do Houstonu, kde si koupil ranč a uzavřel své třetí manželství s Carlie Collinsovou. O rok později se sice jeho píseň Tears On My Pillow dostala na první místo v britském žebříčku jednotlivců, ale většina jeho pozornosti se soustředila na rodinný život a charitativní aktivity. V 90. letech pak Nash v podstatě opustil hudební průmysl. Jeho poslední album Here Again vyšlo v roce 1986. Jako nadšený jezdec na koni založil v roce 1993 v Houstonu krytou arénu Johnny Nash, kde financoval rodeo pro mládež, která by se jinak nedostala ke koním. Po mnoho let zdvořile odmítal všechny žádosti o rozhovor.

V posledních letech údajně digitalizoval své staré skladby, z nichž některé byly ztraceny při požáru v Universal Studios v Los Angeles v roce 2008. "Mám pocit, že hudba je univerzální. Hudba je záležitostí uší, a ne věku," uvedl Nash v roce 1973 v rozhovoru pro Zoo World Magazine. "Existují lidé, kteří tvrdí, že hudbu nenávidí. Na několik takových jsem už narazil, ale nejsem si jistý, zda jim věřím."

Text: Roman Jireš, foto: archiv iReport
Témata: Johnny Nash, Bob Marley, Danny Sims, reggae

zavřít